Főoldal » Douglas Trumbull

Douglas Trumbull

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Bevallom, eredetileg a double feautre vetítésekről kerestem anyagot, hogy ebből hogy lett mégis Douglas Trumbull, nem nagyon tudom megmagyarázni.
Tevékenykedett ugyan rendezőként is, azonban ismertségét elsősorban trükkmesteri munkásságával szerezte.

1942-ben született Los Angelesben.
'84 körül kifejtett egy speciális szélesvásznú techikát, a Showscant. Ezekben a techikákban, mint amilyen az Imax és az Omnimax is,a filmet egy 70 mm széles filmszalagra rögzítik – ami kétszer olyan vastag, mint a hagyományos 35 mm-es filmszalag, és a 24 képkocka/másodperc szabvánnyal szemben másodpercenként 60 képkocka sebességgel vetítették le a képeket, ami sokkal élesebb és részletesebb képet eredményezett.

Első munkája vizuális “effektorként” Kubrick 2001 Űrodüsszeia c. filmje. Kubrick egy, a NASA-nak készített dokumentumfilm által figyelt fel Trumbullra. Ezt követte többek között a Candy, a Harmadik típusú találkozások, és a Szárnyas fejvadász vizuális világának konstruálása is.
Landolnak az űrlények:

Saját rendezései főleg rövidfilmekből állnak, de három nagyjátékfilmet is jegyez. Az első, a '72-es Silent Running alapvetően egy sci-fi, azonban egy nem igazán szokványos darab. Bruce Dern egy úgynevezett asztrobotanikust alakít, akinek feladata, hogy egy hatalmas űrhajón megmentse a Föld utolsó életben maradt erdejét. A főhős természetközelisége közel hoz a '60-as évek vissza-a-természetbe mozgalmaihoz, ráadásul a filmzene fő témáját Joan Baez énekli. A filmben már feltűnnek a Szárnyas fejvadász látványvilágának elemei,  amit nagyobb költségvetéssel és kicsit más kontextusban '72-ben dolgoz ki Trumbull.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.