Főoldal » A közösségi oldalalak: A közösségi oldalak története

A közösségi oldalalak: A közösségi oldalak története

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A következő pár hétben a közösségi oldalakat fogom körbejárni különböző szempontokból. Ezek a cikkek egy esetleges későbbi kutatás bevezető szövegeinek is felfoghatók. Elsőként a közösségi oldalak történetét fogom áttekinteni.

Közösségi hálózatnak nevezzük azokat az intenetes portálokat, ahol a fent lévő tagok kapcsolatba léphetnek egymással. Általában az ismeretégre és a közös érdeklődési körre épít. Így a közösségi oldalak kategóriába beletartoznak a fórumok és a videomegosztó portálok is, és persze a klasszikis közösségi oldalak. Természetesen az előbb említett fogalmak között nagy különbségek is vannak. Erre egy későbbi cikkben részletesen is ki fogok térni.

A történetiséget tekintve a következő fontos eseményeket emelném ki. Az első, a klasszikus értelemben vett közösségi oldal,az 1995-ben alakult classmates.com volt. Ezen, ahogy a nevéből is látszik: osztálytársak, munkatársak felkutatására szolgált. Ebbe a kategóriába viszont nem tartozik bele az ismerősők ismerőseinek a megkeresése, illetve a felhasználók nem tudtak létrehozni profilodalt. A már teljes értelemben vett közösségi oldal, ami már majdnem minden kritériumnak megfelel, az 1997-ben létrejött SixDegrees volt. A six degrees a hat lépés távolságra utal; ennek az elméletnek az a lényege, hogy a Föld minden lakója ismeri egymást, méghozzá a saját személyes ismerősein keresztül. Az ismerős és az ismeretlennek gondolt személy között pedig 5 elem van. A következő években egyre több kisebb és nagyobb közösségi oldal jött létre.

Ezek közül most az iwiw-et és a facebook-ot emelem ki. Azért ezt a kettőt,mert a későbbbi cikkekben ezt a két közösségi oldalt fogom még részletesebben körbejárni.

 

Az iwiw:

Az iwiw, azaz akkor még wiw 2002-ben indult el Várady Zsolt közreműködésével. A wiw jelentése who is who.Az iwiw nevet 2005-ben vette fel, ekkortól már felkerülhettek reklámok is a közösségi oldalra,amit még a wiw létrehozásakor nagyban kerülni szerettek volna, A rendszer meghívásos alapon mnűködik, és csak az ismerősök láthatják egymás teljes adatlapját. Ahogy a legtöbb közösségi oldalon,itt is kereshetünk az ismerőseink között,írhatunk véleményeket, feladhatunk hírdetéseket, csatlakozhatunk fórumokhoz, klubokhoz. Néhány évvel ezelőtt elindultak az alkalmazások is, különböző kategóriákban. A klubrendszer 2007-ben indult el, ez váltotta ki azt a folyamatot, amelynek a során több olyan profil létrejött,amit bár valós személyek hoztak létre, nem valós személyek adatait tartalmazta, hanem már nem élő személyek vagy éppen állatok, épületek, egyéb tárgyak adatait. 2009-ben újból megújult a portál. 2010-ben pedig megjelent a mobiltelefonos alkalmazása is. Az iwiw további részleteiről a következő cikkekben lesz szó, ezért ezekről most nem teszek említést.

 

Facebook:

A Facebook 2004-ben indult el a Harvard Egyetemen, de történetének előzményei már pár évvel korábban elkezdődtek. Ezek közül ki kell, hogy emeljem a 2003-ban indult Facemash oldalt,amit Adam d'Angelo hozott létre. Ennek a hatására írta meg Mark Zuckerberg a CourseMatch programot, ami a Facebook létrehozáshoz vezetett. A fejlesztésben még részt vett Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz és Chris Hughes is. először csak a Harvard tanulói csatlakztak hozzá, majd később más egyetemek is részeivé válhattak az oldalnak. A csatlakozás 2005-tőm vált mindenki számára elérhetővé,ettől kedve a világ minden pontjáról lehetett csatlakozni a Facebook-hoz, és a Föld egyik legnagyobb közösségi oldalává vált. A Facebook magyar változata 2008-ben kezdte meg működését, és hamarosan nagy népszerűségnek kezdett örvendeni.A magyar változat felhasználói jelenleg több mint kétmillió, míg globális szinten több mint 600 millió felhasználója van. A Facebook további érdekességeiről, további részletekről a következtő cikkekben lesz szó.

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.