Főoldal » Álláskeresés Mexikóban

Álláskeresés Mexikóban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gondolkoztál már azon, hogy nekivágsz a nagyvilágnak? Csak néhány hónapra vagy esetleg ki is vándorolnál? Netán úti célod akár Mexikó is lehet? Remélem, beszámolómmal motiválhatlak, utat mutathatok, s ahogyan itt mondják: Sí, todo se puede! (Igen, minden lehetséges!)

Első alkalommal 2007-ban kerestem munkát Mexikóban. Akkoriban úgy éreztem, nagyobb perspektívával bírok eme közép-amerikai országban, mint Magyarországon. Recepciós szerettem volna lenni Méridá-ban. Személyesen jártam végig a szóba jövő szállodákat, s nemsokára bezsebelhettem egy állásinterjút, néhány nappal később pedig magát az állást. Amit végül mégsem fogadtam el lakásgondok miatt. Ahol akkortájt laktam, nem volt alkalmas egy feszített ritmusú munka elvállalására, bérelni pedig nehézkes lett volna a kevés fizetésből, amit kaptam.

Így történt, hogy áttettem székhelyemet a sokkal északabbra fekvő Querétaro-ba. Pillanatok alatt találtam munkát, de immár különböző nyelviskolákban, amelyek nagy része annyira keveset fizetett, hogy muszáj volt négy helyen egyszerre dolgoznom. Sajnos ezek az intézmények felettébb antiszociális időbeosztással tevékenykednek, természetesen, amikor a tanulók ráérnek, de ez felettébb kimerítő a tanár számára. Emlékszem, hogy naponta kb. három órát gyalogoltam, tűző napon vagy éppen zuhogó esőben, mert az egyik helyről a másikra igyekeztem, majd a harmadikra, végül vissza, ahol kezdtem. Sajnos olyan keveset kerestem, hogy nem tudtam lakást bérelni, így rögtön összeköltöztem egykori barátommal, mostani férjemmel. 2008 májusában úgy döntöttünk, megpróbálunk Magyarországon érvényesülni. Ez a kis kitérő mindkettőnk számára értékes tapasztalatot jelentett, ám míg én ugyan messze tanulmányaimtól egy multinacionális cégnél szereztem munkabeli jártasságot, férjemnek nem sikerült a szakmabeli beilleszkedés. Törvényszerű volt a döntés: visszatérünk Mexikóba.

Ezúttal több szerencsével jártunk. Én úgy terveztem, hogy pihenek néhány hónapot, de hamar szorítani kezdett a cipő. Ugyan regisztráltam egy állásközvetítő oldalra, mégis itt valahogy jobban működik a jó öreg bevált módszer: személyesen beadni az életrajzot. A honlapról is felhívtak, még hozzá egy céghez. Tudni kell, hogy a latin-amerikai országokban a munkaidő elég rugalmasan értelmezendő, gyakran éjszakákba nyúlnak az irodai órák. Ezt nem hallgatták el előlem. Ez azt jelentette, hogy taxi ezeken az estéken, mivel a tömegközlekedés amúgy sem kiváló buszai 21 órakor leállnak. Közel álltam a szerződés aláírásához, mert legalább érdekelt a munka, viszont kaptam egy telefonhívást. Néhány nappal előtte egy német kultúrintézetbe tévedtem be. Pontosabban odaigyekeztem, ugyanis úgy bukkantam rájuk, hogy német órákat hirdettek. Gondoltam, akkor némettanár ugyancsak kell. Amikor ott hagytam az életrajzomat, a férjem csak annyit mondott: Fel fognak hívni. És így történt. Állásinterjú, próbatanítás, munka, legalább valamennyire rugalmas munkaidő, de kezdetben sem egészségügyi biztosítás, sem biztos fizetés, sem munkaengedély. Két hónappal később emiatt vállaltam el egy másik állást is, még hozzá egy általános iskolában. Ez még mindig nem járt szociális juttatásokkal, de legalább a bevándorlási kipipálva. Fél évig bírtam. Minden nap borzasztóan megrendítő benyomásokkal gazdagodtam, az iskola itt mást jelentett, mint Magyarországon. Nem tudtam elfogadni ezeket a körülményeket, s felmondtam, mintegy felajánlkozván teljes munkaidőre a kultúrintézetnek. Ekkorra már bizonyítottam, s ők voltak az elsők, akik a munkavállalási mellett biztosítást is nyújtottak. Mindvégig lojális maradtam, rengeteg kulturális projektet találtam ki, amit szabadidőmben vezettem, de hiányzott valami. Többre vágytam. Szeretek tanítani, de nem vagyok csak tanár. Ugyan új, kiegészítő munkámmal nem távolodtam el különösképpen a szakmától, ám most már egy magasabb szintről beszélhetünk. Egy óriási presztízzsel rendelkező intézmény Mexikóban, amely megköveteli a tanárok rendszeres továbbképzését, előadásaik technikai tökéletességét, s sok-sok kihívással jár.     

Nem tagadom, hogy nagy változások elé nézünk. A holnapi választások kimenetele sokféleképpen befolyásolhatja Mexikó boldogulását és körülményeit. A plusz pontok, mint például az alacsony adó vagy a vállalkozók könnyebbsége eltűnhet, a szociális háló hiánya pedig egyenesen katasztrófához vezethet. Nem tudjuk, mit hoz a holnap, de reménykedünk, hogy esetleg jobb lesz. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.