Főoldal » VM. Hírek…

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kétmilliárd forint a bemutatóüzemi program megvalósítására

Kétmilliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre augusztustól a mezőgazdasági termelőknek és az erőgazdálkodóknak tartandó bemutatóüzemi program megvalósítására – közölte a vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerdán Budapesten.

400 millió forint támogatás a sertéshús feldolgozásának fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Minisztérium kulcsfontosságúnak tartja, hogy a hazai húsfeldolgozók minél korszerűbb technológiával állítsák elő termékeiket, a fogyasztók pedig minél magasabb minőségű, megbízható hústermékekhez jussanak hozzá. A fogyasztók bizalmának megőrzése, a minőségi árutermelés feltételeinek biztosítása a sertéságazat szereplői számára alapvető kérdés. 

Az Agrár Széchenyi Kártya kedvezőbbé teszi a mezőgazdaság finanszírozását

Az Agrár Széchenyi Kártya kedvezőbbé és stabilabbá teszi a magyar mezőgazdaság finanszírozását – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tizenöt ország tanácskozik hazánkban a biológiai sokféleségről

Magyarországon tanácskoznak Közép-Kelet-Európa szakértői a biológiai sokféleséggel kapcsolatos feladatokról július 31. és augusztus 2. között. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja az ENSZ támogatásával Budapesten és Tihanyban tart szakmai egyeztetést.

Pályázati felhívás környezetvédelmi gyakornoki programra

A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága gyakornoki programot hirdet felsőoktatási tanulmányokat folytató hallgatók és diplomás pályakezdők számára. A program célja, hogy a résztvevők első kézből szerezzenek tapasztalatot az államigazgatás környezetügyi oldalának működéséről, és betekintést nyerjenek a minisztérium és a felügyelete alá tartozó környezetvédelmi és természetvédelmi szervek munkájába.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mintegy félezer észrevétel érkezett a Nemzeti Vízstratégiához

Folyamatosan dolgozza fel a Nemzeti Vízstratégiával kapcsolatos véleményeket, javaslatokat a Vidékfejlesztési Minisztérium. A dokumentumhoz eddig már majdnem félezer észrevétel érkezett, ebből több mint 60 hosszabb írásbeli hozzászólás. A különböző civil- és szakmai szervezetek, állami – és az ágazatban működő intézmények összesen 27 témakörben fogalmaztak meg javaslatokat. 

Fenntartható erdőgazdálkodás, fenntartható megélhetés

Az erdő gazdasági, védelmi és közjóléti funkciója közötti helyes arány kialakításáról szólt az elmúlt két évtized, amelyben jelentős feladat hárult az erdészeti ágazat szereplői mellett a természetvédelem és a társadalom képviselőire is – fogalmazott Kardeván Endre az Országos Erdészeti Egyesület Tatán megrendezett 144. vándorgyűlésén.

Nyolcszáznál is többen versengenek a „Legszebb konyhakert címért”

A ház körüli kertek ápolása, és az önellátás a célja annak a mozgalomnak, melyet tavaly keltett életre Karcag alpolgármestere, Kovács Szilvia. Az ősi hagyományokra visszatekintő kertkultúra felelevenítésével, fejlesztésével akár vidéken, akár a városokban megtermelhető egy-egy család zöldségszükségletének nagy része.

Nem lesz lehetőség spekulációs célokkal földet vásárolni

Az új Btk. hatálybalépését követően, július elsejétől a hazai és a külföldi spekulánsoknak nem lesz lehetőségük arra, hogy csak azért vásároljanak földterületet, hogy a földvásárlásra vonatkozó európai uniós moratórium lejárta után azt jelentős haszonnal továbbadják – jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság kihelyezett ülésén, Zalaegerszegen.

Július 8-tól lehet pályázni a 2013-as Tanyafejlesztési Programra

Július 8-tól lehet pályázni az idén harmadik alkalommal meghirdetett Tanyafejlesztési Programra – jelentette be Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Hajdú-Bét károsultak hétfőig adhatják be támogatási igényüket

A Hajdú-Bét károsultak július elsejéig adhatják be támogatási igényüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH)- közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten sajtótájékoztatón.

Külföldi érdekek a Négy Mancs mögött

A Vidékfejlesztési Minisztérium számára mára tényszerűen kiderült, hogy a Négy Mancs Alapítvány mögött külföldi gazdasági érdekcsoportok, kampánymenedzserek állnak. A sajtóban megjelent hírek szerint ugyanis az osztrák állampolgárságú Markus Müller elismerte, hogy ő irányította a Négy Mancs Magyarország ellen irányuló lejárató kampányát még hozzá álnéven.

Megkezdődött az aratás az őszi árpa betakarításával

Megkezdődött az aratás az őszi árpa betakarításával az országban – közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten sajtótájékoztatón, az aratási koordinációs bizottság ülését követően.

Nem éri el a tízezer hektárt a károsodott mezőgazdasági terület nagysága

Tízezer hektár alatt marad az árvíz miatt kárt szenvedett mezőgazdasági terület nagysága – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Családi programok a Nemzetközi Duna Napon

Családi programokkal, természetismereti játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Nemzetközi Duna Nap alkalmából a Vidékfejlesztési Minisztérium szombaton az Óbudai-szigeten.

Magyar agrárdiplomáciai siker a FAO Konferencián

Újabb magyar agrárdiplomáciai sikert értünk el azzal, hogy Magyarországot beválasztották az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tanácsának tagjai közé. Ezáltal Magyarország a FAO legfőbb döntéshozó szervének tagja lett – közölte Hamar Balázs, Magyarország állandó képviselője a római székhelyű ENSZ-szervezetekben.

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Igazi minta Abádszalók és Tomajmonostora összefogása

Az ország egyik legsikeresebb Start mintaprogramjának részesei önök, bizonyítják, hogy érdemes volt útjára indítani ezt a kezdeményezést – hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Abádszalók és Tomajmonostora települések közfoglalkoztatottjainak szervezett ünnepségen.

Látvány pálinkafőzde Tiszaföldváron

Közel ötvenmillió forintos támogatással valósult meg a Szicsek Kft. új látvány pálinkafőzdéje Tiszaföldváron.

Hungarikumok, magyar értékek

A Hungarikum Bizottság (HB) országos konferenciasorozatot szervez, amelynek célja, hogy ismertesse a megyei önkormányzatok, a települések és a művelődési intézmények vezetőivel, szakembereivel a nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, valamint az annak végrehajtásáról szóló rendeletet.

Nemzeti parkjainkat ünnepeljük: Európai Nemzeti Parkok Napja és a Magyar Nemzeti Parkok Hete

Európa-szerte május 24-én ünneplik az Európai Nemzeti Parkok Napját. Ezen a napon nemcsak a megőrzendő természeti értékek fontosságára, hanem az ismeretterjesztésre, a minket körülvevő természet bemutatására igyekeznek felhívni a figyelmet a szakemberek. Hazánk tíz nemzeti parkja is csatlakozott a nemes kezdeményezéshez, számos szabadtéri programot kínálnak országszerte a kikapcsolódni vágyóknak.

A családi gazdálkodásról szóló fórumot és kiállítást terveznek Budapesten

A családi gazdálkodásról szóló globális fórum és kiállítás szervezését tervezi Magyarország a jövő év márciusában a családi gazdálkodás nemzetközi évének keretében – jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön egy nemzetközi szakmai konferencián.

Diákoknak szól a „Parlagfű kisokos”

Kisiskolásoknak készített ismeretterjesztő kiadványt a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), amelyben a gyerekek az életkoruknak megfelelő, játékos formában kapnak információt a parlagfűről és az ellene való védekezésről. A NÉBIH a foglalkoztató füzetet a tanév végéig az iskolákba nyomtatott, vagy elektronikus formában eljuttatja.. 

Eddig közel 64 ezer hektárt hirdettek meg földhaszonbérletre

Eddig közel 64 ezer hektár állami föld haszonbérleti pályázatát hirdette meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyíregyházán, sajtótájékoztatón.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Határszemle ellenőrzés

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy a VM Földügyi és Térinformatikai Főosztálya elrendelte a 2013. évi határszemle ellenőrzések végrehajtását. Az ellenőrzéseket a földhivatal hajtja végre és elsősorban a termőföld védelméről szóló törvényben előírt hasznosítási, ideiglenes hasznosítási és mellékhasznosítási kötelezettség teljesítését ellenőrzi.

Kedvező módosulás a családi gazdálkodók támogatásigénylésében

A jogszerű földhasználat fogalmának kiterjesztésével a családi gazdálkodók számára kedvezően módosult a 2013. évi mezőgazdasági támogatások igénybevételét szabályozó és az egységes kérelemre vonatkozó szabályokat tartalmazó 22/2013. (IV. 8.) VM rendelet. A módosított szabályozás alapján családi gazdálkodó is benyújthat egységes kérelmet a családi gazdaság egész területére akkor is, ha valamely családi gazdaságba bevitt terület esetében az eddigi szabályozás szerint nem ő, hanem a családi gazdaság egy tagja minősült jogszerű földhasználónak.

Újjáélednek a háztáji gazdaságok

Indul a Vidékfejlesztési Minisztérium háztáji programja. Magyarország Kormánya által elfogadott Nemzeti Vidékstratégia lényegi eleme a helyi adottságokat figyelembe vevő termelés ösztönzése, melynek szerves része a háztáji gazdaságok felélesztése is. Ennek beindításához kormányzati közreműködés szükséges. A „klasszikus” háztáji gazdálkodást az jellemezte, hogy a termelők nemcsak saját magukat látták el, hanem a termelés során először belföldi, majd később export árualapot is képeztek. Ennek az egykor eredményes együttműködési formának a mai viszonyokhoz adaptált kialakítása, újjáteremtése a cél.

Helyi Termék Védjegyrendszer Kiskunmajsán

Viski József, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője Helyi Termék Védjegy emblémákat adott át Kiskunmajsán, melyekkel a környékbeli tanyákon előállított termékek azonosíthatóak be.

A Kiskunmajsai Helyi Termék Védjegyrendszer népszerűsítését célzó projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. évi Tanyafejlesztési Programjának köszönhetően valósulhatott meg.

Civilizáció nélkül nincs víz

A történelem azt bizonyítja, hogy víz nélkül nincs civilizáció. Mostanra azonban eljutottunk odáig, hogy a mondat fordítva is igaz: civilizáció nélkül nincs víz. Azaz, ha nem tanuljuk meg a vizet civilizáltan kezelni, védeni, beosztani, nem fog korlátlanul a rendelkezésünkre állni az idők végezetéig – hangsúlyozta V. Németh Zsolt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nemzeti kiegészítő tejtámogatásban (top up) részesülnek a termelők

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte annak a mintegy 5,8 milliárd forint tejtámogatásnak a kifizetését, amelyből összesen több mint 5100 gazdálkodó részesedik. Az MVH április közepéig már 1018 termelőnek folyósított mintegy 2 milliárd forint tejtámogatást, a további csaknem 4 milliárd forintnyi nemzeti kiegészítő támogatást is rövidesen utalja a hivatal az arra jogosultaknak.

KEK miniszteri találkozó Budapesten a zöld növekedés jegyében

A zöld növekedés jegyében tartanak kétnapos miniszteri találkozót a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) 18 tagországának és több nemzetközi szervezetnek – EU, FAO, Kárpátok Egyezmény – a képviselői Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).

Korlátlan lehetőségek a húsmarha ágazat előtt

Gyakorlatilag korlátlan piaci lehetőségekkel rendelkezik a húsmarha ágazat, amennyiben minőségi terméket állít elő – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten az MTI-nek, miután egyeztetett az ágazat képviselőivel.

Indul a 2013. évi egységes kérelem beadása

Április 10-től nyílik lehetőség a legtöbb gazdálkodót érintő, egységes területalapú támogatás, valamint további 25 jogcímen elérhető támogatás igénybevételéhez szükséges egységes kérelem benyújtására.

A hungarikumok a magyarság csúcsteljesítményei

A hungarikumok olyan sajátos teljesítmények, amelyek a magyar nemzet 1100 éves Kárpát-medencei történetéhez kapcsolódnak, fontos, hogy megismerjük őket, védelmezzük, és velünk legyenek a mindennapokban is – hangsúlyozta a “Hungarikumok a Parlamentben” címmel szombaton tartott eseményen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elfogadhatja az Országgyűlés a meteorológiai törvényt

Még ebben a félévben elfogadhatja az Országgyűlés a meteorológiai törvényt, amely alapján állami monopólium lehet az időjárás-előrejelzés.

A hatékony és környezettudatos hulladékgazdálkodás alapjait teremti meg a lerakási járulék

Elfogadta a kormány a hulladékról szóló törvény újabb végrehajtási rendeleteit. A szabályozás egyrészt a jogharmonizációt, a törvénnyel való egységet segíti, másrészt megszabja a hulladéklerakási járulék fizetésének kereteit. A díjból befolyó összeget a hulladékgazdálkodás fejlesztésére fordítja a Vidékfejlesztési Minisztérium. A jelenlegi számítások szerint, várhatóan 13-15 milliárd forintra a többségében önkormányzati tulajdonban lévő, közszolgáltatást végző cégek pályázhatnak majd, az összeget a szelektív hulladékgyűjtés fejlesztésére és az utóválogatás megvalósítására kell fordítaniuk

Javul az élelmiszerbiztonság hazánkban

A húsvéti ünnepek kapcsán közel 2.500 ellenőrzést végzett el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Ezekből is látszik az a tendencia, hogy fokozatosan javul az élelmiszerbiztonság hazánkban – mondta el dr. Helik Ferenc főállatorvos a kormany.hu-nak adott interjúban.

Magyarország az Európai Unió egyik legnagyobb méztermelő országa

A Vidékfejlesztési Minisztérium reagálva a Greenpeace Magyarország Egyesület megkeresésére közleményben is megerősíti, hogy hazánkban a méhészet kiemelten fontos gazdasági tevékenység a méztermelés agrárgazdasági jelentősége miatt is. 

Szakszerű takarmányozással csökkenthető az aflatoxinveszély

Szakszerű takarmányozással csökkenthető a tejben a határértéket meghaladó aflatoxin mennyisége. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a biztonságos, határérték alatti aflatoxint tartalmazó tej termelésének helyes takarmányozási gyakorlatára hívja fel az állattartók figyelmét.

Chippel azonosítják a lovakat

A lófélék – ló, szamár, öszvér – egyedi azonosításával, nyilvántartásával és nyomon követésével kapcsolatos új szabályokat kormányrendelet szabályozza. Az új azonosítási rendszer és az életre szóló azonosító okmány biztosítja az állatok nyilvántartásával, törzskönyvezésével és szállításával kapcsolatos információkat. 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A legfontosabb azoknak az értékeinknek a védelme, amelyek szilárd hátteret adhatnak

Napjainkban felértékelődik, a biztonságot jelenti minden szőlőhegy, minden négyzetméter szántóföld, minden eldugott kis falu, minden szépen gyarapított porta – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton a Vas megyei Oszkón, a helyi Hegypásztor Kör rendezvényén.

A Vidékfejlesztési Minisztérium csatlakozik a „Hivatalból segítünk” akcióhoz

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter örömmel fogadta, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetésével országos adománygyűjtő akció indul, a megyét elérő extrém időjárást elszenvedő körülbelül 200 ezer lakos megsegítésére.

Újabb megállapodás

Keret-megállapodást írt alá Dr. Rátky József, az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet főigazgatója és Apinum Suprasert professzor, a thaiföldi Kasetsart Egyetem Állatorvos-tudományi Karának dékánja a két intézmény közti szakmai együttműködésről 2013. március 21-én Herceghalomban

Víz és erdő nélkül nincs civilizáció

A víz és az erdő szoros kapcsolatban áll egymással, és nélkülük nem létezhet civilizáció, ezért védeni, óvni kell mind a vízkészleteket, mind pedig az erdővagyont – hangoztatta a vidékfejlesztési miniszter pénteken Budapesten, egy díjátadó ünnepségen.

Kitűnő magyar pálinkák

A kitüntetettek ismét bebizonyították a világnak, hogy nemzeti italunk nem csupán tradíció, hanem nagyon is élő, izgalmas különlegesség. Gazdag, gyümölcsös ízvilága és magas élvezeti értéke semmilyen más röviditalhoz nem hasonlítható – mondta köszöntőjében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Destillata párlatverseny díjátadó ünnepségén.

A magyar kormány számára kiemelten fontos a földügy

A magyar kormány számára – a gazdasági válság éveiben is – kiemelten fontos a földügy, mivel a földmérő mérnökök precíz munkája garantálja többek között a hiteles ingatlan-, és közműnyilvántartást, valamint számos beruházás pontos tervezését és kivitelezését – mondta Fazekas Sándor Budapesten.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az idén egymilliárd forint jut a hungarikumok megóvására

Az idén összesen egymilliárd forint jut a magyarság számára kiemelkedően fontos helyi, megyei, valamint nemzeti értékek, köztük a hungarikumok megóvására – mondta a Hungarikum Bizottság titkára az MTI-nek a Hungarikum Sajtóklub szerdai háttérbeszélgetésén.

Tavaly 1,2 milliárd forint bírságot szabtak ki a szezonális élelmiszer-ellenőrzések alkalmával

A múlt évben a szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések során mintegy 1,2 milliárd forint bírságot szabtak ki – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár egy szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Veszélyes, csávázószert tartalmazó árpát vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság

Összesen több mint 7 tonna, fogyasztói kiszerelésű, a megengedettnél százszor több csávázószert tartalmazó hántolt árpát (gerslit) vont ki a forgalomból az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság, melynek megsemmisítése folyamatban van. A csomagolóüzemeknek szállító cég nyilatkozata szerint tévedésből vittek – egyébként vetőmagként felhasználandó – nem fogyasztói felhasználásra szánt árpát. A kft. ettől függetlenül a hatósági eljárás mellett többszázezer forintos bírságra számíthat.

Felhívás a földhasználók részére

Felhívjuk azon földhasználók figyelmét, akik 2012. december 31-ig a földhasználati nyilvántartásba bejegyzésre kerültek, hogy a termőföldről szóló 1994. évi LV. tv. (Tft.) 25/G. § (1) bekezdése szerinti bejelentési kötelezettségüknek 2013. március 30-ig a járási földhivatalok felé tegyenek eleget.

Március 20-a után is kiváltható az őstermelői igazolvány

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy téves az az információ, amely szerint az őstermelői igazolvány kiállítása vagy érvényesítése kizárólag tárgyév március 20-áig kérelmezhető.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A földforgalmi törvény a földügyek rendezésének az első eleme

Az új földforgalmi törvény (földtörvény) a termőfölddel kapcsolatos átfogó szabályozásnak csak az első eleme lesz, ha az Országgyűlés elfogadja és életbe lép – mondta Simon Attila, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.

A szőlő- és borkultúrának újra el kell foglalnia méltó helyét a világban

Meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyek felemelik a magyar vidéket és előre viszik a magyar mezőgazdaságot- mondta Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Mathiász János születésének 175. évfordulójára rendezett ünnepségen.

Fazekas Sándor: a vízgazdálkodás nemzeti ügy

Az alkotmányos szabályozás nemzeti kincsként tartja számon a hazai vízvagyont, a vele való gazdálkodás pedig mindannyiunk számára kihívás – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken, a készülő nemzeti vízstratégiáról szóló fórumsorozat első állomásán.

Erősödött a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben

Erősödött a magyar mezőgazdaság az elmúlt három évben az előző időszak kudarcai után – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden Budapesten. A szaktárca irányítója a minisztériumban több szakmai szervezet, intézmény és vállalkozás vezető képviselőinek adta át a hivatalos partnerségi, valamint stratégiai együttműködésről szóló dokumentumot.

Előzzük meg az erdőtüzet!

A tavasz az erdőtüzek szempontjából a legveszélyeztetettebb évszakunk. Magyarországon évente több ezer helyen keletkezik erdő- és vegetációtűz. 2012-ben a lángok közel 22.000 esetben csaptak fel, ebből 6000 hektáron 3500 esetben erdőt és fásítást ért a kár. Bár a tüzek keletkezése több tényezőtől is függ, mégis, azok 99 százalékát mi, emberek, túlnyomórészt gondatlanságból okozzuk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sikeres volt a keleti nyitás politikája – Jelentősen javult az agráregyenleg

Látszanak már a keleti nyitás politikájának eredményei az agrárium területén. A hazai mezőgazdasági termékek exportja Ázsiába 45 százalékkal nőtt, miközben a kivitelünk Oroszországba is több mint 30 százalékkal emelkedett. Bort, zöldség- és gyümölcsfélékből előállított készítményeket, takarmányokat, húsokat és kukoricát is szállítottunk a szóban forgó térségekbe.

Nőnek a magyar agrártámogatások 2014-2020 között

Míg a Közös Agrárpolitika európai uniós költségvetése mintegy 11%-kal csökkent, addig Magyarország a korábbi 10,4 milliárd euró helyett 12,3 milliárd euró agrártámogatást kap 2014-20 között. Ezzel Magyarország részaránya a Közös Agrárpolitika költségvetéséből a korábbi 2,36%-ról 3,19%-ra emelkedik.

Az új gazdaszövetkezettel tárgyalt Fazekas és Czerván

Az Első Minőségi Sertéshústermelő Gazdaszövetkezet (EMSG) programjával ismerkedett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Czerván György államtitkár pénteken Tápiószentmártonban, ahol részt vett a szövetkezet első közgyűlésén is.

A génmegőrzés nemzeti ügy

A génmegőrzés nemzeti ügy, a Növényi Diverzitás Központban (NÖDIK) található növényfajták pedig nemzeti kincsek – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tápiószelei intézetben tartott sajtótájékoztatón

Sikeres a magyar részvétel a világ legnagyobb biotermék szakkiállításán

Sikeres a magyar részvétel a világ legnagyobb biotermék vásárán, a nürnbergi BioFachon, amelyen Magyarország jövőre kiemelt partner lehet – mondta az MTI-nek pénteken Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Misztérium (VM) helyettes államtitkára.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Másfélezer haszonbérleti szerződést kötött eddig a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 65 ezer hektár állami földet kíván haszonbérbe adni, ebből 40 ezer hektárt hirdetett meg, és 25 ezer hektárt már 1500 szerződéssel bérbe is adott – mondta Sebestyén Róbert, a szervezet elnöke kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

A sertésállomány megduplázása a cél

Az agrártárca szeretné elérni, hogy a magyar sertésállomány 2017-ig a duplájára emelkedjen, amelyhez a sertésprogram biztosít szakmai kereteket, és amelynek megvalósításához 2,6 milliárd forint forrás áll rendelkezésre – mondta a vidékfejlesztési miniszter a Spar Magyarország Kft. bicskei húsüzemében tett látogatásán.

Fejlődik a magyar tanyavilág

Az Európai Unió következő költségvetési ciklusában nem csökken az agrártámogatás, de inkább a fenntarthatóságra irányul, a magyar tanyák is ezért juthatnak támogatáshoz – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tanyapedagógiai program első évét értékelő konferencián.

A kormány kiemelten fontosnak tartja a levegő minőségének megóvását

A kormány elkötelezett a környezetvédelem és a környezetbarát megoldások iránt. A Vidékfejlesztési Minisztérium a jövőben támogatni fogja, hogy az elektromos és környezetbarát járművek minél szélesebb körben terjedhessenek el Magyarországon – jelentette ki Illés Zoltán.

Tata kapta a Magyar Tájdíj elismerést

A tatai Által-ér Vízgyűjtő Helyreállítási és Fejlesztési Szövetség vehette át a Magyar Tájdíj pályázat első helyezésével járó elismerést Tatán Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől. A második díjat Szentes önkormányzata kapta a Kurca-patak élővilágának helyreállítási programjáért.

Vizes élőhelyek világnapja

Magyarország területének 2,5 százaléka, mintegy 250 ezer hektár nemzetközileg is jelentős vizes élőhely – mondta Kovács Péter, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára Debrecenben, a vizes élőhelyek világnapja alkalmából a helyi akadémiai bizottság székházában rendezett tanácskozáson.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Magyarország nem tiltja a neonikotinoid alapú növényvédő szerek használatát

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) reagálva a sajtóban megjelent híresztelésekre megerősíti, hogy tudomása szerint Magyarországon senki sem akarja jelenleg tiltani a technológiát, sőt még a Nyugat-Európában is igen aktív méhészek sem támadják a neonikotinoid alapú és fipronil hatóanyagú csávázószerek használatát.

Egyszerűbb hivatali ügyintézés és támogatás-igénylési rendszer a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Jelentősen csökkentette a lakossági ügyintézés adminisztrációs terheit a Vidékfejlesztési Minisztérium. Több mint húszféle mezőgazdasági támogatás igénylése is jóval egyszerűbbé vált, így sikerrel zárult a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program keretében indított Egyszerűsítési Program első szakasza. 2013 elejétől további, a mezőgazdaságot segítő intézkedések várhatók.

A források lekötése a legfontosabb cél

Célunk, hogy 2013-ban minden rendelkezésre álló európai uniós vidékfejlesztési forrást felhasználjunk. Jelenleg a 2007-2013 közötti időszakra biztosított több mint 1300 milliárd forintnak csaknem 93%-át kötötték le, a kifizetés 48%-os – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Hajdúszoboszlón rendezett VI. Axiál Mezőgazdasági Workshopon.

A 2012. évhez képest 60 milliárd forinttal nőnek idén az agrár- és vidékfejlesztési támogatások

2013-ban összesen mintegy 691 milliárd forint agrár- és vidékfejlesztési támogatással számolunk, ebből több mint 561 milliárd forint a közösségi forrás és mintegy 130 milliárd forint a nemzeti forrás, ismertette az idei év támogatási összegeit Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

Fókuszban a levegő minősége

Az Európai Unió a levegő évének nyilvánította 2013-at, így Magyarországon is fokozott figyelem irányul a levegő minőségének megóvására, javítására – hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Együttműködés kezdődik a GMO-mentes szója termesztéséért a Duna térségében

Nemzetközi együttműködés kezdődik a Duna térségében a génmódosított (GMO) szója visszaszorításáért – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára szombaton Berlinben.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gigavásár – szárított bölényhús és magyar marcipán

Közel 400 ezren ízlelhetik meg a szárított bölényhúst, a mangó ízű sört és a magyar paprikabort Berlinben, a világ legnagyobb szabású mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Az Internationale Grüne Woche (Nemzetközi Zöld Hét) nemzetközi kiállításon Magyarország 41. alkalommal vesz részt, ezúttal egy 500 négyzetméteres standon. A vásárhoz kapcsolódó agrárdiplomáciai események 5 milliárd embert érintenek.

Jól fogadták Magyarországot a berlini Zöld Héten

Igen népszerű a magyar stand a világ legnagyobb szabású mezőgazdasági vásárán, a berlini Nemzetközi Zöld Héten, és a magyar agrártermékek a német piacon is egyre keresettebbek – mondta Fazekas Sándor az MTI-nek pénteken Berlinben.

A földhasználati nyilvántartás fontosabb változásairól

A földhasználati nyilvántartási eljárásra vonatkozó szabályok 2013. január 1-jével megváltoztak, illetve 2013. február 1-jével változni fognak.

Innovációs nagydíj pályázat

Idén 21. alkalommal teszi közzé a Magyar Innovációs Nagydíj Pályázatot a Magyar Innovációs Alapítvány. A díj odaítélésében közreműködik a Magyar Innovációs Szövetség, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala.

Óbudát is meghódítják a tanyasi ízek

2013. január 16-án nyitotta meg óbudai üzletét a Magyar Tanyasi Termék Nonprofit Kft. A „Mi boltunk” elnevezésű üzlet a Nemzeti Tanyafejlesztési Program támogatásából jött létre, célja hogy minél több egészséges tanyasi termék jusson el a vidéki termelőktől a városi családok asztalaira.

Elhúzódhat az uniós agrárpolitika reformja

Várhatóan elhúzódik az Európai Unió (EU) Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformja, ezért 2014 átmeneti év lehet az uniós agrárfinanszírozásban – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán egy berlini tanácskozáson.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sikeres kármentesítés a Gyöngyös-patakon

Olaj került a Gyöngyös-patakba Kőszegnél, ezért a katasztrófavédelem harmadfokú kárelhárítási készültséget rendelt el – tájékoztatta a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-t.

300 millió forinttal több támogatás 2013-ban az iskolatej programra 

Jövőre mintegy 1,5 milliárd forintot biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a folytatódó iskolatej programra, 300 millió forinttal többet, mint 2012-ben.

Útmutató a magyar termék rendelethez

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette azt az útmutatót, amely megkönnyíti az élelmiszer-vállalkozások számára az eredetre, származásra történő utalásokkal kapcsolatos jelölési nehézségek kezelését. A rendelet szövegéhez készített részletes magyarázat mindamellett, hogy megfogalmazza a felhasznált összetevőkkel kapcsolatos elvárásokat, az egyes összetevőkre vonatkozóan értelmezi az általános jelölési szabályokat is.

Az agrárgazdaság az idén tovább növelheti pozitív kiviteli egyenlegét

A magyar mezőgazdaság az előzetes adatok alapján az idén tovább növelheti pozitív kiviteli egyenlegét, ami így várhatóan meghaladja majd a 3 milliárd eurót, azaz 800-900 milliárd forint között lesz – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ágazat idei évét értékelve az MTI-nek.

Termelői árusítóhelyekkel bővült az Újpesti Piac

Új árusítóhelyeket adott át Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Újpesti Piacon. A rendezvényen a Magyar Piac Szövetkezet nevében Konrád Istvánné elnök, és Práger Ferenc piacvezető megállapodást írtak alá. Az együttműködés célja, hogy az újpesti piacon is minél nagyobb mennyiségben megjelenhessenek a környékbeli termelőktől származó minőségi élelmiszerek.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Csak biztonságos, zárjeggyel ellátott szeszesitalt vásároljon mindenki

Csak megbízható helyről, zárjeggyel ellátott szeszesitalt vásároljanak az emberek – kérte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a lakosságot a bejelentett metil-alkohol lopás miatt.

Vitrinbe zárták az ország legjobb pálinkáját

A pálinka karrierje nem most kezdődött, de „pályafutásában” az elmúlt évtizedben történt minőségi fordulat. A pálinka ma már nem csupán agrártermék, a mezőgazdaság GDP-ben mérhető kibocsátása, hanem igazi hungarikum, nemzeti ital – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, amikor elhelyezte az ország legjobb pálinkáját, a Tuzséri Pálinka Manufaktúra vilmoskörte párlatát a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pálinkavitrinjében.

Nagy mennyiségű metil-alkoholt loptak el Bács-Kiskun Megyében

Az elmúlt két hétben Bács-Kiskun Megyében a Mol Zrt. telephelyeiről ismeretlen tettesek jelentős mennyiségű, mintegy 20000 liter metil-alkoholt tulajdonítottak el.

Vidékfejlesztési Nap – Helyükre kerültek az új agrárpolitika alapkövei

A kormányzati ciklus első két évében helyükre kerültek az új agrárpolitika alapkövei – mondta Poprády Géza, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közigazgatási államtitkára a fővárosban kedden a Vajdahunyad Várában tartott második Vidékfejlesztési Nap eseménysorozatának megnyitóján.

Közép-kelet-európai és közép-ázsiai országok tanácskoznak Budapesten a genetikai erőforrásokról

A genetikai erőforrásokról szóló Nagojai Jegyzőkönyv végrehajtásáról tanácskoznak közép-kelet-európai és közép-ázsiai országok szakemberei a Vidékfejlesztési Minisztériumban december 11-13. között. A konferenciát az agrártárca a Biológiai Sokféleség Egyezmény montreáli Titkárságával közösen szervezte.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Több támogatást kapnak a tejtermelők és a cukorrépa termesztők

Tejkilogrammonként 60 fillérrel emeli meg a Vidékfejlesztési Minisztérium az idén kifizetett, kilónként 4 forintos tejkvóta-támogatást. Ez több mint egymilliárd forint többletbevételt jelent a termelőknek. Az idén még a cukorrépa-termelők is mintegy 800 millió forint nemzeti kiegészítő támogatás kifizetésére számíthatnak – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerdán egy budapesti szakmai fórumon.

Budai Gyula: az új európai rend egyik élharcosa Magyarország

Európa válságban van, új rend alakul ki, és ennek egyik élharcosa Magyarország – hangoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerdán Gödöllőn, a hazai és határon túli politikai és gazdaszervezetek képviselői részvételével tartott Kárpát-medencei Összefogás Fórum megnyitóján.

A VM a megyékkel közösen készül a következő vidékfejlesztési program tervezésére

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) legfontosabb feladata a 2014-2020-as programalkotásra való felkészülés, és a tárca célja, hogy a tervezést a lehető legjobban összehangolja a megyei elképzelésekkel – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a tervezést előkészítő megyei fórumsorozatról szóló sajtótájékoztatón Budapesten.

Magyarország számára versenyelőny a GMO-mentesség

Magyarország, a magyar mezőgazdaság számára versenyelőnyt jelent a GMO-mentesség – jelentette ki Budai Gyula kedden Egerben.

Európai elismerés a Vidék Kaland Programnak

A három legjobb, uniós társfinanszírozással megvalósult európai kommunikációs program közé választotta a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (AGRYA) Vidék Kaland Programját az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága (DG AGRI).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Előlegigénylési lehetőség gazdálkodók számára december elejétől 

Harminc százalékos támogatási előlegigénylésre lesz lehetőségük december 7-től azoknak a gazdálkodóknak, akik uniós forrás – társfinanszírozás – felhasználásával valósítanak meg mezőgazdasági beruházásokat – közölte V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Növekszik a fiatal gazdák támogatása

A vidékfejlesztési támogatásokon belül a fiatal gazdák lehetőségei nőni fognak, mert az uniós támogatási rendszer átalakul, és a nemzetállamok tematikus alprogramot is létrehozhatnak számukra – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár egy pénteki konferencián, melyet a magyar és a szlovák fiatal gazdák szervezetei rendeztek a szlovákiai Búcson.

A hónap végéig igényelhető a kárenyhítő juttatás

A 2011. november 1. és 2012. október 31-e közötti időszakban mezőgazdasági káreseménnyel sújtott területek utáni kárenyhítő juttatások iránti kérelmeket november 30-ig lehet benyújtani

Új vágópont épül Csongrád megyében

Helyi adottságokra, és igényekre tervezett vágópont alapkövét helyezte el Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Fábiánsebestyénben. A húsüzemmel kiegészített beruházás 44 millió forintos összköltségéhez 25 millió forintot nyert pályázaton a Kinizsi 2000 Mg. Zrt. és a társtulajdonos Fábiánsebestyén Község Önkormányzata.

2013-ban már országos méretű lesz a Magyarország legszebb konyhakertje program

Országos kezdeményezéssé válik a Magyarország legszebb konyhakertje program. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a témához kapcsolódó konferenciasorozat második helyszínén, Püspökladányban népszerűsítette a Vidékfejlesztési Minisztérium által támogatott kezdeményezést.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Újabb lehetőség kerülhet a Ház elé a zsebszerződések kiszűrésére

A kormány ma tárgyalja, így nemsokára az Országgyűlés elé kerülhet az a javaslat, amely lehetővé teszi, hogy a zsebszerződések kiszűrése érdekében be lehessen tekinteni a földhivatali adatbázisokba – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője szerdán Mosonmagyaróváron.

Agrár kereskedőház létesült Szabolcsban

Az agrártermékek hazai és külföldi értékesítésének elősegítésére kereskedőház létesült Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – jelentették be az alapításban közreműködő szervezetek vezetői a térségi kormányhivatal szerdai nyíregyházi sajtótájékoztatóján.

Több mint kétszáz nyertes a tanyaprogram pályázatán

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter meghozta döntését a 2012. évi Tanyafejlesztési Program nyertes pályázatairól. Az idén második alkalommal meghirdetett Tanyafejlesztési Program keretén belül összesen 205 pályázó nyert vissza nem térítendő állami támogatást.

A VM pályázatot írt ki az iskolagyümölcs-program kommunikációjára

A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatot írt ki a 2012/2013. tanévi iskolagyümölcs-program kommunikációs tevékenységére, legfeljebb 57 millió forintos támogatás elnyerésére – a felhívás a 2012. november 13-i Hivatalos Értesítőben jelent meg.

A föld a helyben lakó magyar gazdáké

A Vidékfejlesztési Minisztérium minden európai uniós forrást fel tud és fel fog használni – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Hajdúböszörményben, országjárása második állomásán. Megerősítette azt is, a földhaszonbérlet első számú kedvezményezettjei a helyben lakó, magyar gazdálkodók.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A biodiverzitás-védelem főbb kihívásairól és célkitűzéseiről tanácskoztak a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Az élővilág változatosságának megőrzéséről tartott konferenciát a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen november 6-án. A rendezvény apropóját az adta, hogy több mint 170 ország részvételével világszintű csúcstalálkozót rendeztek a Biológiai Sokféleség Egyezmény döntéshozó szervei két héttel ezelőtt Indiában.

Jövőre üzemanyagként is felhasználható lesz a saját előállítású növényi olaj

A termelők 2013. január 1-jétől legálisan tölthetik munkagépeikbe a saját gazdaságukban megtermelt növényből kisajtolt, tiszta növényi olajat a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásáról szóló törvénymódosítás tervezete alapján. A jogszabályt az Országgyűlés a napokban tárgyalja.

Háztáji munkabizottság alakult

Újra lesz háztáji Magyarországon – mondta Fazekas Sándor a szektor feltérképezésére és népszerűsítésére létrehozott szakmai munkabizottság alakuló ülésén. A vidékfejlesztési miniszter szerint kormányzati cél, hogy erősödjön a ház körüli állattartás, s hogy új konyhakertek és gyümölcsösök jöjjenek létre. A testület élén Szabó Csaba miniszteri biztos áll.

Az állategészségügy fontosságáról is szólt a Magyar Tudomány Ünnepe

Az állatorvos-tudomány folyamatosan, dinamikusan fejlődő tudományág, az ezen a területen végzett kutatómunkának kiemelt jelentősége van az állat-, és ezzel összefüggésben a humán-egészségügy fejlődésében – fogalmazott megnyitó beszédében Kardeván Endre államtitkár a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett „Frontvonalak az állatorvos-tudományban” című konferencián. A Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott esemény a 225 éves magyar állatorvoslás előtt is tisztelgett.

Újra igényelhető támogatás borászati gépek beszerzéséhez

November 5-től újra igényelhető támogatás az olyan új borászati gépek és technológiai berendezések vásárlására, amelyek javítják a vállalkozások összteljesítményét.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tejtermelés támogatása központi helyen áll az agrárpolitikában

A tejtermelés támogatásának fontosságáról beszélt a vidékfejlesztési miniszter egy dabasi állattartó telep pénteki átadásán – közölte az agrártárca az MTI-vel.

A megújuló energiaforrások közül várhatóan a szilárd biomassza játssza majd a legnagyobb szerepet

A szilárd biomassza lesz előreláthatólag a legnagyobb arányban hasznosított megújuló energiaforrás Magyarországon – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a Vidékfejlesztés és bioenergetika című gödöllői tanácskozáson.

Energiaváltás előtt áll Európa – Valóságos Kincsesbánya Fórum

A Nemzeti Vidékstratégia fontos eleme a természeti erőforrások megőrzése, az azokkal való fenntartható gazdálkodás biztosítása. A kitűzött célok csak a különböző szakpolitikák összehangolásával, a többalapú forrásfelhasználás megvalósításával érhetők el. Egy-egy probléma megoldásakor komplex módszereket kell alkalmazni mind az energiával, mind a fenntarthatósággal kapcsolatban – húzta alá V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy pénteki, budapesti szakmai tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón.

A kormány segítséget nyújt a földtulajdon rendezéséhez

A kormány döntött arról, hogy egyszerűsített eljárással és állami finanszírozás biztosításával segíti a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésének rendezését. A lehetőség a téeszesítéskor bevitt, majd a rendszerváltozás után visszakapott termőföldekre vonatkozik, a kárpótlási földek kivételével. Az igényléseket legkésőbb június 1-jéig lehetett benyújtani a területileg illetékes körzeti földhivatalhoz. A kormányrendelet az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésének részletes szabályait tartalmazza.

Nem változnak a hulladékról szóló törvény célkitűzései

Az Országgyűlés 2012. október 8-ai ülésnapján fogadta el a hulladékról szóló törvényt. Áder János köztársasági elnök élt az Alaptörvényben biztosított jogkörével, és a jogszabályt megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

A sertésstratégiával is az állattenyésztés arányát növelné a VM

Magyarországon az unió átlagánál kisebb az állattenyésztés aránya a mezőgazdaságban, a szaktárca ennek az aránynak a növelését kívánja elérni, például a már kidolgozott sertésstratégia megvalósításával – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai konferencián..

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Megkezdődött a mezőgazdasági termelők területalapú támogatási előlegének átutalása

Egy gombnyomással jelképesen elindította az idei területalapú támogatások előlegének átutalását Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kedden, sajtótájékoztatón. A különleges tejtámogatás előlegeinek kifizetése szerdán kezdődik.

A belső felhasználáshoz elegendő kukorica termett az idén

Az idén várhatóan 4,5 millió tonna kukoricát takarítanak be a gazdálkodók, ez elegendő a belföldi igényekre, miután az ország belső szükséglete 4-4,2 millió tonna – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után.

Duplájára bővítette mezőtúri vetőmagüzemének kapacitását a Syngenta

Összesen 3,5 milliárd forinttal bővül a szerződéses termelők éves bevétele annak a beruházásnak köszönhetően, amely megduplázta a svájci székhelyű Syngenta mezőtúri vetőmagüzemének betakarítási és feldolgozó kapacitását – közölte a helyszínen a fejlesztés ünnepélyes átadása alkalmából a vidékfejlesztési miniszter.

1100 éves vitának vet véget a földtörvény

A vidékfejlesztési miniszter szerint 1100 éves vitának vet véget a földtörvény elfogadása, mivel a parlamentben kedden tárgyalni kezdett jogszabály garantálja, hogy csak magyar földművesek vehessenek földet.

Egyeztetés a földtörvényről agrárértelmiségiekkel

Az Országgyűléshez benyújtott földtörvény tervezetéről egyeztetett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár az agrárértelmiségiek képviselőivel, a törvény megalkotásában résztvevő szakemberekkel.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Felmérik a fiatal gazdák helyzetét

Közös kutatást indít a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a fiatal gazdák helyzetének felmérésére

Jó közepes almatermés várható

Az idén jó közepes mennyiségű almatermés várható, a szaktárca pedig mindent megtesz azért, hogy a vásárlók figyelmét ráirányítsa a kiváló minőségű termékre – hangsúlyozta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára pénteken a magyar almát népszerűsítő rendezvényen, Budapesten.

Bankárok és bankok Magyarországon földet nem vehetnek, és nem szerezhetnek

A Kormány 2012 nyarán az Országgyűlés elé terjesztette az új földtörvény tervezetét és egyben társadalmi vitára bocsátotta azt. Az új földtörvény tervezete kizárja, hogy külföldiek földet szerezzenek Magyarországon, földet pedig csak földműves vehet. Megszünteti a nagybirtokrendszert, munkahelyeket teremt, erősíti a vidéki Magyarországot – összességében megvédi a magyar földet.

Fedezd fel az erdőt! – kezdődik a XVI. Erdők Hete rendezvénysorozat

A mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás a nemzetgazdaság olyan alappillérei közé tartoznak, amelyek nemcsak a vidéki Magyarország jólétét, hanem az egész nemzet vagyonának gyarapítását szolgálják – fogalmazott Bognár Lajos helyettes államtitkár a XVI. Erdők Hete nyitórendezvényén. Az eseménynek az Országos Erdészeti Egyesület és a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkoron, a Kerekerdő Turisztikai Központban adott otthont.

A Szekszárdi borvidéken szüreteltek a diplomaták

Arra törekszünk, hogy évről-évre egyre több csúcsminőségű magyar borral gazdagíthassuk a nemzetközi borkultúrát – jelentette ki Fazekas Sándor a Bodri Pincészetben tartott diplomataszüreten. A vidékfejlesztési miniszter és Martonyi János külügyminiszter meghívására mintegy 80 Magyarországra akkreditált nagykövet és attasé vett részt a Szekszárdi borvidéken rendezett eseményen.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Európai és Globális Geopark lett a megszelídült vulkánok és a dinoszauruszok földje

Az Európai és Globális Geopark Hálózat tagja lett a Bakony–Balaton Geopark. A teljes jogú tagságról szóló oklevelet a 11. Európai Geopark Konferencián vette át a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság delegációja a portugáliai Aroucában. A geopark címmel a Balaton-felvidék nemzetközi összehasonlításban is páratlanul gazdag földtani örökségét, a nemzeti park aktív geoturisztikai tevékenységét ismerték el.

Magyarország továbbra is kiáll a szőlőtelepítési jogok szigorú szabályozása mellett

Támogatjuk azt a francia javaslatot, mely szerint a telepítési jogok rendszerét hosszú távon szükséges fenntartani az összes borkategóriában, mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. Hazánk 10 másik bortermelő országgal együtt tett javaslatot egy palermói konferencián, melyet a 2008-as uniós borreform esetleges kiigazításának előkészítésére hozott létre az Európai Bizottság.

13 milliárd forint a vidéki életminőség javítására

Összesen mintegy 13 milliárd forinttal támogatja a vidékfejlesztési tárca a vidéki életminőség javítását. A Darányi Ignác Tervben falumegújításra és -fejlesztésre 8 milliárd, a vidéki örökség megőrzésére pedig 5 milliárd forint jut – mondta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Akció a magyar alma vödrös értékesítésének növelésére

Közösen népszerűsítette a magyar alma vödrös értékesítését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke és Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója a szigetszentmiklósi Auchan áruházban pénteken.

A kertészeti ágazat növeli a foglalkoztatottságot! – Fazekas Sándor a Hortus Hungaricus kiállításon

A kertészeti ágazat fontosságát és az agráriumban betöltött szerepét hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken a 19. Hortus Hungaricus szakkiállítást megnyitó beszédében Szigetszentmiklóson. A nemzetközi szakvásár keretében a miniszter elhelyezte az első magyarországi nagybani biopiac alapkövét is.

Sikeres és átlátható a földhaszonbérleti rendszer

A földhaszonbérleti rendszer sikeres és átlátható, kizárja a spekuláció lehetőségét. Eddig egyetlen kormány nem hirdetett meg ilyen nagy területre haszonbérleti pályázatot. Az 1008 eddig megkötött haszonbérleti szerződésből 429 esetben családi gazdaság nyert területet, 249 esetben pedig őstermelő jutott földhöz. Ez a pályázatok mintegy 70 százaléka.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bővíthető magyar piacok a nyugat-Balkánon

Montenegró és Albánia is fontos kereskedelmi partnereink, hiszen a magyar termékeknek mindkét országban komoly renoméja van – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a két ország agrárvezetőivel folytatott tárgyalásai után.

Csokoládé- és édességünnep a Budai Várban

A hazai édesipari cégek fennmaradását és a minőségi termékek további térhódítását reméli a vidékfejlesztési tárca – fogalmazott Kardeván Endre, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár a Magyar Édességgyártók Szövetsége fennállásának 20. évfordulóján, a Budai Várban.

Vége a spekulációknak

A Kormány elfogadta az úgynevezett zsebszerződések elleni küzdelem fejleményeiről, illetve az idén március végén létrehozott tárcaközi bizottság eddigi munkájáról és eredményeiről szóló jelentést.

A Vidékfejlesztési Minisztérium fellép a hazai ebtenyésztő szervezetek ügyében

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a magyarországi ebtenyésztés területén kialakult helyzet áttekintése és lehetséges rendezése érdekében ma egyeztetett a Nemzetközi Kinológiai Szövetség (FCI) vezetőivel. A megbeszélésen az FCI részéről Hans W. Müller elnök, Jörgen Hindse, az FCI európai szekciójának elnöke és Dr. Jakkel Tamás, az FCI magyar elnökségi tagja volt jelen.

Nem kifogásolja az EU a hulladéktörvényt

Az Európai Unió részéről nincs kifogás a hulladékról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban – mondta el a vidékfejlesztési miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtt kedden, éves meghallgatásán.

Mozgalmas év áll a magyar agrárium mögött

Küzdelmes és mozgalmas volt az elmúlt 12 hónap a magyar mezőgazdaságban – összegezte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságában, éves meghallgatásán.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Több mint négyszáz pályázat érkezett a Tanyafejlesztési Programra

Összesen több mint négyszáz pályázatot fogadtak be a Tanyafejlesztési Program keretében a közel kéthónapos pályázati időszak alatt, július eleje és augusztus vége között – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Magyarország és Kína elkötelezett a vízügyi együttműködés mellett

Magyarország és Kína vízügyi helyzetéről, vízgazdálkodásáról, a két ország közti szakmai együttműködés lehetőségeiről adott átfogó képet Dong Li vízügyi miniszterhelyettes és Kovács Péter vízügyért felelős helyettes államtitkár a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A magyar-kínai vízpolitikai és árvízvédelmi műhelyülés annak az együttműködési megállapodásnak az eredménye, amit Fazekas Sándor miniszter írt alá még áprilisban, Kínában

Átadták az Egis analitikai fejlesztő laboratóriumát Körmenden

Átadták az Egis Gyógyszergyár Nyrt. új analitikai fejlesztő laboratóriumát szerdán Körmenden, ahol a 600 millió forintos beruházással 8 új munkahely létesült. V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az átadáson kiemelte: a laboratóriumi fejlesztésekre érzékelhetően szükség van, mert az emberek igénylik a hatékonyabb, gyorsabb hatású, biztonságosabb gyógyszert.

2011-ben jelentősen bővült a mezőgazdasági gépek értékesítése

Magyarországon a gépértékesítésben jelentős elmozdulás történt 2011-ben. A mezőgazdasági termelőeszközök kereskedelme folyó áron 35 százalékkal javult az előző évhez képest, az új gépek vásárlására fordított összeg 83 százalékkal nőtt – mondta a vidékfejlesztési miniszter szerdán Bábolnán, a 27. Nemzetközi Gazdanapok megnyitóján.

A kormány fehéríteni kívánja a sertéságazatot is

Szakértői hatástanulmányok megvizsgálásával a kormány tegnap tárgyalta a fordított áfa sertéságazatban történő bevezetésének kérdését, és támogatta annak Európai Bizottság felé történő kezdeményezését az élősertés és a félsertés tekintetében.

Kedvezőbb feltételekkel ösztönzik a nagyobb összegű agrárhitelezést

Kedvezőbb kezességi feltételrendszert alakított ki az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) a nagyobb összegű hitelfelvevőknek, a kisebb hitelügyletek jelentős támogatásának megőrzése mellett.

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Siker a húsmarha ágazat

Jól teljesít a húsmarha-ágazat, a szarvasmarha-állomány folyamatosan nő, és ez a Vidékfejlesztési Minisztérium hatékony támogatásának is köszönhető. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hortobágy Menti Húsmarha-tartók Egyesülete Szakmai Napján beszélt az ágazat helyzetéről Tiszacsegén, majd átadta a Cserepes Tanya korszerűsített marhaistállóját.

A termelők megsegítésére több intézkedést hozott a kormány

Bár az aszály okozta károkat csak a betakarítás után lehet pontosítani, a kormány több kárenyhítő intézkedésről is döntött már, a kárenyhítési alapban jelenleg lévő 8,3 milliárd forintot pedig szükség esetén bővíteni lehet – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken, Martonvásáron.

Újra vissza kell hozni a piacokat a köztudatba

Újra vissza kell hozni a helyi termelői piacokat a köztudatba – mondta Tóth Katalin a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára Budapesten, a Liget Téri piac egy éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

A kormány elé kerül a nemzeti vízgazdálkodási és öntözési stratégia

A nemzeti vidékstratégiához hasonlóan elkészül a nemzeti vízgazdálkodási és öntözési stratégia, amely a szeptember 4-i, keddi kormányülés elé kerül – jelentette ki Illés Zoltán Szerencsen.

Megfelel az uniós szabályozásnak a hulladékról szóló törvénytervezet

A hulladékgazdálkodást érintő új törvényi szabályozás mindenben megfelel a belső piaci szolgáltatásokról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv hármas követelményének. A felmerült kérdésekre a kormány szakszerű, megalapozott válaszokat készít elő a Bizottság számára, amelyek részletesen alátámasztják, hogy a hulladékról szóló törvénytervezet semmilyen uniós jogszabályt, előírást, alapszabadságot nem sért meg.

Nemzeti kiegészítő támogatás a cukorrépa-termelőknek

Az idén összesen 1,18 milliárd forint összegű nemzeti kiegészítő támogatásra nyújthatnak be kérelmet a cukorrépa-termelők a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent vidékfejlesztési miniszteri rendelet szerint.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Útjára indult a XVII. Magyar Borok Útja Rali

Útjára indult a XVII. Magyar Borok Útja Rali: a jótékony célokat szolgáló boros autós túra résztvevői 21 pincészetet látogatnak végig a hét végén.

Gördülékenyebbek lesznek a környezetvédelmi eljárások

Hatékonyabb, gyorsabb és egyszerűbb lesz a környezeti hatásvizsgálattal és az egységes környezethasználati engedélyezéssel kapcsolatos ügyintézés. Az eljárásról szóló rendelet módosítása összhangban áll azzal a kormányzati szándékkal, amely az ügyfélbarát közigazgatás kiépítését tűzte ki célul.

Átadták a Hagyományok-Ízek-Régiók díjakat

Idén is átadták a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) díjakat szombaton a Vajdahunyadvárban immár ötödik alkalommal megrendezett HÍR-es Íznapokon.

Országos aszályhelyzet meghirdetése – igényelhető a kárenyhítő juttatás

Azért, hogy a szárazság miatt kárt szenvedett mezőgazdasági termelők a kockázatkezelési törvény alapján kárenyhítő juttatásban részesülhessenek, országos aszályhelyzetet hirdet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. 

Indul a GAZDANet program, számítógépet kapnak a kistermelők

Indul a GAZDANet program, 3,3 milliárd forint értékben pályázhatnak a kistermelők szeptember 1. és 30. között a munkájukat, gazdálkodásukat segítő számítógépre – jelentette be V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Újabb értékkel gazdagodott a magyar vidék

Fontos és ünnepi alkalom, amikor újabb értékekkel gazdagodik a magyar vidék – jelentette ki Fazekas Sándor az Esterházyak egykori majorsági központjában, a sarródi Lászlómajorban kialakított őshonos állatpark avatásán. A vidékfejlesztési miniszter kiemelte, hogy példaértékű összefogással valósult meg a most záruló, több mint félmilliárd forint értékű turisztikai beruházás a Fertő, a Rábaköz és a Hanság területein. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően ma már több tízezer ember jön a térségbe, hogy megismerkedjen a táj felbecsülhetetlen természeti értékeivel, a magyar kultúra és gazdálkodás örökségeivel, kincseivel.

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Megnyílt a Mesterségek Ünnepe a budai Várban

Megnyílt a Mesterségek Ünnepe pénteken a budai Várban, ahol hétfőig a régi, ritka mesterségekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A rendezvényt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg, aki beszédében felhívta a figyelmet a hagyományok ápolásának fontosságára, valamint a vidéken élők munkájának megbecsülésére.

Parcellaszintű parlagfű-felmérés a Csepel-szigeten

Elkészült a Csepel–sziget teljes körül parlagfű-felmérése. A Vidékfejlesztési Minisztérium és a civilek együttműködésének köszönhetően az elmúlt hetekben parcelláról-parcellára feltérképezték a szennyezett területeket, az eredményeket átadták a területileg illetékes Ráckevei Körzeti Földhivatalnak. A hatósági ellenőrzések előtt még mindig van idő a parlagfű elleni védekezésre. Az érintett ingatlantulajdonosok most még elvégezhetik területeiken a mentesítést annak érdekében, hogy elkerüljék a bírságolást.

Fazekas Sándor: Szent István intelmei útjelzőként szolgálnak

Bízom benne, hogy a vidékfejlesztésben, a mezőgazdaságban legalább olyan sikeres év elé nézünk, mint amilyen sikereket a sportolóink arattak a harmincadik nyári olimpián – mondta a vidékfejlesztési miniszter Szent István ünnepén. Fazekas Sándor ez alkalomból állami és szakmai kitüntetéseket adott át a Hagyományok Házában. A díjátadó után a tárcavezető átnyújtotta az ezredik földhaszonbérleti szerződést a pályázaton nyertes gazdának.

Razzia a nagybani piacon – 66 tonna gyümölcsöt, zöldséget foglaltak le

Összehangolt razziát tartottak a hatóságok a Budapesti Nagybani Piacon, ahol 66 tonna ismeretlen eredetű zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek.

Nemzeti önkifejezésünk eszköze a népművészet

A Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozik a Kézműves programon, amely arra hivatott, hogy támogassa a kézművesek megélhetését, együttműködését, piacra jutását, és összekapcsolja a kézművességet a helyi mezőgazdasággal, vendéglátással és szolgáltatásokkal – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Mesterségek Ünnepe díjátadóján.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kormány nem hagyja magukra az állattartókat

A magyar kormány nem hagyja magukra az állattartókat a magas gabonaárakból következő nehéz helyzet kezelésében – olvasható Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter írásbeli válaszában, amelyet az Országgyűlés honlapján tettek közzé hétfőn. A dokumentumból kiderül: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) már a kormány elé terjesztette a rendkívüli időjárási körülmények és a magas takarmányárak következtében nehéz helyzetbe került állattenyésztők megsegítését célzó javaslatcsomagját.

Sikeres a nemzeti tanyafejlesztési program

A tanyafejlesztési támogatások rendszere a kormány egyik legsikeresebb programja, amelynek révén javulnak a tanyán élő emberek életkörülményei – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Fülöpházán, ahol egy baromfivágópontot, egy tésztaüzemet és egy önkormányzati boltot adott át.

Ellenőrizték a nagybani piacot, 15 tonna árut koboztak el

A budapesti nagybani piac ellenőrzése során -, amelyet szerdáról csütörtökre virradó éjszaka végzett különböző hatóságokat képviselő mintegy 90 hatósági személy – mintegy 15 tonna zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le az ellenőrök – mondta Helik Ferenc, a Pest megyei kormányhivatal igazgató főállatorvosa csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Élmények, sikerek teremnek a felújított iklódbördőcei közösségi házban

Iklódbördőce új közösségi terére gondolva azt mondhatjuk: a szántáson, a vetésen már túl vagyunk, de az aratás munkálatai még előttünk állnak. A helyiek hitét és szorgalmát látva bő termésre számítok, folyamatosan learatható sikerekre, értékes élményekre – mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az iklódbördőcei Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) átadásán.

Fókuszban a sertéstenyésztés szerepének növelése

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Pannon Egyetem Georgikon Karának tangazdaságában felújított fiaztató és utónevelő egység átadásán beszélt a magyar sertéstenyészés helyzetéről és kihívásairól.

NÉBIH zöldszám a boltokban

Az Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős Államtitkárság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közös levélben fordult a Magyarországon működő legnagyobb élelmiszert forgalmazó áruházláncokhoz – hozzájárulásukat és közreműködésüket kérve: szeretnék, ha a NÉBIH zöldszám hirdetését az üzletek mindenki számára látható helyen kifüggesztenék.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fazekas Sándor félmilliárd forintos csatornaberuházást adott át a Nagykunságban

A Nagykunság talán legfontosabb csatornája 35 ezer ember életkörülményeit teszi jobbá, hiszen egyszerre javítja a belvízelvezetést, illetve biztosítja aszályos időben az öntözést – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Kenderesen, a mintegy fél milliárd forintért felújított Kakat belvízfőcsatorna átadási és projektzáró ünnepségén.

Illegális húscsomagolóra bukkantak Kőbányán

Illegális húscsomagolóra bukkantak Kőbányán a Pest megyei állategészségügyi hatóság szakemberei hétfőn – jelentette be a folyamatban lévő vizsgálat helyszínén a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára.

Hat és félmilliárd forintos támogatás állatbetegségek megelőzésére

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012-ben is meghirdeti az egyes állatbetegségek megelőzésére, illetve leküzdésére fordítható támogatást, hogy az állattenyésztési ágazat helyzetén javítson. Közlemény.

Legyen országos program „A legszebb konyhakertek” versenyből!

A vidéki porták nyerjék vissza régi arcukat, és a pázsit, a virágok és a dísznövények mellett a veteményeskerteknek is jusson bennük hely! Kovács Szilvia karcagi alpolgármester hirdette meg városában a programot, amelyben versenyre hívták a jelentkezőket. A Vidékfejlesztési Minisztérium által is támogatott kezdeményezés célja, hogy az akció az egész országra kiterjedjen.

  A Természetvédelmi Őrök Világnapja

Hazánk természeti értékeinek és kulturális örökségének megőrzésében vállalnak kiemelkedő szerepet a természetvédelmi őrök. Magyarországon már mintegy 40 éve működik Természetvédelmi Őrszolgálat a Nemzeti Park Igazgatóságok keretein belül. Jelenleg összesen 254 természetvédelmi őr dolgozik az országban, napi feladataik mellett az erdőtüzek megfékezésében, a veszélybe került állatok mentésében és illegális fakitermelés megakadályozásában is aktív szerepet vállalnak, sokszor az életüket is kockáztatva.

Egyszerűbben igényelhetnek támogatást a baromfitartók

A Vidékfejlesztési Minisztérium módosította a baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló rendeletet. A pályázatoknál csökken az ügyintézési idő és az egyes benyújtandó igazolások száma.,

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Uniós oltalmat kapott a Szőregi rózsatő

A nemzeti oltalom alatt álló növény Szőregi rózsatő néven megkapta az uniós oltalmat. A Szőregi rózsa külföldön is elismert, az évente megtermelt 4-5 millió tő többségét exportáljuk.

Újabb 2,4 milliárd forintos nemzeti támogatás az állattartóknak

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012-ben is meghirdeti az állati tetemek elszállítási és ártalmatlanítási költségeire fordítható támogatást, amelyre az idén mintegy 2,4 milliárd forint jut.

A szociális földprogrammal is munkára ösztönöz a kormány

A kormány döntött arról, hogy a szociális földprogram megvalósítása érdekében az önkormányzatok állami földeket kapnak vagyonkezelésbe, melynek célja, hogy a vidéken élő, hátrányos helyzetű lakosok munkalehetőséghez jussanak.

A magyar agrárdiplomácia újabb sikere – előrehozható az uniós közvetlen támogatások kifizetése!

Decemberről októberre előrehozhatók az Európai Unió több tagországában a közvetlen mezőgazdasági kifizetések az e témában illetékes brüsszeli testület döntésének értelmében. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a magyar agrárdiplomácia sikerének tartja a döntést.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete tiltakozik az Index és Origo lejárató cikke miatt

Nagy a baj a világban, ha az emberek azt a kezet kezdik el harapdálni, amely eteti őket. Az agrárium szereplői ritkán kerülnek rivaldafénybe, szorgalmasan végzik kemény munkájukat, hogy nekünk élelmiszert állítsanak elő. Vagy azt gondolják egyesek, hogy a diszkont áruházakban mindig bőségben dúskál az áru, csak úgy magától? – írja közleményében a Szövetség annak apropóján, hogy a két internetes portál gúnyt űzött egy aranytörzskönyves tehén ünnepléséből és trágár, sőt obszcén fordulatokkal élve próbáltak szánalomra méltó figyelmet kierőszakolni

Szakdiplomaták a nemzetközi együttműködésekről

A Vidékfejlesztési Minisztérium mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomatái megtartották éves beszámolójukat július 25-én a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Az eseményt Tóth Katalin parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kormány hozzájárult, hogy megjelenhessen a magyar termék rendelet

A jövőben önkéntes alapon feltüntethető az élelmiszereken a „magyar termék”, a „hazai termék” és a „hazai feldolgozású termék” jelölés. A vidékfejlesztési miniszteri rendelet a hazai vásárlók jobb tájékoztatását, a magyar termékek kiemelt pozícióját biztosítja.

Az állattartókat segítő javaslatokat dolgoz ki a vidékfejlesztési tárca

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szakmai szervezetek javaslatait is beépítve még júliusban elkészíti az állattenyésztési ágazatot segítő javaslatait, amelyeket várhatóan még e hónap végén vagy augusztus elején a kormány elé terjeszt – mondta Feldman Zsolt, a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szerdán az MTI-nek.

A görögdinnye ellenőrzés a tisztességes termelőt és kereskedőt is védi

A hazai termékeket egyre többen keresik és fogyasztják, köztük a kiváló minőségű magyar görögdinnyét, amelynek sikeres népszerűsítését a Vidékfejlesztési Minisztérium ezen a nyáron is folytatja. A minőségi gyümölcsöt termelők, a tisztességes árusok és a fogyasztók érdekében az áruházláncok, a kereskedők és a termelők szigorú ellenőrzése jelenleg is tart – fogalmazott Kardeván Endre államtitkár a Spar áruházlánc dinnyét népszerűsítő kampánynyitóján.

Jövőre minden eddiginél több támogatást kapnak a gazdák

Minden eddiginél nagyobb támogatást kapnak jövőre a gazdák a szaktárca jövő évi tervezett költségvetéséből. Az uniós támogatásokkal együtt mintegy 835 milliárd forintos keretből 776 milliárd forintra számíthatnak a termelők – tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdákat Fazekas Sándor. A vidékfejlesztési miniszter a zsúfolásig megtelt jászapáti művelődési házban összegyűlt gazdákat biztosította arról, hogy az aszály okozta veszteségek miatt a nemzeti ügyek kormánya októberben mindenképpen megkezdi a SAPS támogatások kifizetését.

Háborítatlan völgy, visszaszerzett védett földek

Semmiféle fakitermelés nem tervezhető a Csarna-völgyben – jelentette be Fazekas Sándor a nemzeti parkokat népszerűsítő körútja hetedik állomásán. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban a vidékfejlesztési miniszter beszélt arról is, újabb 600 millió forintot biztosított a kormány a vélhetően zsebszerződések útján külföldiek tulajdonába került védett termőföldek visszaszerzésére.

Még néhány napig pályázhatnak az élelmiszeripari vállalkozások az 5 milliárd forintra

Július 23-ig pályázhatnak az élelmiszeripari vállalkozások a mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztésére. Az ötmilliárd forintos keretből a mezőgazdasági termelők összesen három-, a nem mezőgazdasági termelők kétmilliárd forintot igényelhetnek. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell beadni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elfogadta az Országgyűlés az agrárkamarai törvényt

Elfogadta az Országgyűlés a Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényt. A jogszabály legfontosabb célja, hogy egy olyan egységes agrárkamarai szervezet jöjjön létre, amelyben kötelező módon tagok a mezőgazdasági termelők, a termékeket feldolgozók és a kereskedők is. Mindez növeli az ágazat hatékonyságát és versenyképességét is.

Elfogadta az Országgyűlés az állatorvosi kamaráról szóló törvényt

Az állatorvosi szakma történetében meghatározó mérföldkő a nagy többséggel elfogadott Magyar Állatorvosi Kamarai törvény, amely modern és egységes keretet teremt a kamarai és az állatorvosi tevékenység számára

Feloldották az országos tűzgyújtási tilalmat

Feloldotta az országos tűzgyújtási tilalmat a vidékfejlesztési miniszter. Az általános korlátozást július 5-én rendelte el a tárcavezető az erdőkre és a fás területek környékére a rendkívüli meleg, száraz időjárás miatt.

A vártnak megfelelő mennyiségű étkezési búza lesz az idén

Várhatóan az előzetes becsléseknek megfelelő, mintegy 4 millió tonna étkezési búzát takarítanak be az országban az idén – mondta Czerván György az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően.

A kormány elkülönített 157 milliárd forintot a gazdáknak

157 milliárd forint szükséges ahhoz, hogy a gazdák október 16-tól megkaphassák a területalapú támogatások előlegét, ezért a kormány tegnapi ülésén döntött a forrás elkülönítéséről. Az Európai Unió ezt az összeget 2013 január elején téríti vissza Magyarország számára.

Biztosított az ország kenyere

A szárazság ellenére is hektáronként 3,8-4 tonna nagyon jó minőségű búza várható az idei aratáskor. Az ország kenyérgabona, vetőmag és takarmánybúza szükséglete is biztosított – mondta Fazekas Sándor, Vidékfejlesztési Miniszter karcagi határszemléje után a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A magyar dinnye fogyasztása mellett kampányol Budai Gyula

Megkezdte a magyar dinnye népszerűsítését Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Péntek reggel Budapesten, a Kossuth téren a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjai alatt a Vidéki Mustra Termelői Piac rendezvényen kínálta a vásárlóknak a hazai dinnyét. Ezt követően pedig a budaörsi Auchan Áruházban kampányolt a magyar gyümölcs fogyasztása mellett.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bővülhetnek az üzleti kapcsolatok hazánk és Kína között

Kína és Magyarország között a kölcsönös magas szintű találkozók, szakmai egyeztetések, fórumok meghozzák a kívánt eredményt, és a két ország között bővülhetnek az üzleti kapcsolatok – mondta Tóth Katalin a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a kínai Mezőgazdasági Minisztérium Kereskedelmi Központja és a magyar Kincsem Mezőgazdasági Szövetkezet által szervezett konferencián Budapesten. A parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy mindezek érdekében a két ország államigazgatási és gazdasági szereplőinek további erőfeszítéseket kell tenniük, mely elsősorban aktív szerepvállalást feltételez

Megalakulhat a Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum

Létrejöhet a Mura–Dráva–Duna határon átnyúló magyar-horvát bioszféra-rezervátum, az UNESCO Man and Biosphere (MAB) programjának nemzetközi koordinációs tanácsa ugyanis mai ülésén elfogadta a jelölést. Magyarország 2009-ben, Horvátország pedig 2010-ben kérte a terület rezervátummá nyilvánítást. A mostani döntéssel a program hivatalosan is zöld utat kapott.

Már lehet pályázni a Magyar Tájdíjra

A Vidékfejlesztési Minisztérium – együttműködésben az Európai Táj Egyezmény hazai végrehajtásáért felelős tárcákkal – ismét meghirdette a Magyar Tájdíj pályázatot. A címre olyan helyi önkormányzatok, társulások és társadalmi szervezetek jelentkezhetnek, amelyek kiemelkedő munkát végeznek a magyar táj védelme, kezelése és fejlesztés érdekében.

Általános de minimis támogatást kapnak 2012-ben a szárított takarmány-feldolgozók

Nemzeti forrásból elkülönített általános de minimis támogatást nyújt a hazai szárított takarmány-feldolgozóknak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén. A vállalkozások évente legfeljebb 66.666 eurót – mintegy 20 millió forintot – igényelhetnek ebből a keretből.

Kiváló búzatermésre lehet számítani

Remek búzatermésre számít az agrárgazdaságért felelős államtitkár. Czerván György az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy miért érdemes az állattartóknak összefogniuk.

Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a bortörvény módosítását

A szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvény alapján 2013. augusztus 1-jétől az ültetvénytelepítési és -kivágási jogok átkerülnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól a hegyközségekhez. Jelentősen nő a helyi hegybíró szerepe. Felgyorsulhat az ágazaton belüli adminisztráció, mert a szükséges döntéseket helyben hozhatják meg.

Gubacsdarázs fenyegeti a szelídgesztenyefákat

A szelídgesztenye legjelentősebb rovarkártevőjének magyarországi megjelenésére figyelmeztet a szlovák növény-egészségügyi hatóság. A nálunk nem honos gubacsdarázs a fakorona erős ritkulását, szélsőséges esetben a fa pusztulását okozhatja, és jelentős terméscsökkenését idézhet elő.

Elfogadta az Országgyűlés a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozásról szóló törvényt

Az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény helyébe lépő új jogszabály a mezőgazdaságban működő termelői szervezetek, termelői csoportok valamint szakmaközi szervezetek működését szabályozza. A törvényt 283 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, a szocialisták 38 nem voksa ellenében és 22 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Augusztus 31-ig meghosszabbodik a fagykár hitelkérelmek benyújtási határideje

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2-2 hónappal meghosszabbítja a 2011. májusi fagykárokra igénybe vehető hitelkérelmek benyújtási és elbírálási határidejét.

Megjelentek a 2012. évi Tanyafejlesztési Program pályázati felhívásai

A Vidékfejlesztési Minisztérium a második alkalommal meghirdetett Tanyafejlesztési Program keretén belül 1,5 milliárd forint összértékben két fő területet kíván támogatni: a települési és térségi fejlesztéseket, valamint a tanyagazdaságok fejlesztéseit.

Uniós oltalom alatt a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény”

Az Európai Bizottság 2012. július 3-án bejegyezte a „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény” elnevezést az oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A Bizottság jelenleg több mint 1000 bejegyzett elnevezést tart nyilván, amelyek között mindössze tíz fűszer, ezen belül (a kalocsaival és a másfél éve bejegyzett szegedivel együtt) öt fűszerpaprika szerepel.

Országos tűzgyújtási tilalom

Általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a vidékfejlesztési miniszter 2012. július 5-étől átmeneti időre.

KAP-reform: Magyarország helyzete lényegében nem változik

Magyarország helyzete az unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) reformfolyamatában az új költségvetés időszakban, 2014 és 2020 között lényegében nem változik a közvetlen támogatásokat tekintve – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.

1,5 milliárd forint jut a Tanyafejlesztési Programra

A Tanyafejlesztési Program finanszírozására mintegy 1,5 milliárd forint fordítható az idén, szemben a tavalyi 1 milliárd forinttal, jövőre pedig ez a forrás várhatóan már megközelíti a 2 milliárd forintot – mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hatékonyabb munkaszervezés mellett az állatorvosi szakma színvonala is emelkedik

Az állatorvosi szakma megbecsültségét, professzionalizmusát növeli, az állatorvosi tevékenység színvonalát emeli a készülő új állatorvosi kamarai törvény. A Vidékfejlesztési Minisztériumban kidolgozott jogszabálytervezet tárgyalását – a kormány döntése után – ma kezdte meg az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága.

Kattintson Magyarország első hivatalos borportáljára!

Elindult a bor.hu, Magyarország első hivatalos borportálja, jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár. Az internetes oldal hiteles forrásból, szakmai megalapozottsággal mutatja be a magyar bor világát – tette hozzá Simon Péter, az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója a bor.hu-t ismertető sajtótájékoztatón

Elkészült a Nemzeti Aszálystratégia vitaanyaga

A Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette a Nemzeti Aszálystratégia vitaanyagát, a belső egyeztetés lezajlott, hamarosan megkezdődhet a dokumentum társadalmi konzultációja – jelentette ki a vízügyért felelős helyettes államtitkár a témában tartott szakmai fórumon. Kovács Péter hozzátette: a Rio+20 csúcstalálkozó is rámutatott arra, hogy a vízhiány és az aszály világszintű probléma, a szélsőséges időjárás egyre nagyobb kihívások elé állítja az országokat.

Termelői piac nyílik a főváros szívében, a Kossuth téren

Június 29-én, pénteken termelői piac nyílik a Vidékfejlesztési Minisztérium épületének árkádjai alatt. A Vidék Mustra a tervek szerint késő őszig péntekenként reggel nyolctól este hatig tart nyitva, és az ország minden területéről érkeznek majd a kiváló minőségű termékeket árusító kistermelők. Az árkádok alatt egyszerre több mint 50 termelő kínálhatja portékáit, a vásárlás előtt a vevők meg is kóstolhatják majd a kiszemelt termékeket.

Tűzgyújtási tilalom több megyében a rendkívüli meleg és a szárazság miatt

A hirtelen nappali felmelegedés és a csapadékmentes, száraz időjárás miatt több megyében fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az illetékes Kormányhivatalok az erdőkre, fásításokra, valamint az erdőterületek és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti időre – az alábbi megyékben tűzgyújtási tilalmat rendeltek el.

Júniusban Karcagon, birkaétkek az asztalon

Idén is június utolsó szombatján rendezik meg a XIV. Karcagi Birkafőző Fesztivált a Nagykunság központjában. A nem csupán gasztronómiai jellegű esemény a pusztai állattartás örökségét eleveníti fel 1999-től. Az ezerévesnél régebbi kun rokonság jegyében Fazekas Sándor átadja Horváth László tiszteletbeli kazah konzulnak a megbízólevelét, és megnyitja a kazah tiszteletbeli konzulátust a karcagi önkormányzat épületében.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2,6 milliárd forint plusz forrás a sertéságazat támogatására

A jövő évi költségvetésből 2,6 milliárd többlettámogatást nyújt a kormány a sertéságazat erősítésére – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén Herceghalomban.

Folytatódik a FAO és a magyar kormány közös programja

Újabb ösztöndíjas hallgatók fogadásával folytatódik ősszel az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), valamint a Magyar Kormány közös programja a kabinet döntésének köszönhetően – jelentette be Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a programban részt vevő hallgatók diplomaszerzése alkalmából szervezett konferencián. Budai Gyula hangsúlyozta, ez az ösztöndíjas program is alátámasztja, hogy van a kormánynak felsőoktatási koncepciója. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a programban résztvevők hasznosítják majd a megszerzett kapcsolataikat az országok közötti együttműködések erősítésében is.

Több közösségi forrás 2014-től a vidékfejlesztési programokra

Magyarország üdvözli a Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-től kezdődő időszakára, a vidékfejlesztésre javasolt társfinanszírozási arányokat – mondta Czerván György, agrárgazdaságért felelős államtitkár az uniós tagországok mezőgazdasági minisztereinek hétfői luxembourgi tanácsülésén.

Magyarország időben befejezi a tojótyúk ketrecek korszerűsítését

Magyarország már korábban vállalta, hogy 2012. július 31-éig megfelel a tojótyúk ketrecek korszerűsítéséről szóló uniós irányelv előírásainak. Az ezzel kapcsolatos mai brüsszeli figyelmeztetés nem befolyásolja ezt a vállalást.

A Kormány mindent megtett a környezeti hatásvizsgálati irányelv átültetése érdekében

A Magyar Kormány minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy pótolja az Európai Bizottság által kifogásolt hiányosságokat a környezeti hatásvizsgálati irányelv átültetésével kapcsolatban. Azt a Bizottság is elismeri indoklásában, hogy a magyar szabályozásban végrehajtott módosításokkal Magyarország jelentős lépést tett annak érdekében, hogy megfeleljen az uniós irányelvnek.

Fazekas Sándor a Szőregi Rózsafesztiválon

A szőregi rózsa fogalom a dísznövény kertészek körében, a Magyarországon termelt rózsatövek 98 százalékát e környéken, hazánk egyetlen nagy rózsatermesztő körzetében nevelik. A nemzeti oltalom alatt álló növény Szőregi rózsatő néven a napokban hivatalosan is megkapja az uniós oltalmat. A XIII. Szőregi Rózsafesztivált Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg június 23-án a Csongrád megyei településen.

Fazekas Sándor a genetikai sokféleség fontosságát hangsúlyozta a Rio+20 kísérőrendezvényén

A jövő élelemezés-biztonságáról, a fenntartható termelésről és a mezőgazdaság sokféleségének megőrzéséről beszélt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a növényi génforrásokról szóló egyezmény (ITPGRFA) magas szintű kerekasztal beszélgetésén, Rio de Janeiróban. Az esemény után a magyar tárcavezető külön egyeztetést folytatott a FAO főigazgatójával is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kormány döntött a bortörvény módosításáról

Az Országgyűlés elé kerül a bortörvény módosítása, amely többek között lehetővé teszi, hogy a hegybírók dönthessenek a szőlőültetvények telepítéséről és kivágásáról. A jogszabály tervezet kimondja: a szőlőültetvények telepítési és kivágási engedélyezése, valamint az adatszolgáltatási kötelezettség a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól a hegybírókhoz kerül, akik közvetlen kapcsolatban állnak a szőlőművelő gazdákkal.

Minőségi termékek és munkahelyteremtés a Szatmári Konzervgyárban

A minőség iránt elkötelezett agrárvállalkozások elismerése is hozzájárul a magyar élelmiszeripar versenyképességének helyreállításához. Kardeván Endre a vidékfejlesztési minisztérium államtitkára hétfőn a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj (MAMD) egyik idei kitüntetettjéhez látogatott.

Jogszabályváltozás a beszállítók védelmében

Elsöprő többséggel szavazta meg az Országgyűlés a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvénymódosítást. A jogszabály pontosítja a mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítók és a kereskedők közötti fizetési határidőket és a beszerzési ár alatti értékesítés szabályait. A törvényben új rendelkezésként jelenik meg a diszkriminatív árazás tilalma.

Beszéljünk a vízről! – Kezdődik a Rio+20 konferencia

Magyarország számára kiemelten fontosak az ENSZ Fenntartható Fejlődés Konferenciájának célkitűzései. A Rio+20 csúcstalálkozón a magyar delegációt Áder János köztársasági elnök vezeti, a Vidékfejlesztési Minisztériumot Fazekas Sándor képviseli. A tárcavezető részt vesz a Rio+20 konferencia plenáris ülésén, tárgyal a brazil mezőgazdasági miniszterrel és kétoldalú megbeszéléseket folytat, többek között a Brazil Mezőgazdasági Kutató Vállalat vezetőivel.

Megkezdődött az aratás

Megkezdték az őszi árpa betakarítását Bács-Kiskun és Baranya megyében, s ezzel elindult az országban a több mint két hónapig tartó, egyik legfontosabb mezőgazdasági munka, az aratás.

Újra lehet pályázni a „Zöld Óvoda” címre

Ismét meghirdette a Zöld Óvoda pályázatot a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az intézmények már hatodik alkalommal jelentkezhetnek a címre.

Tűzgyújtási tilalom Bács-Kiskun megyében

A hirtelen nappali felmelegedés és a csapadékmentes, száraz időjárás miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért Bács- Kiskun megyében az erdőkre, fásításokra valamint az erdőterületek és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti időre – 2012. június 20-ától tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Erdészeti igazgatója

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fegyverneken adott át haszonbérleti pályázatokat a miniszter

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter újabb földhaszonbérleti szerződéseket adott át hat pályázónak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken. A nyertes gazdák az ünnepélyes átadáskor egy-egy zsák magyar nemesítésű kukorica vetőmagot is kaptak.

2015-ig nem kell visszasajtolni a termálvizet

A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogszabálycsomag tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy 2015. június 30-ig nem kell visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet. Az Országgyűlés hamarosan tárgyalja a jogszabálytervezeteket.

Hamarosan indulhat 2012. évi Tanyafejlesztési Program

Elfogadta a kormány a 2012. évi Tanyafejlesztési Program fejezeti kezelésű előirányzat 2012. évi felhasználásának szabályairól szóló kormányrendeletet. A Tanyafejlesztési Program a – szintén a kormány által elfogadott – Nemzeti Vidékstratégia egyik kiemelt térségi komplex vidékfejlesztési nemzeti programja.

Biztos jogszabályi háttér a szakmaközi szervezetek kialakításához

A kormány döntött a szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvény módosításáról, ezért az Országgyűlés hamarosan megtárgyalhatja a jogszabály tervezetet. Az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény helyett életbe lépő új jogszabály a mezőgazdaságban működő termelői szervezetek, termelői csoportok, valamint szakmaközi szervezetek működését szabályozza.

Felértékelődik a mezőgazdaság

Elsősorban a mezőgazdaság nyújthat lehetőséget a kilábalásra a gazdasági válságból Magyarország számára – mondta Budai Gyula a XV. Jubileumi Gödöllői Gazdanapon. A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, tavaly a GDP 1,7 százalékos növekedésének döntő hányadát az agrárágazat adta.

Borban a hagyomány

Azt mondják, borban az igazság. A hazai borvidékek nedűire ennél sokkal több igaz: magyar borban a hagyomány, a történelem, az emlékezet. A Tokaj Történelmi Borvidék és Kulturtáj immár a világörökség része. Remélem, ez felhívja a hegyaljai településekre az ország és a világ figyelmét, méltó helyre emeli hírüket és rangjukat, és lehetőségeket nyit előttük a mezőgazdaságban és a turizmusban – köszöntötte V. Németh Zsolt a XVII. Tokaj Borvidéki Borverseny résztvevőit Tolcsván.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Elkészült a Magyar Élelmiszerkönyv legújabb szabványa

Ezentúl a sütőipari termékek gyártói egyes minőségi készítményeiket megkülönböztető jelöléssel láthatják el – mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára Szigethalmon, Gere István sütödéjében, szerdán.

Új utakon a hazai hulladékgazdálkodás – konferencia Gödöllőn

Megéri majd visszavinni és nem eldobni – mondta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár Gödöllőn. A háromnapos, a magyar hulladékgazdálkodásról szóló szakmai rendezvényt a Vidékfejlesztési Minisztérium felkérésére a Szent István Egyetem szervezte az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség szakmai támogatásával.

Értékek és élmények a nemzeti parkjainkban

Szakmai, kulturális és ökoturisztikai programokkal várja az érdeklődőket a hatodik Magyar Nemzeti Parkok Hete. A világörökségi helyszínek turizmusa című szakmai konferencia nyitja meg a programsorozatot, az idei központi rendezvény házigazdája az Aggteleki Nemzeti Park. A következő napokban izgalmas programokkal, túrákkal várják a nagyközönséget a nemzeti parkok országszerte.

Termőföldet is lehet venni az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból

A kormány döntött a Magyar Fejlesztési Bank által működtetett hitelkonstrukció kibővítéséről. A gazdálkodók még mintegy 9,5 milliárd forintért igényelhetnek hitelt az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramból.

Az Erdő Szentélyévé alakul a Vajdahunyadvár a hétvégi Múzeumok Éjszakáján

Vadállat simogatás, gyógynövény és gombabemutató, interaktív erdei élménypálya, kézműves foglalkozások és az erdőkről szóló filmvetítések várják június 16-án az érdeklődőket Budapesten a Vajdahunyadvárban.

Van jövője a gyógynövényágazatnak

A gyógynövények gyökereikkel a földbe kapaszkodnak, de leveleikkel a fény felé törnek. Nekünk is a gyökereinkre: a vidék adottságaira, hagyományaira és tudására kell támaszkodnunk. A Gyógynövénykutató Intézet nemcsak a gyógynövények hatását ismeri, de megtalálta az ágazat helyét is a vidék gazdaságában, amely egész térségek boldogulását segítheti – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Gyógynövénykutató Intézet munkaértekezletén, Budakalászon.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

6 milliárd forint a vidéki turizmus ösztönzésére

Az idén újra a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) dönthetnek a vidéki turizmus ösztönzésére szánt európai uniós keret elosztásáról. A Vidékfejlesztési Minisztérium így erősíti meg, hogy a forrás biztosan azokhoz a pályázókhoz kerüljön, akik a legtöbbet tehetik a helyi gazdaság fellendítéséért. Az akciócsoportok 6 milliárd forint sorsáról határozhatnak, pályázni július 1-31. között lehet.

A föld tulajdonosa a földműves legyen

Az új földtörvény célja, hogy megvédje a magyar földet, megvédje a magyar gazdákat a spekulációtól – mondta Fazekas Sándor a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című adásában. A spekulációk kivédését szolgálja, hogy a föld tulajdonosa és bérlője csak földműves – fogalmazott a vidékfejlesztési miniszter. Jogi személyeknek erre nem nyílik lehetőségük. A kormány azt szeretné, ha a magyar családok a föld megművelésével megélhetést találnának nemcsak maguknak, hanem a következő generációknak is. Mi azt teljesítjük, amit vállaltunk: a magyar gazdáké lesz a föld – fogalmazott Fazekas Sándor a Kossuth Rádióban. Az új jogszabály tervezetéről társadalmi egyeztetés kezdődött.

Helyben lakó gazdákra alapozzuk a jövő birtokviszonyait

A spekulatív földszerzést szeretnék megakadályozni – “A zsebszerződéseket nem lehet legalizálni”. A nemzeti földalapról szóló törvény alapkoncepciója megvédi a magyar földet, mert a helyben lakó gazdákra alapozza a jövő birtokviszonyait- mondta Fazekas Sándor Lakitelken.

A gazdák kapják a földeket

Nem nagybirtokosok, nem oligarchák, nem spekulánsok jutnak a földekhez, hanem helyben élő, mezőgazdasággal foglalkozó földművesek – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Hír TV Péntek8 című műsorában.

A kormány megvédi a magyar földet

A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja a Jobbik figyelmét, hogy konkrét megoldásokkal, kidolgozott szakmai anyagokkal sokkal inkább segíthetnék a vidéki emberek életét, mint megtévesztő kérdések és hamis állítások, valamint ámító és hazug lózungok puffogtatásával. A Jobbik szerint a legutóbbi kormányszóvivői sajtótájékoztatón egyetlen konkrétum sem hangzott el a földtörvényről, ezért a vidékfejlesztési tárca a párt kedvéért is felsorolja a nyilvánosságra hozott új koncepció legfontosabb elemeit.

A zöldbáróktól elvesszük a földet!

Érthető a szocialista párt és Gőgös Zoltán részéről tapasztalható nagy felhördülés, hiszen a jelenlegi kormány a szocialistákhoz köthető nagybirtokok kivételezett helyzetének felszámolására törekszik.

Magyarországon jelenleg 500 ezer hektár termőföld van állami tulajdonban, amelyből 400 ezer hektárt a volt szocialista állami gazdaságok utódcégei bérelnek az NFA-tól.

Többmilliárd forintos pályázatok indulnak a Darányi Ignác Tervben

A következő hónapokban több fontos pályázat is megjelenik a Darányi Ignác Tervben, többmilliárd forintra pályázhatnak a gazdák – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vezetőváltás két zöldhatóság élén

A vidékfejlesztési miniszter felmentette az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóját. Németh Zoltán és Laki Zoltán pénteken vette át a felmondását. A miniszter rajtuk kívül még három felügyelőségi munkatársnak: két igazgató-helyettesnek és egy gazdasági igazgató-helyettesnek mondott fel.

Őshonos vetőmagok segítenek a természetes környezet megőrzésében

A hazai természetes gyepeken előforduló, őshonos fajokból összeállított takarmány vetőmagkeverékek is árusíthatóak a jövőben – rögzíti a június 4-én hatályba lépett kormányrendelet.

Háromszázötvenezren kérték a június 1-jei határidőig a közös földtulajdon megszüntetését

A részarány földkiadás során keletkezett osztatlan közös földtulajdon megszüntetésének költségeit az állam viseli, erre 3 milliárd forint jut. Az adatok feldolgozása és a kérelmek ellenőrzése után kezdődhet meg a földrészletek felosztása a tulajdonosok között.

Hová tart a LEADER Program?

A 2014-2020 közötti időszakra szóló fejlesztési politika tervezésekor az európai vezetők is arra a következtetésre jutottak, mint Magyarország: a megújulás a vidéki gyökerekre támaszkodva, a helyi közösségek segítségével valósítható meg – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Quo Vadis LEADER? (Merre tartasz LEADER?) című nemzetközi konferencián, Budapesten

A versenyképes mezőgazdaság a cél

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a mezőgazdaság helyzetéről és az uniós támogatáspolitika várható változásairól tartott előadást gabonatermelő gazdák előtt Szegeden.

Az elmúlt két év környezetvédelmi eredményeit értékelte Fazekas Sándor

Az elmúlt két évben mintegy 600 jogszabály véleményezésében vett részt a Vidékfejlesztési Minisztérium, ennek körülbelül 10 százaléka érintette közelről a természetvédelem szakterületeit – jelentette ki Fazekas Sándor a Környezetvédelmi Világnap és a Pedagógusnap alkalmából tartott ünnepségen. A miniszter beszámolt a tárca eddigi intézkedéseiről, amelyek fontos eredményeket hoztak a természetvédelem területén. Fazekas Sándor, Illés Zoltán környezetügyért felelős- és Farkas Imre közigazgatási államtitkár az eseményen kitüntetéseket adott át.

A gazdáknak szóló ismeretterjesztő anyagokat ad ki az Agrárgazdasági Kutató Intézet

Megújult az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kiadványainak arculata. Az Intézet új, átlátható struktúrában jelenteti meg szakmai anyagait, valamint a kutatás és a gyakorlat számára is olyan fontos EU-konform információs rendszereket működtet, amelyekkel az uniós adatszolgáltatási kötelezettségeink is teljesíthetők.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Leállás az átállás miatt – egységes uniós forgalmi jegyzék az emisszió-kereskedelemben

Az egységes uniós jegyzékre történő átállás miatt az Európai Unió tagállamaiban közép-európai idő szerint 2012. június 3. 10.00 órától a nemzeti forgalmi jegyzékek leállnak. Az átmeneti időszakban az ügyfeleknek nem lesz hozzáférésük a számláikhoz, így az azokon tárolt kibocsátási jogosultságaikhoz sem.

Budai Gyula: nagy lehetőségek a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatokban

Nagy lehetőségeket lát a magyar-orosz mezőgazdasági kapcsolatok fejlesztésében Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár, aki Alekszandr Csernogorov mezőgazdasági miniszterhelyettessel tárgyalt szerdán Moszkvában.

Továbbra is együttműködnek a nagy áruházláncok a Vidékfejlesztési Minisztériummal a hazai tejtermelők érdekében

Együttműködésükről biztosították a nagy áruházláncok képviselői a Vidékfejlesztési Minisztériumot, így a szaktárca és az áruházláncok közösen lépnek fel a kibontakozó tejpiaci válság ellen. Dr. Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára hat nagy üzletlánc – Auchan, CBA, Coop, Lidl, Spar, Tesco – képviselőivel egyeztetett Budapesten.

Stratégiai megállapodás a Tej Világnapján

Stratégiai megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A 37. Tej Világnapon Fazekas Sándor miniszter köszönetet mondott a magyar tejtermelőknek azért, mert az elmúlt húsz év nehézségei közepette életben tartották az ágazatot.

Összefogott az ország a tiszta környezetért

Idén is sikeres és eredményes volt a TeSzedd!, a résztvevők több ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze. Az Összefogás a tiszta Magyarországért mozgalom keretében országszerte felvették az önkéntesek a kesztyűt, hogy szebbé, tisztábbá varázsolják a környezetet. Magyarország legnagyobb hulladékgyűjtési akciója 700 településen, összesen több mint 1500 helyszínen zajlott. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol tavaly is szedtek szemetet a TeSzedd! önkéntesei, ott idén kevesebb volt a hulladék.

2012 a Szövetkezetek Nemzetközi Éve

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szövetkezetek fejlődése különösen fontos Magyarország számára, hiszen az ország jelentős méretű és kiváló minőségű termőterületekkel rendelkezik, ahol a termelés évezredes hagyományokra tekint vissza – fogalmazott beszédében Kardeván Endre a Szövetkezetek Nemzetközi Éve alkalmából szervezett rendezvényen a római FAO központban.

Gyökeres változásokat hoz a hulladékgazdálkodásban az új törvény

Az emberek összefogásáról szólt a TeSzedd!, hiszen megmutatta, hogy milyen sokan vannak, akik igazán akarnak tenni valamit a környezetükért: legyen az a szemét összeszedése vagy akár a szelektív hulladékgyűjtés otthon – mondta el Illés Zoltán a Kossuth Rádió Történet, hangszerelve című zenés portréműsorában. A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a jeles napok, a figyelemfelkeltés, az összefogás mellett a hulladékgazdálkodás törvényi szabályozásának átfogó átalakítására is nagy szükség volt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Idén tovább növekszik a területalapú támogatások összege

A Vidékfejlesztési Minisztérium arra törekszik, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) következő költségvetési időszakában is maximálisan ki tudja használni az ország azokat a pénzügyi forrásokat, amelyek az uniós tagságunkból adódnak, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. partnertalálkozóján, Dabason.

3.300 milliárd forint értékű élelmiszerjellegű termék van a magyar piacon

Éves szinten mintegy 3.300 milliárd forint értékű élelmiszerjellegű termék forog a magyar piacon – jelentette ki Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön, egy budapesti szakmai tanácskozáson.

Mától 7 milliárd forintra pályázhatnak a mikrovállalkozások

Június 1-től 7 milliárd forintra pályázhatnak az 5000 fő alatti lakosságszámú és a legfeljebb 100 fő/km2 népsűrűségű (viszonylag gyéren lakott) településeken működő vagy induló mikrovállalkozások. A kérelmeket a LEADER Helyi Akciócsoportokhoz (HACS) kell eljuttatni június 30-ig.

A Parlament elsöprő többséggel fogadta el az új földmérési és térképészeti törvényt

Az Országgyűlés elfogadta az új földmérési és térképészeti tevékenységről szóló törvényt. A jogszabály célja, hogy az elmúlt 15 évben bekövetkezett informatikai, technikai és technológiai fejlődés, valamint az egységes ingatlan-nyilvántartás növekvő szerepe miatt új törvényben határozza meg a földmérési, földügyi és térképészeti szakterületek állami feladatait.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdáknak adott át haszonbérleti szerződéseket a miniszter

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter újabb haszonbérleti szerződéseket adott át, ezúttal Nyíregyházán. A nyertes pályázók helyben lakó, állattartó gazdák, akik 20 hektár alatti területekhez jutottak.

Újra nyílik a Zöld Forrás, 85 millió forintra lehet pályázni

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012-ben is meghirdeti a Zöld Forrás pályázatot: összesen 85 millió forintot kaphatnak a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek. A pályázatokat május 31-étől június 30-ig, kizárólag postai úton lehet beadni. Egy jelentkező legalább 300 ezer, legfeljebb 2 millió forintot igényelhet.

Közép-európai Párbeszéd a Rio+20 konferenciáról

Magyarország azt várja, hogy Rióban kézzelfogható eredmények szülessenek. Ne csak újabb folyamatok elindításáról határozzanak, hanem időben behatárolt, konkrét célokat, feladatokat jelöljenek ki – mondta Fazekas Sándor Budapesten, a Közép-Európai Párbeszéd konzultáció-sorozat utolsó állomásán, ahol a küszöbön álló Rio+20 Fenntartható Fejlődés Konferencia legfontosabb kérdéseiről tárgyaltak Közép-európai delegációk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A magyar föld védelmében

Elkészült az új földtörvény vitaanyaga, amely mától elérhető a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján. A termőföld az ország kiemelkedően fontos erőforrása, nemzeti vagyona, éppen ezért a koncepció a föld védelme érdekében született.

2012 a Szövetkezetek Nemzetközi Éve

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szövetkezetek fejlődése különösen fontos Magyarország számára, hiszen az ország jelentős méretű és kiváló minőségű termőterületekkel rendelkezik, ahol a termelés évezredes hagyományokra tekint vissza – fogalmazott beszédében Kardeván Endre a Szövetkezetek Nemzetközi Éve alkalmából szervezett rendezvényen a római FAO központban.

A kertészet 350 ezer család megélhetését biztosítja

A magyar kertészeti ágazat évente 350 milliárd forint értékű alapanyag-árut állít elő, amiből a dísznövény-termesztés mintegy 50 milliárdot tesz ki – mondta a vidékfejlesztési miniszter a Hortus Hungaricus (Magyar Kert) Nemzetközi Kertészeti Szakkiállítás és Vásár budapesti beharangozó sajtótájékoztatóján.

Több mint százezren regisztráltak a TeSzedd! akcióra!

A mai 16:00 órás határidőig több mint százezer önkéntes regisztrált a TeSzedd! Összefogás a tiszta Magyarországért akció honlapján, hogy szombaton együtt gyűjtsék a hulladékot az ország több mint 700 településén. Az elmúlt évben a helyszínen többen jelentkeztek munkára, mint ahány előzetes regisztráció volt, így a tényleges résztvevők száma bőven meghaladhatja a tavalyi létszámot.

Még két napig lehet jelentkezni az államilag finanszírozott osztatlan földtulajdon rendezésre

A Vidékfejlesztési Minisztérium egyszerűsített eljárással és állami finanszírozás biztosításával segíti a részarány földkiadás során keletkezett osztatlan földtulajdon rendezését. A lehetőség a téeszesítéskor bevitt, majd a rendszerváltozás után visszakapott termőföldekre vonatkozik, a kárpótlási földek kivételével. Az igényléseket legkésőbb június 1-jén éjfélig lehet benyújtani a területileg illetékes körzeti földhivatalhoz.

Csak tudományosan megalapozott, egészségre utaló kifejezések szerepelhetnek az élelmiszerek csomagolásán

Az Európai Bizottság elfogadta azt a 222 tételből álló jegyzéket, amely egybegyűjti az élelmiszerek csomagolásán olvasható, egészséget befolyásoló tájékoztató kijelentéseket. Ezentúl a gyártók csak olyan meghatározásokat, állításokat tüntethetnek fel a termékeken, amelyek tudományosan megalapozottak.

A NÉBIH egy hónappal meghosszabbította az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának határidejét

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2012. június 30-áig – mulasztási bírság kivetése nélkül – elfogadja az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásokat, illetve ugyanezen időpontig lehetőséget biztosít a már beküldött adatok módosítására is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Újdonságok az iskolagyümölcs programban

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) könnyítette az iskolagyümölcs program feltételeit. A közoktatási intézmények a jövőben hatékonyabban és egyszerűbben igényelhetik a termékeket, illetve a szállítók és a hatóságok adminisztrációja is jelentősen csökken. 

Zöldenergiát és munkát ad a dunaföldvári bioetanol-üzem

A megújuló élethez folytonosan megújuló energiára van szükségünk. Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve, a Nemzeti Energiastratégia, valamint a Nemzeti Vidékstratégia is foglalkozik ezzel a kérdéssel, hiszen a fosszilisenergiaforrás-csapdából a kiszámítható, helyben rendelkezésre álló megújuló energiahordozók nyújthatnak kitörési lehetőséget – hangsúlyozta V. Németh Zsolt a Pannonia Ethanol Zrt. dunaföldvári üzemének átadásán. 

Sárszentmihályon is korszerű közösségi tér nyílt

A közösség, amely szembe mer nézni a nehézségekkel, és büszke a küzdelmeire, életrevaló, és tartalmas jövő elé néz – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Sárszentmihályon, az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) átadásán. 

Holnapig lehet regisztrálni a TeSzedd!-re

Már csak egy napig lehet regisztrálni a TeSzedd!-re. Magyarország legnagyobb hulladékgyűjtési akciójához eddig több mint 100 ezren csatlakoztak az interneten, a www.teszedd.hu oldalon. A rendezvényen előzetes bejelentkezés nélkül is bárki részt vehet, a regisztráció abban segít, hogy a szervezők felvehessék a kapcsolatot az önkéntesekkel és minden szükséges információval ellássák őket.

Holnapig még lehet támogatást kérni fiatal erdők gondozására

Május 31-ig összesen 2 milliárd forint támogatásra pályázhatnak azok az erdőgazdálkodók, akik legalább 20 hektár, magán- vagy önkormányzati tulajdonban lévő erdőterületen gazdálkodnak. Az erdők gazdasági értékének növelése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium európai uniós finanszírozású pályázatot hirdetett fiatal erdők gondozására. A kérelmeket az illetékes erdészeti igazgatósághoz lehet benyújtani.

Meg kell védeni a hazai piacot – a tejpiaci szereplőkkel egyeztetett Budai Gyula

Másodszor találkozott a magyarországi tejtermelők és tejfeldolgozók képviselőivel márciusi kinevezése óta a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

Budai Gyula az Oroszországi Föderációban tárgyal

Az orosz-magyar agrárium közötti együttműködés helyzetéről és perspektíváiról tárgyal az Oroszországi Föderációban május 29. és június 1. között Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Farkas Imre a szaktárca közigazgatási államtitkára, valamint Tóth Katalin a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti, társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

 

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nagy többséggel fogadta el az Országgyűlés a fordított adózásról szóló törvényjavaslatot

A mezőgazdasági áfacsalások visszaszorítása érdekében július 1-étől a gabonafélék, az olajos magvak és a fehérjenövények értékesítésekor a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. Az erről szóló törvényjavaslatot nagy többséggel, 340 igen szavazattal, négy ellenében fogadta el az Országgyűlés.

Júliusban indul a 2012-es tanyapályázat

A tanyaprogram pályázaton nyert útjavító traktort is kipróbálta a vidékfejlesztési miniszter Fülöpházán, ahol sajtótájékoztatón a 2011-es Tanyafejlesztési Program eredményeiről, valamint az idei pályázat részleteiről számolt be.

A magyar vidék értékeit mutatja be a Csodaszarvas Tájpark

A Csodaszarvas Tájparkban a múltunk, a hagyományaink, őshonos növényeink és állataink, régi mesterségeink valóban együtt élnek. Ez a park a kivonata, sűrítménye mindannak, amire büszkék vagyunk, amit megőrzésre és továbbadásra érdemesnek tartunk – hangsúlyozta V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a rábahídvégi Csodaszarvas Tájpark átadásán.

A Kiskunsági Nemzeti Park egyedülálló értékeire hívta fel a figyelmet a vidékfejlesztési miniszter

A különleges növény-és állatvilággal büszkélkedő Kiskunsági Nemzeti Park értékeire hívta fel a figyelmet a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor elmondta: a jelenlegi gazdasági helyzetben kevesen engedhetik meg maguknak, hogy kontinensnyi távolságokat utazzanak, ezért kitűnő lehetőség nyílik arra, hogy felhívjuk a figyelmet Magyarország egyedülálló természeti értékeire. A miniszter ezért döntött úgy, hogy népszerűsíti a nemzeti parkokat, a kiskunsági program a sorozat hatodik állomása volt.

Kezdődnek az idei határszemle ellenőrzések!

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) felhívja az ingatlantulajdonosok és a földhasználók figyelmét, hogy a tárca elrendelte a 2012. évi határszemle ellenőrzéseket.

Konferencia a zöld növekedésről

Az új hulladékról szóló törvényről Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, környezet és gazdaság összefüggéseiről pedig Csizmadia Norbert államtitkár beszélt kedden, Budapesten, a CoSignum és Nemzeti Környezetügyi Intézet által közösen szervezett “Smart Economy Hungary” nevű konferencián.

Gyakorlókert a Kunhegyesi református általános iskolában

Visszaállítjuk a mezőgazdasági ismeretek oktatását a tantervbe 2012. szeptember 1-től, és a technika órákon megtanítjuk a diákokat, hogyan kell palántázni, fákat ültetni, metszeni – mondta Nagy Kálmán lelkész a Kunhegyesi református iskola gyakorlókertjének átadásán. Fazekas Sándor üdvözölte a kezdeményezést és azt hangsúlyozta, hogy a fiataloknak szükségük van erre a tudásra, hogy felnőttként önellátásra is képesek legyenek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A minőségi pálinka méltán képviseli hazánkat a világban!

A pálinka az első helyet szerezheti meg a hungarikumok között, hiszen egy olyan érték, amely egyre népszerűbb itthon és külföldön, és méltán képviseli hazánkat a világban – fogalmazott Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a jubileumi, 10. Országos Pálinka Fórumon. A minisztériumban tartott rendezvényen a tudományos valamint szakmai szervezetek, vállalkozók, jogszabályalkotók és az illetékes hatóságok képviselői a pálinka jelenéről és jövőjéről tanácskoztak.

Magyar termékek mutatkoznak be az újvidéki vásáron

Az Agrármarketing Centrum (AMC) támogatásával összesen 31 cég képviseli hazánkat a 79. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásáron május 12-18. között. Hét magyar vállalat először mutatkozik be a szerb közönségnek. 12-én Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tárgyal Dušan Petrović szerb kereskedelmi, mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszterrel.

Kérdőívvel indul a demográfiai földprogram

A Vidékfejlesztési Minisztérium a demográfiai földprogramhoz kapcsolódóan kérdőívet készített, hogy megismerje az érdeklődő fiatalok elvárásait, igényeit.

A FAO nemzetközi összefogást hirdet a termőföld védelmében

Az éhezés és a szegénység elleni küzdelem kulcsa, hogy biztosítsuk a szegény és kiszolgáltatott emberek jogát a termőföldhöz és más természeti erőforrásokhoz – mondta beszédében José Graziano da Silva FAO főigazgató, a Világélelmezés Biztonsági Bizottság mai rendkívüli ülésén a római FAO központban, ahol a 124 tagország ünnepélyes keretek között elfogadta a felelős termőföld birtoklásról szóló Önkéntes Irányelveket.

Az amerikai és a magyar népet évszázados kötelékek fűzik össze

Kováts Mihályra, az amerikai függetlenségi háborúban hősi halált halt magyar származású huszár ezredesre emlékeztek pénteken szülővárosában, Karcagon.

Budai Gyula az izraeli mezőgazdasági miniszterrel tárgyal Tel-Avívban

A magyar-izraeli mezőgazdasági kapcsolatok fejlesztése, az együttműködési lehetőségek feltérképezése érdekében Budai Gyula május 15-17. között Tel Avivban részt vesz a 18. alkalommal megrendezett Agritech 2012 Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon.

7 milliárd forintra pályázhatnak a mikrovállalkozások

Az idén újra a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) dönthetik el, mely mikrovállalkozások kaphatnak támogatást a Darányi Ignác Terv európai uniós keretéből. A Vidékfejlesztési Minisztérium így erősíti meg, hogy a forrás biztosan azokhoz a pályázókhoz kerüljön, akik a legtöbbet tehetik a helyi gazdaság fellendítéséért. Az akciócsoportok csaknem 7 milliárd forint sorsáról határozhatnak. Pályázni június 1-30. között lehet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

5 milliárd forintos pályázat élelmiszer feldolgozóknak

5 milliárd forintos kerettel jövő héten megjelenik az élelmiszer feldolgozók fejlesztését szolgáló pályázat – jelentette be Fazekas Sándor A sonka világa, a világ sonkái elnevezésű szakmai konferencián, amelyet a 2010-ben felélesztett Magyar Konyha Magazin szervezett a magyar és a külföldi sonkákról.

A Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj – a kiválók jutalma

Az agrárgazdaság szereplőinek segítése, a minőség iránt elkötelezett vállalkozások elismerése végső soron hozzájárul a magyar élelmiszeripar versenyképességének helyreállításához – fogalmazott Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agárigazgatásért felelős államtitkár a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj (MAMD) ezévi nyerteseit kihirdető rendezvényen.

50 millió forintos állami támogatással jövedelemkiegészítő programok indulnak vidéken

Öngondoskodási programokkal segíti a vidéken élőket a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ (KÁTKI), a Tetrabbit Kft. és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI). Jövedelemkiegészítő program indul kiváló minőségű magyar baromfitermékek előállítására, és bővül a Nyúl-unk a munkáért nyúltenyésztési program is – jelentette be V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Gödöllőn.

A Vidékfejlesztési Minisztérium megfigyelő státuszt kapott a Délkelet-Európai Mezőgazdasági Miniszterek Munkacsoportjában

A Délkelet-Európai Mezőgazdasági Miniszterek Munkacsoportja 2012. május 8-9. között rendezte meg az emelt szintű szakértői ülését, melyen a tagországok egyhangúlag megszavazták a magyar szaktárca megfigyelő tagi státuszát.

Június 1-ig lehet jelentkezni az állam által finanszírozott földmegosztásra

A Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja az érintettek figyelmét, hogy június elsejéig élhetnek az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetésének államilag finanszírozott lehetőségével. Az önálló ingatlan iránti kérelmeket a határidőig lehet benyújtani a területileg illetékes körzeti földhivatalokhoz. A jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, tehát ezt követően csak saját költségen, összetettebb eljárásban, a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959.évi IV. tv (Ptk.) alapján szüntethető meg az osztatlan közös tulajdon.

Jelentősen nőtt a jövedelem a mezőgazdasági termelésben

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) előzetes adatai szerint a mezőgazdasági termelők közül az egyéni gazdaságok (egyéni mezőgazdasági vállalkozók és őstermelők) egy hektárra jutó jövedelme 2011-ben az előző évhez képest 47%-kal nőtt, ami elsősorban a gabonaárak emelkedésével függ össze.

Megnyílt a XIX. Alföldi Állattenyésztési Szakkiállítás és Vásár

Az állattenyésztés, az állattartás évezredes hagyományai, védett őshonos fajtáink elválaszthatatlanok történelmünktől, kultúránktól, ezért nem mondhatunk le róluk, fogalmazott Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a kiállítás megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

100 millió forintos de minimis támogatás a termeltetőknek

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) 2012-ben is meghirdeti a rendezett piaci kapcsolatok kialakítása érdekében nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatást, amelyre az idén 100 millió Ft-ot fordít.

A civil szervezetek is csatlakoznak a TeSzedd!-hez

Szükség van az olyan környezetvédelmi kezdeményezésekre, mint a TeSzedd! hiszen ezeknek az alkalmaknak rendkívül nagy az erejük – jelentette ki Illés Zoltán civil szervezetek képviselőinek. A környezetügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: az emberekben megvan a szándék arra, hogy tegyenek a környezetükért, a természet védelméért. A TeSzedd! 2012 országos hulladékgyűjtési akciót a Vidékfejlesztési Minisztérium a Belügyminisztériummal és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséggel közösen tartja június 2-án.

A kutya ugat a karaván halad

Soha ekkora területet nem hirdetett meg egyetlen kormány sem.

Magyar-szaúdi együttműködés a vízügy területén

Vízügyi kérdésekről: vízművek építésének és üzemeltetésének lehetőségeiről, a mélységi vizek hasznosításáról, szennyvízkezelésről tárgyalt Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár és Abdullah Al Hussayen, Szaúd-Arábia víz- és villamosenergia-ügyi minisztere a Vidékfejlesztési Minisztériumban. A felek vízügyi szakemberek cseréjében állapodtak meg.

Új pályázat: 250 Natura 2000 területhez készül fenntartási terv

A Vidékfejlesztési Minisztérium új pályázatot hirdet: a Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának támogatásával közel 250 Natura 2000 területre készülhet fenntartási terv. A költségvetési szervek, a civil szervezetek és a gazdasági társaságok 2012. július 15. és augusztus 15. között igényelhetnek forrást a csaknem 550 millió forintos keretből. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz kell benyújtani.

A tejtermelők érdekében a hazai üzletláncok képviselőivel is tárgyalt a VM

Az elmúlt hetekben a magyarországi tejpiaci szereplők nehéz helyzetbe kerültek az uniós túltermelés és a nyerstej átvételi árának csökkenése miatt. Budai Gyula a vidékfejlesztési minisztérium parlamenti államtitkára és Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agárigazgatásért felelős államtitkár a magyarországi üzletláncok vezető képviselőivel tárgyaltak a kialakuló válság megoldása érdekében.

Az NFA megkezdi az egyeztetéseket a nagy haszonbérlőkkel

A gazdák érdekében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megkezdi a tárgyalásokat a nagy földhasználókkal azokról a területeikről, amelyek működésükhöz, alaptevékenységükhöz nem feltétlenül szükségesek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Összefogás a fenntartható városokért

Pusztán technikai észrevételek érkeztek a hulladékról szóló törvényhez az Európai Uniótól. Három tagállam: Franciaország, Ausztria és Németország jelzett vissza, az észrevételeket hazánk beépíti a jogszabálytervezetbe– jelentette be a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára a SymbioCity elnevezésű konferencián. A „Green Sweden” program keretében zajló eseményen a fenntartható városi fejlődés lehetőségeit mutatták be svéd és magyar szakértők.

Megnyugtató eredménnyel zárult az élelmiszerek kiemelt GMO ellenőrzése

A hatóság 146 elsősorban rizst, kukoricát, szóját és len tartalmú termékeket vizsgált, de nem talált olyan élelmiszert, ami nem felelt meg a GMO előírásoknak.

A kárenyhítési hozzájárulást az MVH határozata alapján kell befizetni!

A kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15–ig kell befizetniük a gazdáknak az MVH kárenyhítési lebonyolítási számlájára. A termőterület alapján kiszámított pontos összegről az MVH július 15-ig küld hivatalos értesítést a termelőknek

Kína kész magas minőségű magyar élelmiszerek vásárlására

Kína magas feldolgozottságú, egészséges élelmiszereket szeretne importálni, s kész arra, hogy magyar termékeket vásároljon – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pekingi tárgyalásait követően.

Átmeneti amnesztia a zsebszerződőknek

Az új büntetőtörvény hatályba lépéséig büntetlenséget, amnesztiát hirdetnek azoknak, akik a zsebszerződések hátterét felfedik – mondta Budai Gyula Pápán.

Készül a válaszlevél a magyar termék rendelet-tervezethez érkezett uniós kifogásokra

A magyar élelmiszerek önkéntes jelölését segítené a magyar termék rendelet, amelyet a szakértők jelenleg egyeztetnek Brüsszellel. A vidékfejlesztési tárca legkésőbb június 25-éig küldheti meg válaszait az uniós kifogásokra. A jogszabály-tervezet a hazai vásárlók jobb tájékoztatását, a magyar termékek kiemelt pozícióját biztosíthatná.

A kolontári gazdák megkaphatják a támogatásokat

Az Európai Unió hozzájárult, hogy a magyar állam kárenyhítést fizessen a kolontári gazdálkodóknak. Az engedély mától hatályos, így azonnal megkezdődhetnek a szerződéskötések. Összesen 68 mezőgazdasági vállalkozó nyújtott be kárigényt a megsemmisült terményekre, illetve állatállományra.

Időben megszületik a hulladékról szóló törvény

Mire a bíróság döntene a szankcióról, addigra lesz Magyarországnak hulladékról szóló törvénye, ezért a szankció okafogyottá válik – így kommentálta Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár, hogy az Európai Bizottság pénzügyi szankció kiszabását kéri az Európai Unió Bíróságától Magyarországra, Bulgáriára, Lengyelországra és Szlovákiára. Ezt azzal indokolják, hogy a tagállamok a 2010. decemberi határidőre nem ültették át nemzeti jogukba a hulladékokról szóló uniós keretirányelvet.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Őrizd meg a jövődet Gyümölcsoltó Boldogasszony napján!

Országos mozgalom indult az őshonos gyümölcsfáink megőrzéséért: Zala és Vas megyei civilek felhívására több magyarországi településen ültetnek ritka gyümölcsfákat Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, március 25-én. A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) is támogatja, hiszen valamennyiünk érdeke, hogy a Kárpát-medencében régóta termesztett gyümölcsfajták, illetve tájfajták fennmaradjanak, újrahonosodjanak.

Összefogás Európa erdeinek védelmére

Európa jó példával járhat elől, ha az érintett országok szakembereinek sikerül tető alá hoznia egy joghatással bíró európai erdőegyezményt.

Újabb kérdések érkeztek Brüsszeltől – késik a vörösiszap sújtotta gazdák támogatása

Brüsszel eddig összesen háromszor kért kiegészítő információkat arról, hogy a vörösiszap katasztrófa által sújtotta agrárvállalkozások milyen támogatást kapnak a magyar kormánytól. Legutóbb március elején érkeztek újabb kérdések.

Ismét lehet borszőlő-ültetvény telepítési jogot venni

Március 19. és május 31. között a gazdák újból igényelhetnek újratelepítési jogot borszőlőültetvény létrehozásához a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) központi tartalékából.

A kormány elfogadta a Nemzeti Vidékstratégiát

A kormány fontos kitörési pontként kezeli a mezőgazdaságot – nyomatékosította Giró-Szász András a szerdai sajtótájékoztatón, ahol Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel közösen jelentették be, hogy a kormány elfogadta a nemzeti vidékfejlesztési stratégiával kapcsolatos előterjesztést.

1700 városi fiatal ismerte meg az EU Közös Agrárpolitikáját

Utolsó állomásához érkezett a Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetének (VKSZI) a Közös Agrárpolitika 50. évfordulójára rendezett Mire KAP-ható a városi ifjúság? című konferenciasorozata. A gödöllői záró rendezvényen az intézet együttműködési megállapodást írt alá a Szent István Egyetemmel, majd a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központtal (KÁTKI).

Engedéllyel szedhetők a földalatti gombák

Jövőre csak eredményes képzés után és írásbeli engedély megszerzését követően gyűjthetők a földalatti gombák (összefoglaló néven triflák). A vidékfejlesztési miniszter rendelete a gyűjtéssel kapcsolatos egyéb feltételeket – például a védett földalatti gombafajok ismeretét, a kutyával történő gyűjtés, valamint a forgalmazás és ellenőrzés szabályait – is rögzíti.

Program a makói hagymatermesztés újjáélesztéséért

A Vidékfejlesztési Minisztérium a termelők bevonásával Makói Hagyma Programot dolgoz ki az elmúlt évtizedekben válságba került, nagy hagyományokkal rendelkező, világszinten is kiemelkedő értékű makói hagyma termesztésének újjáélesztése érdekében. A valaha hatalmas területen fellelhető hagyományos makói vöröshagymát ma már csak 150 hektáron termesztik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

24 milliárd forint nemzeti kiegészítő támogatást kapnak a gazdák

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) több mint 24 milliárd forintot fordít a 2011. évi kiegészítő nemzeti támogatásokra (top-up). Az erről szóló rendelet mától hatályos. A forrás top-up jogcímekre, valamint juh- és kecsketenyésztési csekély összegű (de minimis) támogatásokra folyósítható.

8 milliárd forint kamat- és költségmentes hitelt kapnak a fagykárt szenvedett gazdálkodók

A fagykárt szenvedett mezőgazdasági termelők megsegítésére a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) háromlépcsős intézkedéscsomagot készített, amelynek második eleme a kamat- és költségmentes, hosszú lejáratú MFB Fagykár 2011. Forgóeszköz Hitelprogram. Az erről szóló rendelet mától hatályos.

A vidékfejlesztési miniszter védetté nyilvánította a Tétényi-fennsíkot és a Zabanyik-hegyet

A vidékfejlesztési miniszter rendelkezett a Tétényi-fennsík és a Zabanyik-hegy védetté nyilvánításáról, és a Cégénydányádi-park természetvédelmi terület bővítéséről. Az oltalom alá helyezéssel egyidejűleg megjelent a területek természetvédelmi kezelési terve is. A miniszter további négy, korábban védetté nyilvánított terület természetvédelmi kezelési tervéről is rendelkezett.

45 millió forint civil szervezetek pályázataira

A Vidékfejlesztési Minisztérium összesen 45 millió forinttal segíti 89 civil szervezet munkáját az agrárágazati és vidékfejlesztési szervezetek számára kiírt pályázattal

Egységes húsminősítő adatbázist hoz létre az MgSzH

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) létrehozza az egységes Országos Vágott-test Minősítő Rendszert (OVMR), amelyet 2012. január 1-jétől az MgSzH felügyel. Az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben.

Együttműködés a vidéken élők egészségéért

Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) programban kezdeményezett együttműködést a VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI). Megállapodásuk célja, hogy az uniós vidékfejlesztési támogatásból az egyre gyarapodó IKSZT-k egészségfejlesztési munkáját támogassák.

Milyen virslit vegyünk Szilveszterre?

Megnyugtató eredménnyel zárult a hatósági virsli ellenőrzés: a kedvelt élelmiszer mindegyik fajtája kiállta a próbát. Az országosan elrendelt, téli, kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzésen belül az MgSzH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága különösen alapos, átfogó vizsgálat alá vetette a virsliket november végén.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Országos Szaktanácsadási Bizottság segíti az agrár-szaktanácsadási rendszer megújítását

Jelentős állomáshoz érkezett a szaktanácsadási rendszer megújítása azzal, hogy ma megalakul az Országos Szaktanácsadási Bizottság. A testület létrehozásával négy éves mulasztást hozunk helyre – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A miniszter döntött a 2011.évi tanyafejlesztési program pályázatairól

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jóváhagyta a nyertes tanyapályázatokat. Az idén első alkalommal, kizárólag nemzeti forrásból meghirdetett 930 millió forintos keretösszegű Tanyafejlesztési Programból összesen 201 pályázó nyert állami támogatást.

Fazekas Sándor: Tudatosabbá váltak a fogyasztók

A mezőgazdaság a hazai kivitel egyötödét, a kereskedelmi többlet 38 százalékát állítja elő; az ágazat exportteljesítménye a feldolgozottsági szint emelésével még javítható – jelentette ki Fazekas Sándor Békésen.

Az különleges édességeket is szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv

Az édességek is bekerülnek a kétszintű Magyar Élelmiszerkönyvbe, amelynek emelt szintű irányelveivel a magasabb minőségű és a hagyományos magyar termékek népszerűsítése a cél – hangzott el a Bonbonetti csoport budapesti gyárában tartott sajtótájékoztatón, ahol az új előírásoknak megfelelő első szaloncukrokat legyártották.

Értéket és munkahelyet teremt a zöldség-gyümölcs ágazat

Magyarországnak minden adottsága megvan a kertészeti ágazat fejlesztésére – jelentette ki V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) évértékelő rendezvényén.

Kiírta a haszonbérleti pályázatokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) kiírta a haszonbérleti pályázatokat a vagyonkezelésében lévő közel 2900 hektárnyi olyan területre, amelyet korábban a Mariano Kft. bérelt.

Vessünk magyar vetőmagot!

A Vidékfejlesztési Minisztérium vetőmagkampányt indít, hogy a gazdák hazai vetőmagot vásároljanak és hazai vetőmagot vessenek – mondta Fazekas Sándor Kiskunhalason a Kiskun Kutatóközpont vetőmag üzemében.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

VM. Hírek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fejlett mezőgépiparra van szüksége a magyar mezőgazdaságnak

A mezőgazdasági gépesítésben nincs megállás. Versenyképes élelmiszertermelés csak naprakész technikai feltételekkel biztosítható, és a növekvő energiaárak is megkövetelik a korszerű, energiatakarékos technológiák alkalmazását – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár az Axiál Kft. új telephelyének megnyitóján, Dombóváron.

Európát is megerősítik az összetartó helyi közösségek

A megérkezés érzéséhez hasonlít, amikor végre felavatunk egy közösségi épületet. Ilyen megérkezés ez a mai ünnepség is: célba érés a tervezés, a pályázás és az építkezés után – mondta köszöntőjében V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár az iszkaszentgyörgyi Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) átadásán. A rendezvényen Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Jari Vilén, Finnország nagykövete is részt vett.

Megalakult a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Térségfejlesztési Programiroda

A helyi Széchenyi Programirodán belül Világörökségi Térségfejlesztési Programiroda alakult Tokaj-Hegyalján 2011. december 2-án, pénteken. Az iroda feladata a borvidékkel kapcsolatos fejlesztéspolitikai feladatok

Lesőfával a pockok ellen

Környezetbarát megoldást talált az elszaporodó és a vetéseket egyre jobban veszélyeztető pockok ellen Hubai Imre biogazdálkodó. A karcagi növényvédő szakmérnök ülőfákat helyez ki a ragadozó madaraknak, megkönnyítve számukra a vadászatot. A módszernek köszönhetően 2-3 hét alatt elpusztul a pocok-szaporulat 90 %-a, a megmaradó kisszámú rágcsáló pedig már nem okoz gazdasági kárt.

Egyszerűsödnek a termelői borkimérés szabályai

2012. január 1-jétől a bortermelők használatában, vagy tulajdonában lévő üzlethelyiségekben is működhet borkimérés. Az Országgyűlés elfogadta a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának szabályairól szóló törvény módosítását.

„Magyarország Legjobb Pálinkája” a Mezőgazdasági Múzeumban

Szent Miklós ünnepén a Mezőgazdasági Múzeum sem maradt ki az ajándékozottak köréből. Ma újabb nemzeti kinccsel gazdagodott a „Pálinkás vitrin”. Fazekas Sándor elhelyezte a gyűjteményben az ország idei győztes pálinkáját, amely az Agárdi Pálinkafőzdében készült. A szilvapálinka a 19. Magyar Országos Pálinka-, és Törkölypálinka Nemzetközi Gyümölcs- és Borpárlat Versenyen nyert első díjat. 

Összefogás a génmegőrzésért – gyümölcsöskertet avattak Béren

Minden program annyit ér, amennyit helyben megvalósítanak belőle! Az itt ültetett őshonos gyümölcsös példája országos mozgalommá kell, hogy terebélyesedjen, és ehhez a tárca minden segítséget megad-mondta Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára Béren, az Evangélikus Egyházközség templomkertjében ültetett gyümölcsös ünnepélyes avatásán.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.