Főoldal » VM. Hírek – 2012.05.20

VM. Hírek – 2012.05.20

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

20 éves évfordulók az európai természetvédelemben

Idén 20 éves az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelve, amely óvja a természetes élőhelyeket, a vadon élő állatokat és növényeket. A Natura 2000 hálózat részét képező különleges természetmegőrzési területeket az irányelv alapján jelölték ki annak érdekében, hogy Európa biológiai sokfélesége megőrizhető legyen.

Továbbra is lehet egységes kérelmeket benyújtani az MVH-hoz!

Május 15-én lejárt a szankciómentes egységes kérelem beadási határideje a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH). Az új kérelmeket még június 11-ig is fogadja a Hivatal, ám a megállapított támogatási összeg már munkanaponként 1%-kal csökken. A május 15-ig beadott kérelmek módosítására május 31-ig van lehetőség.

Új pályán a hulladékgazdálkodás – készülnek a végrehajtási rendeletek

Megkezdődött a végrehajtási rendeletek kidolgozása a hulladékról szóló törvényjavaslathoz. A Vidékfejlesztési Minisztérium az érintett háttérintézményeivel együtt nagy erőkkel dolgozik azon, hogy a 33 jogszabály mielőbb elkészüljön. A hulladékról szóló lehet az első olyan törvény, amely a hozzá tartozó végrehajtási rendeletekkel együtt lép hatályba, várhatóan 2013. január 1-jén. Illés Zoltán elmondta: több európai országhoz hasonlóan Magyarország is bevezeti a hulladéklerakási járulékot január 1-jétől.

Magyarország egyszerű és rugalmas európai uniós közvetlen támogatási rendszert javasol

Magyarország egyetért az Európai Bizottság javaslatával; a környezetvédelmi szempontokat megjelenítő támogatási elemek bevezetésével, de – több tagországhoz hasonlóan – a rendszer egyszerűsítését szeretné elérni, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Brüsszelben, az EU-tagországok mezőgazdasági minisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Jelentős előrelépés a hulladékgazdálkodás szabályozásában

Elkészült az új hulladékról szóló törvénytervezet végrehajtási rendeleteinek nagy része – jelentette be az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) ügyvezetője a témában rendezett szakmai konferencia zárásakor. Vámosi Oszkár elmondta: a 36 jogszabály mintegy kétharmada végleges, úgynevezett normaszöveg állapotban van, a fennmaradó rendeleteket a következő hetekben fejezik be a szakemberek.

Újabb mezőgépipari beruházás a sikeres agráriumért

A magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképessége csak korszerű technikai háttérrel biztosítható. Ehhez elengedhetetlen az erős és fejlett mezőgépipar, amely megfelel a hazai követelményeknek és képes rugalmasan kezelni a kis-és nagyüzemek gépesítési igényeit is – fogalmazott Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a Ferro-Flex Gép- és Szerkezetgyártó Kft. új gyártócsarnokának pénteki átadásán.

Nyergelj, fordulj! – Új lendület a lovas ágazatban

Az a célunk, hogy a lóágazat gazdasági és társadalmi szerepe növekedjen Magyarországon-– mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az ópusztaszeri Nyeregszemlén. A Kárpát-medencei Lovas Hagyományőrző Találkozón az államtitkár hangsúlyozta, hogy a lovas kultúra hagyományainak ápolása, népszerűsítése nemcsak agrárgazdasági szempontból fontos. Hozzátartozik a Magyarországról alkotott kedvező kép fenntartásához. Élénkítően hat a turizmusra, a nemzetgazdaságra, vonzóvá teszi hazánkat a külföldi befektetők számára.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.