Főoldal » A kortárs irodalmi fantasy irányzatai és jellemzőik

A kortárs irodalmi fantasy irányzatai és jellemzőik

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A fantasy-nek olyan sokféle irányzata és megjelenési módja él, hogy lehetetlen egy általános, minden ágára jellemző elméletet felmutatni. Ami az egyikre maradéktalanul igaz, az a másik alműfajban meg sem jelenik. A különféle ágak szinte nem is, vagy alig kapcsolódnak egymáshoz. Emellett mégis nehéz elválasztani őket, alig van olyan darabja a fantasy irodalomnak, amely tisztán jelenítene meg egy-egy irányvonalat.

A tipikusság szinte egy műre sem érvényes a gyakorlatban. Emellett az is nehezíti a tiszta csoportok felállítását, hogy a kortárs fantasy jelenségéről beszélek, amely képlékeny és folyamatosan változik. Ebből következik, hogy az általam felvázolt típusok csupán általános irányokat kísérelnek meg jelezni a fantasy egén, és nem kizárólagos érvényűek.

Alműfajai tekintetében a fantasy-nek több felosztása is létezik. Én a Colin N. Manlove[1], illetve a Kornya Zsolt[2] féle változatból fogok kiindulni, majd azokból koherens, át átható irányokat kísérelek meg kimutatni.

Manlove elméletében hat, Kornyáéban hét alműfaj kerül bemutatásra. Ezek, bár más elnevezést kapnak, sokban fedik egymást. Mindkét munka történeti megközelítésű, így egyik felsorolást sem tudom maradéktalanul beépíteni dolgozatomba. Colin Manlove eme könyve Anglia fantasy irodalmát foglalja össze, így munkájában sok helyen visszanyúl a klasszikus fantasztikus irodalomhoz, mielőtt a fantasy irányzatairól beszélne. A mű számomra csupán elméleti vonatkozásaiban érdekes. Ez könyvének a második nagy egységét képezi.

Kornya Zsolt két munkájában ír általános összefoglalást a fantasy legkülönfélébb ágairól. A kortárs fantasy-t célzó írásomban átértékelem az általa fantasy new wave-nek nevezett irányzatot. Ez az én olvasatomban nem konkrét irányzat, inkább új lendület, mely áthatja az összes fantasy irányzatot. A new wave a hatvanas években jellemző sci-fi- és fantasy-beli újító mozgalom. Sok szerző köthető a nevéhez, ám ezeket nem egységes stílusjegyek kötik egymáshoz, csupán az az eszme, amit a fantasy new wave képviselt. A mozgalom kimozdította az akkor holtponton álló fantasy-t. A korábban virágzó hard fantasy megkövesedése és elsablonosodása hozta létre ezt a válsághelyzetet.[3] Ez a kimozdítás azonban minden fantasy stílusnak és alműfajnak új lendületet adott. Ennek nyomán merem átfogó hatásnak, és nem irányzatnak nevezni.

Érdemes megfigyelni, hogy apró eltérések kivételével a két szerző elmélete és megállapításai szinte megegyeznek. Az, hogy más neveket adtak az egyes csoportoknak, esetlegesség csupán. Emellett azokat így is remekül meg lehet feleltetni egymásnak az irányzatok jellemzőinek leírásai alapján.

A két elmélet az alábbi párhuzamokat mutatja:

 

Manlove

Kornya

secondary world fantasy

high fantasy

metaphysical fantasy

dark fantasy

emotive fantasy

soft fantasy

comic fantasy

ironikus fantasy

children’s fantasy

 

subversive fantasy

 

 

hard fantasy

 

fantasy new wave

 

phantastik

[1] Colin N. Manlove: The fantasy literature of England. Cambridge, Cambridge University Press, 1997.

[2]Kornya Zsolt: „A képzelet egy másik világa – Amit a fantasyról tudni illik”, Debreceni disputa, V. évf. 2 szám, 2007. február, 14-18. old.

Illetve Kornya Zsolt: Röviden a fantasyről.

http://www.fantasycentrum.hu/VEGYES/fantasy.htm

[3] Ez egy már szinte teljesen kihalt amerikai ponyvaműfaj. A hard fantasy egyik legjobb példája a mára sorozatok porondjára degradált Conan. Robert E. Howard hőse egy úgynevezett Hybóriai Kor szülötte. Nem ismer lehetetlent, nem ismer fájdalmat. Mára klisévé kövesedett élettörténete, mely szerint fiatal korában szemtanúja volt szülei halálának, majd gladiátor, nagy harcos lesz belőle felnőtt korára. Akkor azonban ez hatalmas újításnak számított. A műfaj szorosan kötődik az akkor fénykorát élő pulp-magazinokhoz, eltűnése ezzel is párhuzamba állítható.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.