Főoldal » Waxy kukorica – az ismeretlen ismerős

Waxy kukorica – az ismeretlen ismerős

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Erre a szóra csak valamilyen pasztára lehet asszociálni. A női kíváncsiság nem ismer határokat, így néhány évvel ezelőtt rászántam magam, utánajártam, mit is jelent a waxy kukorica kifejezés.

Az elnevezés onnan ered, ha a szemeket elvágjuk, azok viaszosak. 1909-ben találták meg Kínában. Rendkívül sokszínű a megjelenése, hazánkban a hagyományos sárga kukoricát termesztik.

Felhasználása meghökkentő a hétköznapi ember számára. Naponta találkozhatunk vele háztartásunkban, anélkül, hogy bármit is tudnánk róla.

Élelmiszer-adalékként homogenizálja az üdítőket, megtalálható a konzervekben, mélyhűtött termékek fagyását és olvadását stabilizálja, gyógyszergyártás alapanyaga, – a hatóanyag mellett kísérő anyagként alkalmazzák. Papír- és textilgyártáshoz is igénybe veszik, biológiailag lembomló csomagolóanyagokat, műanyagokat és ragasztószalagokat is készítenek belőle. Sőt még a testépítők is előszeretettel fogyasztják a waxyt. A takarmányozásban végzett mérések azt igazolják, hogy jótékonyan hat az állatok súlygyarapodására is. A világon termő mennyiségnek mintegy 90 %-át az élelmiszeripar hasznosítja.

Az összetétele miatt alkalmas számtalan felhasználásra. A kukoricaszem két féle keményítőt tartalmaz: amilózt és amilopektint. A hagyományos hibridekben jóval alacsonyabb az amilopektin tartalom (72- 76 % amilopektin és 24-28 % amilióz), míg a waxyban 99-100 %-ban található ez az elagazó láncú, nagy molekulasúlyú keményítő. Az amilóz gyorsan oldódik meleg vízben, míg az amilopektin csak magas nyomás alatt. A waxy kukoricát nedves őrléssel dolgozzák fel, hogy viaszos kukorica lisztet állítsanak elő, ami lassan kristályos formájú keményítővé alakul vissza.

Termesztése minimálisan különbözik a hagyományos kukoricáktól. A waxyt izolálni kell az köztermesztésben lévő egyéb hibridektől minimum 200 méterre. A termeltetők javasolnak ennél kisebb távolságot is , a lényeg, az idegen beporzás tényét ki kell zárni a termesztés során, mivel a waxy vizsgálat során megnézik, hogy milyen típusú keményítőt tartalmaz 100 szem. Az értékelés jodid próbán alapul és legalább 96 %-os amilopektint kell igazolnia. (Ennek a százaléknak előírt mértéke termeltetőtől függ.)

A waxy szállítását, tárolását, szárítását elkülönítve kell megoldani az egyéb kukoricáktól és fokozottan be kell tartani az élelmiszerekre vonatkozó szabványokat is. A szárítás során a keményítő tartalom megőrzésének érdekében kíméletesebb módszereket kell előtérbe helyezni: alacsonyabb hőfokon és hosszabb ideig tart a víztartalom elvonása, ha ez szükséges.

A waxy kukorica, – mint élelmiszer alapanyag,- alternatív lehetőséget és biztos piacot jelent és jelenthet a termelők számára…

Ezúton szeretném megköszönni a fényképeket Kovács Alajosnak és Nagy Zoltánnak.

http://www.maisadour-semences.fr/global/an-specific-corn-maize-seeds-hybrids.php#2

http://www.google.hu/imgres?q=waxy+maize&hl=hu&sa=X&biw=1040&bih=632&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=HVoXqWpiHeB8cM:&imgrefurl=http://www.21food.com/products/iqf-waxy-corn-40401.html&docid=LrHsMIUU8Qe3kM&imgurl=http://img.21food.com/userimages/zh

http://www.google.hu/imgres?q=waxy+maize&hl=hu&sa=X&biw=1040&bih=632&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=HVoXqWpiHeB8cM:&imgrefurl=http://www.21food.com/products/iqf-waxy-corn-40401.html&docid=LrHsMIUU8Qe3kM&imgurl=http://img.21food.com/userimages/zh

http://www.google.hu/imgres?q=waxy+maize&hl=hu&sa=X&biw=1040&bih=632&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=P0QOM9jpol5KwM:&imgrefurl=http://www.lionseeds.com/seeds/corn/&docid=9frR_Gu2

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.