Főoldal » chiaroscuro

chiaroscuro

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az olasz szó jelentése fény-ányék, árnyékolási technika. A kifejezés a reneszánsz festészetben jelent meg. Megkülönbtözették az önárnyékot és a vetett árnyékot. A drámai hatás erősítésében illetve a 3D-s érzet megteremtésében volt a festők nagy segítségére ez a technika.

A fotózásban is a filmben világítási technikaként használt ez a terminus. Egy úgynevezett low-key technika ez, ahol a főfény aránya, a háttérfény és a derítőfény arányához képest alacsony, és az árnyékok szerepe nagyon nagy.
Első, és talán legjellegzetesebb színtere a chiaroscurónak a német expresszionizmus. Ilyen például William Dieterle több filmje – pl. A Notre Dame-i toronyőr.
Ha német expresszinizmus, akkor itt van az egyik mintadarabnak, Fritz Lang Metropolisának trailere.

A chiaroscuro továbbgondolásában fontos Gregg Toland operatőr. Leghíresebb munkája Welles Aranypolgárának fényképezése, azonban már korábbi filmekben is kísérletezett a módszerén. Lényege, hogy a chiaroscuróval ellentétben, ami az árnyékolással tagol, Toland a tagoláshoz a képmélységet is használja. Különleges objektívet fejlesztett ki,aminek segítségével a kép több síkja is éles lehet egyidőben, ami megteremti az úgynevezett mélységi szerkesztés lehetőségét.
Itt egy példa a többteres szerkesztésre az Aranypolgárból.

A chiaroscuro technika rengeteg alkotóra nagy hatással volt – például a film noir kontrasztos, “sötét” filmjeinek képi világa sokat köszönhet a chiaroscurónak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.