Főoldal » 2012-es mexikói elnökválasztások II.

2012-es mexikói elnökválasztások II.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2012-es mexikói elnökválasztások II.

Tehát ugyanaz az Intézményes Forradalmi Párt, avagy PRI nyert, akinek csaknem nyolcvan éve volt arra, hogy bebizonyítsa, jó irányba vezeti az országot. Ugyan azt hangoztatják, hogy ez a kormányzati időszak másmilyen lesz, az emberek szkeptikusak. Amint kiderült a kétes győzelem, mert sajnos az eredmények nem bizonyultak egyértelműnek, megindultak a tüntetések.

Sajnos feltételeznünk kell, hogy a szavazás nem jogszerűen zajlott le. Csak néhány anekdota a malőrökről. Egyik diákom öt óra sorban állás után végre bejutott a szavazóhelyiségbe, viszont addigra elfogytak a szavazó cédulák. Miután néhány körös túrára küldték, ő úgy döntött, hogy feladja és végül nem szavazott. Másik diákom szavazó helyét kirabolták. Egy latin-amerikai országban állítólag pénzt ajánlottak azoknak a külföldön élő mexikóiaknak, akik az állítólagos új miniszterelnököt támogatják. Mindez majdnem egész Mexikó területére is igaz volt, a szavazó helyiségek előtt próbálták megvesztegetni az állampolgárokat.

Ritkán fordul elő, hogy valaki nem tud azonosulni egyetlen párttal sem. Már pedig ez történt rengeteg mexikóival. Három verzió élt jövőjüket tekintve. Ha a PRD nyer, akik az itteni szocialisták, túlságosan radikális változtatásokkal jár majd,  valamint a szociális háló megteremtése egy olyan országban, ahol az nem létezik, hatalmas és szinte megoldhatatlan kihívás. Ha a PAN nyer ismét, akik az utóbbi tizenkét évben kormányozták az országot, nem sok vizet kavarnak, s az ország szépen lassan elhal a dekadenciában. Ha pedig a PRI kerül hatalomra, ahogyan meg is történt, ellenállás várható, miközben Mexikó belefullad a korrupcióba és a drogháborúkba. A negyedik párt az esélytelenek nyugalmával indult. Lássuk, kik voltak a jelöltek.

Enrique Peña Nieto, az új miniszterelnök, aki a Guadalajara-i könyvfesztiválon nem tudott három könyvet megnevezni, amely sorsdöntően formálta volna életét. 2005 és 2011 között Mexikó állam kormányzója volt. Miután 2007-ben felesége elhunyt, 2008-ban bejelentette hivatalos kapcsolatát Angélica Rivera színésznővel, akit 2010-ben elvett. Kormányzói tevékenysége elég kételyes, s sokak által támadott volt.

Néha bele kell néznünk a jelöltekkel járó kormány-összeállításba is, hogy összetettebb képet kapjunk. Peña Nieto Elba Esther Gordillo-t nevezné ki nevelésügyi miniszternek. A „szépséges” nő eddigi művének, mint a nevelésügyi szakszervezet elnöke, tanúi lehetünk, ha megnézzük a De panzazo című filmet. Remek összeállítás arról, hová süllyedt a mexikói iskolarendszer.

A PRI nagy vetélytársa a PRD Andrés Manuel Lopez Obrador vezetésével. AMLO, ahogyan követői hívják, Chávez nagy barátja, kabinetje igencsak ígéretes lett volna, ám túlságosan radikális változások következtek volna, amire Mexikó nem állt készen, vagy valakik ezt eldöntötték helyettük. A szocializmus szociális hálóra épül, de ha ennek még kezdetleges formája sincs meg egy ekkora méretű országban, ahol a lakosság 50% szegénynek minősül…? Kabinetje viszont rendkívül érdekes személyiségeket ölelt fel, mint például a híres írónőt, Elena Poniatowska-t.

A legkevesebb vizet az zavarta volna, ha továbbra is a PAN marad uralmon. Valószínűleg nem találtak megfelelő jelöltet, ám mégiscsak kell valakit indítani, így jelent meg Josefina Vázquez Mota. Először is egy macho társadalomban női elnököt választani szinte képtelenség, akkor is, ha a gyengébbik nem azonosulni tudott vele.

Gabriel Quadri volt a negyedik jelölt, mondjuk úgy, egy férfi, aki igencsak a többi három párt árnyékában maradt. Szinte senki nem figyelt fel rá, voltak jó meglátásai, de a kivitelezés szintén hibádzott, s ha kicsit belekukkantunk a történetbe, arra is rájöhetünk, hogy ő és megalkotott új pártja a PRI-ből vált ki.

A hivatalos viták, amelyek arra szolgálnak, hogy döntésünket megalapozzuk, rendszerint gyanúsítgatásokba fulladtak, amelyben mindig élen járt Josefina. Mindenki felsorolt egy halom ötletet, de senki nem magyarázta el, hogyan szeretnék ezeket megvalósítani. Ezen a ponton a demokráciának nem nevezhető választások lezajlottak, s ugyan országszerte hatalmas tüntetések zajlanak, a népnek igazából beleszólása nincs. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.