Főoldal » Az első gyilkosságom

Az első gyilkosságom

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A finn kortárs irodalom nemcsak Finnországban kelendő.  Világviszonylatban is nagy a kereslet az északi országok alkotásai iránt. A közhiedelemmel ellentétben magyarul is számos finn kortárs irodalmi mű olvasható, elsősorban a Polar kiadásában, de több neves magyar kiadó is jelentetett már meg finn irodalmi művet magyarul (pl.: Magvető, Európa). Az első bejegyzés egy könnyed bevezető a finnek világába, egy rövid kis könyvajánló. Íme:

Nem szépirodalom, mégis megér egy bejegyzést. Leena Lehtolainen (ahogy az a borítón olvasható) Finnország legolvasottabb írónője. E téren nem kell csalódnunk: azt kapjuk, amit elvárhatunk. Egy kellemes krimit. Nem váltja meg a világot, mégis magas színvonalú mű. Nem fogjuk tövig lerágni a körmünket az izgalomtól, viszont a kellő kétely megmarad a gyilkos kilétét illetően. Az átlagosnak nem mondható nyomozónő karaktere végig hiteles marad, akárcsak a többi szereplőé, valamint a helyszínek is 100%-ban valódiak. Összefoglalva egy olyan történetet olvashatunk, ami akár a valóságban is megtörténhetett volna. Érdekessége a regénynek, hogy egy verssel párhuzamosan halad a cselekmény. Eino Leino Viszi az ár a csónakom című versének sorai a fejezetcímek, és bizonyos mértékben párhuzam vonható a vers és a regény mondanivalója között. Az intertextualitás egy különös megvalósulása az effajta irodalmi szimbiózis, ami jelen esetben egyértelműen pozitívra sikerült.

Amire finn műveknél extra figyelmet kell fordítanunk, az a környezet és a társadalomábrázolás. Bár nem túl sok lehetőségem volt eddig személyesen megtapasztalni, hogy milyen az élet Finnországban, viszont amennyit tudok, az mind igazolódott a könyvben. Vagyis akiket nem különösebben izgat a krimi, viszont a „finnségre” kíváncsiak, azoknak is csak ajánlani tudom a könyvet. Fordítva is: akik a nagy nevek után a krimiben egy kis változatosságra vágynak, azoknak is tökéletes kikapcsolódást nyújthat Az első gyilkosságom.

Végül egy kis ízelítő a regényből: „Intettem a mentősöknek, hogy emeljék ki a testet a tengerből. Óvatosan megfordították. Felismertem. Szőke haja a vértől és a sós víztől összecsomósodott, s a rémület még mindig ott ült a nyitott szemekben, melyek kék vészlámpákhoz hasonlóan ragyogtak ki a lila foltos arcból. Hínár díszlett a fehér anorákon, a farmerja odatapadt a lábához. Fájt visszagondolni a nőcsábászra, ahogy pár évvel ezelőtt megismertem. Jukka csak egy-két évvel volt idősebb nálam, még harminc se lehetett…”

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?