Főoldal » 124 éves az Eiffel-torony

124 éves az Eiffel-torony

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

1889. március 31-én, éppen 124 éve fejezték be az Eiffel torony legfelső, harmadik emeletének építését. Az építmény felállítása nem hozott egyöntetű rajongást, hanem megosztotta a francia közvéleményt.

Az Eiffel torony mára Párizs jelképévé vált. Az 1889. évi világkiállításra épült, ideiglenes épületként, mert a tervek szerint a nagy esemény után lebontásra került volna. A torony összmagassága 300 méter plusz a rászerelt tévéadó-antenna, ami 24 méter magasan nyújtózik az ég felé.

 Az 1889. évi világkiállítás nem kisebb eseményt volt hivatott ünnepelni, mint a francia forradalom 100. évfordulóját, ezért a francia kormány mindenképpen egy monumentális épületet akart emelni a jeles évforduló tiszteletére.. Az 1880-as évek építészeit amúgy is hajtotta a szakmai becsvágy egy ezer lábnál magasabb épület emelésére, de eddig számos technikai akadályba ütköztek. Végül 1887. január 8-án Gustave Eiffel terveit fogadták el, és cége szerződést kötött a kormánnyal. Eiffel munkamániás, köztiszteletben álló ember volt.

Az építkezés 1887. január 28-án kezdődött el. Hatalmas tölcséreket vájtak, majd szárítottak ki a Mars-mezőn, hogy a kőművesek hozzákezdhessenek az oszlopok alapozásához. Négy, új rendszerű hidraulikus emelőt telepítettek ide, és gyakorlatilag a munka minden fázisában alkalmaztak valamilyen új technikai találmányt.

A torony felemelésének gondolata felháborította Párizs lakosainak egy részét. Már 1887 januárjában megjelent a „művészek tiltakozása” az építmény ellen, amelyet jelentős személyiségek írtak alá: Charles Gounod, ifj. Alexandre Dumas, Guy de Mauppassant… „Nem bízunk a nagy emberekben” – mondta erre állítólag Eiffel.

A monumentális mű hihetetlen gyorsasággal, két év alatt felépült. Havonta 12 métert haladt az építkezés. A második emeletig korszerű lift szállította a látogatókat, melyet a Five-Lille vállalat magyar származású építészmérnöke, Korda Dezső tervezett. Az építmény első emeletén megnyitották Párizs első számú éttermét. A második emelet 116 méter magasságban helyet adott a Le Figaro szerkesztőségének, míg a harmadik emeletről csodás kilátás nyílt Párizsra. A világkiállítás hat hónapja alatt a toronyba 2 millióan látogattak el. Egy szó, mint száz, a vasóriás hatalmas sikert aratott, és Eiffel megdicsőült, mint tervező és vállalkozó. (Magyarországon a nevéhez fűződik a Nyugati pályaudvar tervezése, illetve cége részt vett a Margit-híd és a szegedi közúti híd építésében.)

Az Eiffel torony mindig is megosztotta a franciákat, sokan szeretik, de sokan kimondottan utálják: becenevei is ezt tükrözik – egyesek „Csúfság”-nak hívják, mások „Öreg Hölgy”-nek. Többször le akarták bontani, és felrobbantani. Kétszer is eladta egy szélhámos, 1925-ben Victor Lustig, ócskavasként. A második világháborúban a németek fegyvereket akartak belőle készíteni.

A mai értékelések szerint (Uphill) az Eiffel torony felbecsült értéke 550 milliárd dollár, ami megegyezik az Apple számítástechnikai cég értékével.     

Forrás: Wikipedia.hu, index.hu.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.