Főoldal » Amikor a gyurma depressziós

Amikor a gyurma depressziós

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 
         “Ez a film beteg”  írta le röviden és velősen egy ismerősöm Adam Elliot Mary és Max című animációs alkotását. S bár Elliot gyurmafilmjei szokatlanul depresszív és keserédes hangulatot árasztanak magukból, én ugyan nem mondanám “betegnek”  őket, de tény, hogy  széleskörű befogadói  ízlés kell a filmek megtekintéséhez. Sajátos monokróm képi világ, lassú tempó és mozaikos elbeszélés jellemzi  őket.
        

       Elliot szereti főszereplői aprólékos bemutatásával kitölteni rövid és  egészestés  alkotásait.  Általában olyan gyurmafigurákkal és személyiségekkel  ismerekedünk meg,  melyeket megmérgez és áthat a valóság. Egy címszereplő sem  tud alkohol vagy mentális probléma nélkül létezni. Rengeteg a testi hibájukból kifolyólag, rengeteg komplexusuk is keletkezik.  Szabadidejüket általában kis figurák készítésével (kedves önreflexió Elliottól), és szintén  hibbant állatok (életben)tartásával töltik, mely misszió az esetek többségében kudarcba fullad. A rokonságáról mintázott rövidfilmtrilógia a Nagybácsi (Uncle), Fivér (Brother) és Unokatestvér (Cousin) a címszereplők személye köré szerveződnek, az alkotó szemszögéből bemutatva. Elliot filmjeiben a  narrációval nemcsak az  ironikus felhangot biztosítja, hanem egyfajta  közelséget is teremt a néző és a figura kapcsolatában.

A Harvie Krumpet húszperces (mellesleg Oscar-díjjal is kitüntetett) alkotás ugyanezt a stílust és elbeszélésmódot követi, azzal a különbséggel, hogy  ebben a filmben már egy egész életörténetet dolgoz fel, a történet  sokkal abszurdabb, tragikusabb (és nem csak szó szerint) színesebb. A Harvie Krumpet képi világa már nagyban megalapozza a Mary és Max egészestés filmet.
A történet egy 22 évet felölelő bizarr levelezésről szól melynek címzettjei  a nyolcéves ausztrál Mary Dinkle és a 44 éves New York-i Max Horowitz. Véletlenszerű és különös barátságuk  izgalmas, sötét, és humoros pillanatokat is tartogat számunkra.

     Adam Elliot filmjeit nem szánja filmjeit ugyan széleskörű nézőközönségnek, formabontó tematikájuk és az életszagú figurák miatt azért érdemes néhányat közülük megtekinteni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.