Főoldal » XIV. Birkafőző Fesztivál

XIV. Birkafőző Fesztivál

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Június utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre a Karcagi Birkafőző Fesztivál, ahová szeretettel várják a kedves érdeklődőket kiváló karcagi birkapörkölttel, gazdag kulturális és hagyományőrző programokkal, konferenciával, népművészeti termékek és kézműves élelmiszerek kiállítással egybekötött vásárral.
A nem csupán gasztronómiai jellegű esemény a pusztai állattartás örökségét eleveníti fel 1999-től.

A kunsági birkapörkölt a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is szerepel, a magyar hagyomány része. A birkapásztorok megbecsült tagjai voltak a társadalomnak, évszázadokon át alakították ki életformájukat, viselkedésüket, öltözetüket, szokásaikat, a pásztorművészet értékes kincse a magyar folklórnak. Ennek tiszteletére rendezik meg Karcagon a népszerű főzőversenyt és fesztivált.

A rendezvényt a vidékfejlesztési miniszter nyitja meg tíz órakor a Múzeumparkban.

A XIV. Karcagi Birkafőző Fesztivál a hagyományos népi étel, a birkapörkölt készítésének versenye. Mintegy 200 csapat nevezett be az idei versenyre, a győztesnek Benke László, négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács adja át a fődíjat.

A vendégeket gazdag programokkal, kézműves- és népművészeti bemutatókkal várják, a kirakodóvásáron kézműves élelmiszereket, magyar termékeket kínálnak. A Kossuth téri parkban felépítik a hajdani pásztorszállás hajlékait, bemutatják a Karcagon tartott juhfajtákat, a gyapjúfeldolgozás módját, eszközeit.

Népi játékokra, erőpróbákra invitálják a legifjabbakat, akiktől a hagyomány életben tartását remélik a még személyes emlékeket őrző öregek, s a tudatos értékmentők. A Nagykun látogatóközpontban érdekes, újszerű, attraktív kiállítást láthatnak az érdeklődők a kunok történelméről, a kun hagyományokról. A templom elől ekhós szekerek indulnak a város nevezetességeihez és műemlékeihez.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.