Főoldal » 35 ókori piramist tártak fel Szudánban

35 ókori piramist tártak fel Szudánban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kétezer éves piramisokat fedeztek fel Szudán északi részén, a szedeinga-i régészeti lelőhelyen. Bár ezek a piramisok méretben meg sem közelítik egyiptomi társaikat, mégiscsak azok.

A kutatókat igen meglepte, hogy a kis méretű piramisok milyen közel helyezkednek egymáshoz: egy 2011-ben megnyitott, alig 500 négyzetméteres, nagyjából egy kosárlabda pálya méretű ásatási szelvényben összesen 13 építményt találtak “összezsúfolva”.

A piramisokat a Kusita Királyság virágzása idején építették. A Kusita Királyság Núbia területén (a mai Szudán északi részén) fennálló ókori királyság volt, az i. e. 9. század és a 4. század között élte fénykorát, északról Egyiptom, majd a hódítást követően a Római Birodalom határolta. A piramisépítést minden bizonnyal egyiptomi hatásra rendelte el a núbiai uralkodó.

A halotti építmények változatos nagyságúak: 7 méter széles a legnagyobbik, a legkisebbik 75 cm ! Ebben egy gyermek talált végső nyugalomra.

A piramisok alatti sírok nagy részét már az ókorban kifosztották, de így is sok tárgyi leletre bukkantak. Ezekből kiderült, hogy a lakosok az Ízisz-kultusznak hódoltak. 

Forrás: http://www.mult-kor.hu/20130207_osi_piramisokat_talaltak_szudanban

Képek forrása: http://busralilmuhminin.blogspot.hu/2010/12/fekete-faraok-kiallitas-szudanrol.html

http://apropo.network.hu/kepek/piramisok_a_vilagban/meroe_piramis_szudan

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.