Főoldal » Karafiáth Ursula csacsog…

Karafiáth Ursula csacsog…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

        Karafiáth Ursula csacsog, pödörgeti parókáját… agyal, hogy miért nem kapott mostanában levélkét… Komolyra fordítva a szót: A Nők Lapja Évszakokban olvastam minap, hogy milyen volt a levelezés egykor- es most.

        Azt boncolgatja, hogy kíváncsi, hogy fennmaradnak-e levelezések. Persze, ha nem töröljük őket. Noha a rizikófaktor régen is ott volt, hogy elégetik a leveleket, vagy csak egész prózaian: kidobják, mert mégse jelent annyit, mint gondolták. Csacska gyerekkori levelezéseket meg őrizgeti-őrizgeti az ember, aztán felnőtt fejjel mégis kidobja. Lutri ez az egész dolog, hogy mi marad meg az utókornak. Én vagy 12 évig őriztem minden fényképem negatívját, aztán mivel nem fértem el tőlük, mégis kidobtam. Rengeteg, azaz rengeteg emailt is őrizgettem. Tök feleslegesen. Az meg valahol mégiscsak egy katartikus élmény: mindent törölni. Megtisztít.  

       Elcsámcsoghatunk ezen napestig, de nincs értelme két teljesen külön világot összehasonlítani, pro és kontra. Nincs olyan, hogy jobb, csak olyan van, hogy más. Márpedig szerintem „ebben a mai világban”  nagyon jól tud esni egy kósza email, vagy akár egy komment…

         Szerintem márpedig a véletlen műve, ha mégis fennmarad valami. És ezek a régi „nagy” emberek se hiszem, hogy naponta nézegették, betegesen őrizgették a levelezést, mondván hátha egyszer majd jól jön… Legyünk (kivételesen) realisták: felejtés, egész egyszerűen megfeledkeztek a „dokumentumokról” és mire abba az életszakaszba értek, hogy mégis megvan a cucc, addigra már tényleg poén volt, hogy „jé, de rég láttam, milyen jó, hogy előkerült”.

        Ha kinyomtatná valaki a mailjeit, az se lenne rá garancia, hogy ugyanúgy megmaradnak mint anno a levélkék. Semmire sincs garancia, minden csak meglepetés. És mégegyszer mondanám, hogy nem, nem vagyok pesszimista, csak ez esetben kivételesen realista.

      Sajnos az is előfordult már, hogy „hamisították” nagy emberek levelezéseit. Mindenesetre nem akartam bántani a művésznőt, csak továbbgondoltam azt, amit ő elkezdett…

        Végezetül egy aprócska zárógondolat: Szerelmes levelet egyenlőre nem kérnék, nehogy kiderüljön róla, hogy hamisítvány…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.