Főoldal » ..és a steady után

..és a steady után

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ennek a rövid technikai sorozatnak lezárásaképpen szeretnék még megemlíteni néhányat a mostanában használt különleges funkciójú kamerák közül, amiknek jelentős része a “steadycames” Garrett Brown nevéhez köthető.

Ilyen például a skycam és a flycam. Az elég beszédes nevű kétféle kamera között a fő különbség az, hogy míg a flycam egy hosszában kifeszített drótkötélen mozog oda-vissza, addig a skycam irányt is tud változtanti, a több irányban felépített drótkötélpályájának köszönhetően. A kamerákat egy távvezérelt rendszer segítségével a földről irányítják. Külön-külön ember feladata a kamera  és a súlyok kezelése.

A skycam volt az első felfüggesztett kamerarendszer. Mindkettő népszerű sportközvetítéseknél, illetve természetesen filmforgatásokon is.
Egy demo a skycam működéséről:


A vizes sportok közvetítésének sztárjai a víz alatt funkcionáló kamerák, a divecam és a mobycam. A divecam, nevéhez hűen, képes (például a műugróval együtt, őt kísérve) a víz alá merülni.
A mobycam működését nagy előkészületek kísérik, ugyanis ez a kamera egy vízalatti sínrendszeren fut – az elv ugyanaz, mint a fahrtsín esetében, csak éppen itt egy alaposan súlyozott víz alatti rendszerről beszélünk.

Említésre méltó még egy gocam elnevezésű találmány. Ez a szintén drótkötélpályán futó kamera, kis súlyának következtében nagyon nagy sebességgel tudja követni a mozgó alakokat.

A második két videó, sok másikkal együtt megtalálható Garrett Brown honlapján, ahol az itt említetteken kívül sok más találmányról is lehet olvasni, videókat és képeket nézni.
http://www.garrettbrown.com/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.