Főoldal » A subversive fantasy

A subversive fantasy

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az eddigi fantasy alműfajok mindegyikéről elmondható, hogy szubverzívek – így vagy úgy, de felülírják az általunk ismert világ szabályait. Miben térhet tehát ennél jobban el egy fantasy irányzat a valóságtól, hogy konkrétan ezt a nevet kapja?

E kérdés megválaszolásához, ahogy a korábbi bejegyzésben látható táblázat is mutatja, Colin Manlove lesz segítségemre.

Nézzük meg először, az eddigiek miben voltak felforgatók? Az bizonyos, hogy a fantasy minden ága így vagy úgy, de a realisztikus vonásokkal szemben lép fel. A szellem olyan részéről kíván beszélni, amely tudattalan, irracionális. Hogy ezt miként teszi, az adja meg az öt nagy általam tárgyalt irányzatot. A secondary world fantasy egy teljesen új alternatív világ létrehozásával válaszol. A metaphysical fantasy a természetfelettit sajátos módon szólaltatja meg. Az emotive fantasy olyan környezetet alakít ki, melyben a XX. század által rég elfeledett, de legalábbis elnyomott lelki és szellemi értékek ismét központba kerülhetnek. A comic fantasy a humor nyelvével tart görbe tükröt a mai világunk, sőt, néha még saját maga (a fantasy műfaja) elé.

Miben jelentkezik akkor a subversive fantasy felforgató ereje? Ez az irányzat a morált, az érvényes erkölcsöt célozza meg. Bomlasztja az általunk tapasztalt mindennapi rendeket, hogy ez által kételyt öntsön szívünkbe. Folyamatos küzdelem ez a műfaj a tapasztalt és az olvasott között, visszahozva ezzel a klasszikus fantasztikus irodalom egyik nagy hagyományát, a bizonytalanságot. A subversive fantasy azért is erősebb megjelenési formája a küzdelemnek, mint bármelyik másik kortárs fantasy irányzat, mert a helyzetek ismerősek, a mi világunkban, itt és most játszódnak le. A többi irányzat időben vagy térben eltávolítja a problémákat, a subversive fantasy a jelenben vágja az arcunkba azokat. A normák felborításával rámutat korunk hatalmas hiányaira. Akár egyetértünk a művekben leírtakkal, akár elutasítjuk, mindenképp reagálunk rá valahogyan, olyan erős hatással bír. Fő célja pedig pontosan ez: az érzelemgenerálás. Újra fel akarja szabadítani a mélységet, az emberi lelket, amely elnyomás alá kényszerült. A tudattalan mára kívül áll a mindennapi életből, s ez az, amin változtatni kell. A korábbi századokban a túlvilág, a hit a legtöbb ember számára a mindennapi élet alapvető velejárója volt. Nekünk, korunk tudományos világában ez már nem adatik meg. Ha természetfelettivel, nem megszokottal találkozunk, el sem hisszük, hiszen annyira nem része a tapasztalatunknak. Ugyanakkor mégis folyamatos beszédtéma és kutatási tárgy a tapasztalatunkon túli világ. Erre az érdeklődésre játszik rá a subversive fantasy.

Két nagy irányvonalat követ e műfaj: az egyikben visszaemeli saját korunkba, saját helyszíneinkre a benne már elfelejtett, mégis hiányolt világrészt. Ezt az irányzatot urban fantasy névvel illetik. Az írások másik csoportja a kollektív ismeretek, gyermekkorunk óta bennünk gyökerező történetek más szempontjából való megmutatásában remekel. Neil Gaiman Tükör és füst című kötetének novellái segítségével mindkét irányzatra remek példákat fogok hozni a későbbi bejegyzésekben.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.