Főoldal » VM. Hírek – 2012/5.

VM. Hírek – 2012/5.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

300 milliárd a Darányi Ignác Tervre

A magyar mezőgazdaságnak világszínvonalú képzésre van szüksége, amely az exportképesség növelését is szolgálja. Az európai uniós közös agrárpolitika (KAP) meghatározó Magyarország számára, de csakis a magyar sajátosságok messzemenő figyelembe vételével, jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Mosonmagyaróvárott. A Darányi Ignác Terv első vidéki fórumának helyszínéül a patinás Nyugat-magyarországi Egyetemet választotta a szaktárca, mivel a georgicon 1818-tól képez agrárszakembereket, magas színvonalon.

Az idei február is a mezőgazdasági szakkönyveké

A vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg az idei Mezőgazdasági Könyvhónapot. A rendezvény 1998 óta legnagyobb seregszemléje a magyar agrárszakkönyv- és szaklap kiadásnak. Sehol Európában nincs ilyen jellegű könyvmustra. Az elmúlt 14 évben az egész országot bejárta a rendezvény, sőt a könyvhónap eljutott Marosvásárhelyre, Zentára, Udvardra, Lendvára és Beregszászra is.

Nemzetközi összefogást sürget a FAO a termőföld spekuláció ellen

Precedens értékű nemzetközi állásfoglalást sürgetett a világméreteket öltő telekspekuláció ellen az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) soros ülésén a Vidékfejlesztési Minisztériumban, ahol a VM szakfőosztályainak és háttérintézményeinek illetékes tisztviselői, a társminisztériumok FAO ügyekben érintett vezetői és szakértői, valamint az agráregyetemek és kutatóintézetek vezetői vettek részt.

Hódítanak a magyar sajtok a Közel-Keleten

Az új élelmiszergyártó üzemek lendületet adnak az állattenyésztésnek: megerősítik a bizalmat a gazdákban, hogy érdemes beruházniuk, megéri korszerű állattartó telepeket létesíteniük – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hajdúböszörményi Wassim Sajt Kft. új csarnokának alapkőletételén, tíz arab ország nagykövetének jelenlétében.

Ösztönözni kell a termelőket az ökológiai gazdálkodásra!

Háromszázezer hektárra szeretnénk növelni hazánkban a biogazdálkodás alá vont területek nagyságát 2020-ig, ezért a tárca ökológiai mezőgazdálkodási programot dolgoz ki. Kiemelten támogatjuk a biogazdálkodókat, segítséget nyújtunk az átálláshoz – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) szakmai konferenciáján, a gödöllői Szent István Egyetemen. Az ÖMKI rendezvénye az ökológiai gazdálkodás elterjedését szeretné segíteni.

Százötven éves a legrégebbi agrárújság, az Erdészeti Lapok

1862 januárjában jelent meg először az Országos Erdészeti Egyesület sajtóorgánuma, az Erdőszeti Lapok. Az archaikus eredeti cím nyelvileg is kuriózum, miként az újság, amely túlélte a viharos 20. századot, a változó politikai kurzusokat. Az elkötelezett szakemberek vitték tovább a havilapot, amely háromezer példányban jut el ma is olvasóihoz. Az azóta is folyamatos megjelenésű periodikát korban csak egy újság előzi meg: az Orvosi Hetilap – 1857-es első megjelenéssel.

Magyar-francia vidékfejlesztési tanácskozás közös értékeinkről

A töméses takarmányozással előállított kacsa-, és libamáj termékekről, nemzetközi kereskedelmükről is szó volt a Magyar-Francia Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Munkacsoport 9., budapesti ülésén. A kacsa– és libamáj védelmére a francia fél közös, EU szintű fellépést kezdeményezett.

Fazekas Sándor átadta az első földhaszonbérleti szerződéseket!

Megtartottuk ígéretünket: a helyben lakó, kis- és közepes méretű birtokkal rendelkező gazdákat segítjük földhaszonbérlethez. A szerződések megkötése is alátámasztja, hogy a közelmúltban indított Darányi Ignác Terv a családi gazdaságokra helyezi a hangsúlyt – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azon a sajtótájékoztatón, ahol ünnepélyesen átadta az első földhaszonbérleti szerződéseket három gazdálkodónak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.