Főoldal » Granica

Granica

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Régen is előszeretettel használtam az „unmarkierte Grenze” kifejezést, de akkoriban még mást jelentett. Noha kapisgáltam és lelkesen magyaráztam az eszmét boldog- boldogtalannak. Jelöletlen határvonal, szimbolikus kontraszt, átmenet. Talán anno a felnőttkor-gyerekkor küszöbét jelentette, no meg persze a korcs szerelmeket. Ami pl már több, mint barátság, de kevesebb, mint szerelem. Vagy éppenséggel közbeszól egy tőlünk független, mégis átléphetetlen akadály. Üvegfal, kirakat, ami noha nagyon vékony, de mégis széttörhetetlen. Sok síkra rá lehet húzni ezt a sémát, rengeteg alternatíva rejlik az árnyalatokban.Valahogy most mégis más lett. Most is vannak árnyalatok, életérzések, de megtanultam egyedül lenni. Egyedül átlátni a rendszert, amit noha nem követek, de akceptálom.

     Kicsit bonyolult. Gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy pl spontán átugrottam Szerbiába tekerni vagy 60 kilómétert. Nem volt cél, csupán annyi volt a cél, hogy menni. Azért persze annyiban tervezett volt a dolog, hogy útlevél bekészítve.

     Átlépünk, kíváncsiság. Csak élvezzük a lét elviselhető könnyűségét, merthogy ilyen is van, ha megtanulunk kikapcsolni. Gyermeki naivitás, vakon bízni. Rossz vége lesz ennek, szokták mondani… Nem baj, legyen, ha ez van megírva, hát legyen. Mindenesetre én legalább elmondhatom majd az utókornak (ritka fárasztó öregasszony leszek, már most biztos vagyok benne), hogy átgurultam Szerbiába, pénz nélkül, térkép nélkül, „megtisztulni”. Sikerült. A vámos nem értette, miért vigyorgok folyamatosan: mert még sohasem voltam „odaát”.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.