Főoldal » Finnugor népek és nyelvek a 21. században

Finnugor népek és nyelvek a 21. században

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 11. Nemzetközi Finnugor Kongresszus

2010. augusztus 9. és 14. között Piliscsabán, a PPKE campusán

 

A Kongresszus központi témája: Az uráli (finnugor és szamojéd) népek társadalmi, kulturális és nyelvi helyzete, perspektívái. A 21. század elején a veszélyeztetett kisebbségi nyelvek és kultúrák kutatása tudományos szempontból is az egyik legfontosabb kérdés. A központi téma kijelölése azonban nem jelent feltétlen behatárolást, természetesen a finnugrisztika hagyományos kérdései is szerepelnek a programban.

Az első Nemzetközi Finnugor Kongresszust − magyar és finn tudósok kezdeményezésére − 1960-ban Budapesten rendezték. Azóta ötévente más-más helyszínen szervezik meg. A második kongresszus Helsinkiben volt 1965-ben, a harmadik Tallinnban 1970-ben, a negyedik 1975-ben ismét Budapesten, az ötödik 1980-ban Turkuban, a hatodik 1985-ben Sziktivkarban, a hetedik 1990-ben Debrecenben, a nyolcadik 1995-ben Jyväskylä városában, a kilencedik 2000-ben Tartuban, a tizedik pedig Joškar-Olában.

A kongresszusok helyszínéről és tudományos programjáról a Finnugor Kongresszusok Nemzetközi Bizottsága (ICFUC) dönt. Az ICFUC 2005 augusztusában Joškar-Olában (Mari Köztársaság) bejelentette, hogy a következő nemzetközi kongresszust Magyarország rendezi. A szervezés megtisztelő feladatát a Magyar Nemzeti Bizottság javaslatára a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Finnugor Tanszéke kapta.

A kongresszus elérhetőségei:

honlap: http://fu11.btk.ppke.hu

email: fu11@btk.ppke.hu

Forrás: PPKE-BTK

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.