Főoldal » VM. Hírek – 2012/12.

VM. Hírek – 2012/12.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM: nyolc milliárd forint kamat- és költségmentes hitel a fagykárokra

A tavaly fagykárt szenvedett gazdálkodók ez év január 30-tól június 30-ig igényelhetnek kedvezményes hitelt a 8 milliárd forint keretösszegű programból – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken az MTI-vel.

Ismét a kézműves magyar ízeket ünnepeljük

Harmadszor nyílt meg a Kézműves Magyar Ízek vására a budapesti Millenárison, ahol 11 régió 120 kiállítója 5000 hagyományos magyar ízzel várja a vendégeket március 9. és 11. között. A nagyközönség előtt a rendezvényen mutatkozik be először a magyar kaviár, amelyet kizárólag hazánkban tenyésztett halból, magyar termelők készítettek. A megnyitón Kardeván Endre államtitkár hangsúlyozta: a fogyasztóknak egyre fontosabb, hogy magas hozzáadott értékű, hagyományos módon készített magyar élelmiszereket vásároljanak. Az ár mellett ma már azt is nézik a tudatos vásárlók, hogy az adott termék minél kevesebb adalékanyagot tartalmazzon.

Új helyettes államtitkár felügyeli a vízügyet

A vidékfejlesztési miniszter javaslatára Kovács Pétert nevezte ki a tárca vízügyért felelős helyettes államtitkárává Orbán Viktor miniszterelnök. A szakember eddig a minisztérium Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztályát vezette, március 1-jétől váltja Kling Istvánt a helyettes államtitkári poszton.

A magyar kormány támogatná egy környezetvédelmi világszervezet létrehozását

Komoly előrelépést jelentene, ha egy környezetvédelmi világszervezet alapításáról döntenének a júniusi Fenntartható Fejlődés Csúcstalálkozón. A szervezet létrehozását – az Európai Unió szándékával összhangban – a magyar kormány támogatja, jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Illés Zoltán hozzátette: ahhoz, hogy ez a szervezet hatékonyan működhessen, mandátumra, megfelelő eszközökre és pénzügyi keretre is szükség van. 

Megnyílt a Budapest Tavaszi Fesztivál

Ünnepélyesen megnyitották a 32. Budapesti Tavaszi Fesztivált pénteken az Iparművészeti Múzeumban. Az eseményen részt vett Tarlós István főpolgármester és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki elmondta, hogy a rendezvény nem csupán a kultúrát támogatja, hanem a Magyarország iránt érdeklődő vendégek számára lehetővé teszi, hogy az országot jobban megismerjék.

Megváltoztak az agrárkár-enyhítés szabályai, két hét van a 2011 őszétől bekövetkezett mezőgazdasági káresemények bejelentésére

Megjelent az új kockázatkezelési törvény végrehajtási utasítása, amely a kárenyhítő juttatások igénybevételét szabályozza. Az idén, kivételesen, a március 15-i határidő helyett március 26-ig jelentkezhetnek az illetékes megyei kormányhivatalok földművelésügyi igazgatóságainál azok a termelők, akiket 2011. november 1. és 2012. március 10. között mezőgazdasági kár ért. Az új mezőgazdasági kockázatkezelési törvény 2012 január 1-jén lépett életbe.

Március 15-ét ünnepelte a Vidékfejlesztési Minisztérium

Az 1700 évek végén Magyarország lakosságának alig 36%-a volt magyar. Erre a tragikus helyzetre válaszként született a nemzeti ébredés, a reformkor és 1848 is. A lélekszámbeli, az anyagi és a kulturális gyarapodás elengedhetetlen feltétele volt az erős állam, az önálló politika és a nemzetépítés. Mindezek hatására 1910-ben a lakosság több mint 55%-a magyarnak vallotta magát – mondta köszöntőjében Fazekas Sándor miniszter a vidékfejlesztési tárca március 15-i ünnepségén.

A kormány is tiszta ivóvizet akar

Az ivóvíz tisztítása 120-130 milliárd forintba kerül, az ehhez rendelkezésre álló uniós források lehívására szükség van – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Illés Zoltán emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1,2-1,5 millió ember él olyan településen, ahol arzénnel szennyezett az ivóvíz.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.