Főoldal » Az Abszolútum – Metafizikai alapfogalmak

Az Abszolútum – Metafizikai alapfogalmak

Az Abszolútum - Metafizikai alapfogalmak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

     Metafizikai alapfogalmak. Az Abszolútum van. Mi „csak” létezünk. Az Abszolútum nem a létezés, nem a nem-lét, mindezeket csak lehetőségként magában foglalja, de több ezeknél. Sem mozgás, sem statikusság és nem is változás, vagy változatlanság, hanem olyasvalami, ami mindezen lehetőségeket magában foglalja. Csak egy valóság (Abszolútum) van, de a lehetőségek többnek látszatják. Ez teljes, abszolút és végtelen, szükségképpen magában foglalja az összes lehetőséget.
Mivel semmi sem lehet a valóságon (Abszolútum) kívül, minden azonos vele, de minthogy tartalmazza a lehetőségek számtalan skáláját, ezen lehetőségek mindegyike másnak tűnik. A valóság abszolútságából kifolyólag minden lehetőség illuzórikus, de mivel minden a valóság, semmi sem az. Minden illúzió a valóságból van, de lehetőségként másként látszik.
Minden lehetséges és a lehetségesség fogalmába foglalton túli abszolút valósága, ténye – a VAN. Metafizikailag a végtelen, vallási szempontokból Isten, Allah, illetve egyéb elnevezések utalnak rá, mint pl. a Nirvána, vagy a Tao.
Jobb híján jelöltük az Abszolútum névvel, a végtelen, vagy valóság szavak csak egyes jellegeit tükrözik, az Isten szó pedig már túlzottan kötődik vallási, vagy személyes elképzelésekhez.

Összegezve: Az Abszolútum sem változik, se nem változik, se mozog, se nem mozog, se személyes, se személytelen, hanem mindezen módozatok lehetőségként vannak jelen benne. Nem létezik, hanem van. A létezés magában foglalja a mozgást, a változást, az Abszolútum mindezeknél több, mert a létezés csak egy lehetőség benne. Tehát az Abszolútum nem minden létező, mert minden létező csak része annak. Megnyilvánulhat személyes jelleggel, de nem személy. Nem csupán minden forrása, hanem azonos mindennel. Tulajdonképpen maga a valóság mindenben.
Az idő és a tér csak azon aspektusok amelyekben (is) megnyilvánulhat. Az Abszolútum az energia forrása.

 

Végtelen

Az Abszolútum tulajdonsága. A Végtelen csak egy. Nem lehet sem a tér, sem az idő, sem semmi más végtelen, mivel ezek egymást kölcsönösen korlátoznák. A Végtelen az, aminek nincsen határa semmilyen szempontból, ezért még a róla való képzet is szükségszerűen korlátolt és hamis. Hozzá képest bármilyen más kiterjedés semmi, mert véges. A Végtelen saját valójában feltétel és részek nélküli. Azért szemléljük ilyen, vagy olyan módon, mert másképp meg sem érthetnénk. Egyéni lényként képtelenek lévén felfogni, alkotunk rá fogalmat és szava(ka)t.
A Végtelen, önmagában az. A tér és az idő érzékelési módozatok, amelyek
meghatározatlansága valóságosságuk kérdésére vezethető vissza.

 

Összes lehetőség

Határtalan, ezért nem más, mint maga a Végtelen (Abszolútum), passzív aspektusából szemlélve. A kettő között nincsen lényegi különbség, csupán ha a Végtelent, mint minden lehetőségek összességét szemléljük, Összes Lehetőség-nek nevezhetjük, de maga a Végtelen nem a lehetőségek összessége, az Összes Lehetőség csupán a Végtelen jellemzője.

 

Nem-Lét

Minden megnemnyilvánultat és megnemnyilvánulhatót magában foglal, vagyis a megnyilvánulás lehetőségeit is, amennyiben azok nem nyilvánulnak meg.

 

Lét

A megnyilvánulás elve, princípiuma, minden megnyilvánultat magában foglal. A Nem-Lét részeként is felfogható, mivel a megnyilvánulás elveként, önmagában megnemnyilvánuló. A Lét és a Nem-Lét egyben az Összes Lehetőség két aspektusa, attól függően, hogy a lehetőségeket manifesztálja, vagy sem.

 

Létezés

A Lét összes lehetőségének megnyilvánulásai. A Lét magában foglalja a Létezést, de nem azonos vele, mivel annak princípiuma. A Létezés minden állapota átmeneti és feltételes, minden lehetősége számára egyedül a megnemnyilvánulás az egyetlen állandó és feltétel nélküli. Létezni voltaképpen azt jelenti, függésben lenni, feltételesen létezni, nem rendelkezni saját princípiummal, kielégítő okkal. Ilyen a megnyilvánulás összes esete.

(Princípium: Elsődleges ok – végső létok.)

Metafizikai alapfogalmak

A teljes könyvet lásd itt: Eyn – Letöltések

 

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.