Főoldal » Comic, más néven ironikus fantasy

Comic, más néven ironikus fantasy

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

            „Ha jól emlékszem, Karinthy mondta, hogy egy műfaj akkor tekinthető igazán érettnek, ha képes önmaga kigúnyolására. Nos, a fantasy eljutott erre a pontra.”[1]<--break->

<--break->       

     Ez az extrém szabadságot biztosító műfaj a leginkább „ponyva” az öt általunk kiemelt műfaj közül. Ponyvasága inkább szórakoztató voltában, semmint az írók vagy a történetek gyengeségében mutatkozik meg. Kiemelkedő példám e kategóriában a briliáns Terry Pratchett. A kortárs szerző az Egyesült Királyság egyik bestseller szerzője a mai napig is. Jelenleg a második legolvasottabb szerző Angliában, és jelenleg a hetedik nem amerikai az USA-ban (ami már önmagában is ironikus, hiszen sok helyen épp ez a nemzet áll Pratchett tollának kereszttüzében). 2009-ben „irodalmi szolgálataiért” megkapta a lovagi címet az angol királynőtől.

Neve a Korongvilág-regények által lett igazán ismert. Eddig 23 kötetet jelentetett meg belőle. Első darabja, A mágia színe 1983-as kiadású. Munkájában fergeteges paródiáját adja többek között a tolkieni stílusnak. A regény alapja egy bizarr elképzelés: ez a világ nem egy bolygó, hanem egy korong alakú képződmény, melyet négy gigantikus elefánt cipel a hátán. Ezek az elefántok pedig a Nagy A’Tuin, az óriásteknős hátán léteznek, aki lassan, nyugodtan úszik a világegyetemben. Célja és neme ismeretlen. E környezetben követhetjük végig Széltoló, a botcsinálta varázsló, és Kétvirág, a Korongvilág első turistájának féléves vándorlását és kalandjait – korántsem olyan patetikussággal és téttel, ahogy Frodóét és a Szövetségét.

Ahogy korábban említettem, a fantasy alműfajai között nagy átjárhatóság van, sok mű egyszerre több alműfaj jegyeit is hordozza magán. A comic fantasy nagyon sokszor kapcsolódik a subversive fantasy-hez. Ennek oka nyilvánvalóan az, hogy a felforgatás, átírás a humor egyik legfőbb forrásaként is szolgálhat. Ilyen jellegű írás az Elveszett próféciák, Terry Pratchett és Neil Gaiman közös regénye. Ez utóbbiról a későbbiekben még bővebben fogok szót ejteni.


[1] Kornya Zsolt: Röviden a fantasyről.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.