Főoldal » Karma és/vagy szabad akarat

Karma és/vagy szabad akarat

Karma és/vagy szabad akarat

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A karma és szabad akarat kérdése a világ legegyszerűbb dolga, mégis az emberiség annyit filózik rajta, hogy az már borzalmas. Ez tiszta matematika, aki olvasta a Reinkarnációs titkok c. előző cikket, emlékezhet a labirintus hasonlatra. Ami annyit jelent, hogy először bármilyen irányba mehetsz, de ha elindultál az egyik folyosón (vagyis választottál), akkor csak akkor mehetsz új irányba, ha elágazáshoz érsz.

 

Karma és szabad akarat

Karma, vagy szabad akarat? A szabad akarat ennyit jelent:

„Kezdetkor” bárhova elindulhatsz. Vagyis választhatsz, dönthetsz, ahogy akarsz, mert ez a tudatos létezés értelme.

A karma nem más, mint a játékszabályok. Ha nem lenne a karma (ok és okozat) törvénye, akkor teljes káosz uralkodna, nem is szólva arról, hogy egyik szabad akarat korlátozhatná a másikat, vagyis magától megjelenne a karma.

Tehát a karma a játékszabályok, a választások következményei.

Karma vagy szabad akarat? Csakis onnan indulhatsz tovább, ahol vagy. Ez a karma. De megválaszthatod, hogy merre. Ez a szabad akarat.
Ha új irányba akarsz menni, előbb el kell menned az általad választott úton addig a pontig, amíg az el nem ágazik. Ez a karma. Ha odaértél, választhatsz az irányok közül. Ez a szabad akarat. Természetesen az új lehetőségek mindig az előzőleg választott útból következnek (nőnek ki), tehát ilyen szempontból korlátozottak. De a választásaink, döntéseink által jutunk oda.

Karma és szabad akarat. Játékszabályok és lehetőségek. Ugye világos és egyértelmű? Ha elkezded a játékot (egyéni létezés), bárki lehetsz és bárhova mehetsz. Csakhogy előre nem tudod mi a legjobb és azt sem, milyen lennél a játékban. A játék végpontja (végcélja) minden esetben ugyanaz, de számtalan úton oda lehet érni.

A karma és szabad akarat játékának a legnagyobb erénye a választások és tudatos döntések, valamint azok következményei által megélt élmények és tapasztalatok általi tudatfejlődés.

Ha régóta játszol, egyre jobban tudod, mely választások a legjobbak számodra és úgy fogsz dönteni. Ez a folyamat addig tart, amíg kiküszöbölsz minden helytelen döntést. Azt azonban érdemes itt megjegyezni, hogy egyetemes szempontból nincsen helytelen döntés, csak az egyén nézőpontjából vannak rövidebb, egyszerűbb és hosszabb, bonyolultabb utak.
Közhelynek hallatszik már, de nincsen jó és rossz, helyes, vagy helytelen, csak a Te szempontodból előnyös vagy nem előnyös döntés.

Felmerülhet benned, mi a különbség a választás és a döntés között. Ezt így határoznám meg:
A választás valami(k) között történik, a döntés pedig egy folyamat vége. Számomra a választás “vízszintes”, a döntés pedig “függőleges” irányultságú, tehát bal vagy jobb kézzel választok és a fejemmel bólintok, tehát döntöttem.

Na mármost az is felmerülhetett benned, hogy akkor a karmának van eleje és vége? Különböztessünk meg egy fontos dolgot. Az imént megállapítottuk, hogy a karma az ok és okozat törvénye. Itt az idő, hogy hozzátegyük: a karma csak az ok és okozat törvényének része. Pontosabban amit általában karmának nevezünk, az ok és okozat törvényének személyekre vonatkozó része.
Tehát van általában az ok és okozat törvénye, amely minden létezőre vonatkozik, és bizonyos írások ezt hívják karmának. Ezen belül van a személyiségkarma, amely csakis tudatos választási képességekkel rendelkező lényekre vonatkozik, mint például az ember.
A személyiségkarmának az eleje az egyéni (személyes) létút kezdete, a vége a személyes út vége. Ez nem a halál, vagy a mennyország, hanem ha a szellem a személyes (földi) léte által megtapasztalta amit lehetett és teljes mértékben megismerte önmagát, túllép azon (vagyis személyiségén) és egy magasabb szinten azonosul, tudatosan saját lényével.

Az előző bekezdést tekintsed egyfajta plusz információnak, de nem megyünk bele, mert messzire vezetne és mai témánk csak a karma és szabad akarat kérdése.

 

Karma és/vagy szabad akarat?

Biztosan hallottad, hogy vannak emberek, akiknek nehéz „sorsuk” van, vagyis erős a karmájuk, szinte nincs is választási lehetőségük. Mások meg szinte azt tesznek, amit akarnak. A karma, vagy a szabad akarat az erősebb? A jelenlegi állapot mindig az előző döntések összeredménye. Ha olyan „folyosót” választottál, amely hosszú és sokáig nem ágazik el, akkor addig kell menni, amíg oda nem érsz. De vannak olyan folyosók is, amelyek rövidek és sokfelé ágaznak.
Mindig Te vagy az, aki eddigi tapasztalataid, tudásod és vérmérsékleted révén döntesz. Utána vagy átkozod a sorsot, vagy elfogadod a döntésed következményeit és tanulsz belőle.

Karma vagy szabad akarat? Remélem most már tiszta a kép benned és nem okoz problémákat ez a kérdés. Ha mélyebben akarsz a személyiségkarma rejtelmeibe merülni, ajánlom a következő sorozatot:

Rudolf Steiner: A karmikus összefüggések ezoterikus vizsgálata I.-V.

De itt az interneten is található egy rendkívül érdekes és mélyre hatoló olvasmány a karma minden aspektusáról – amelyet minden, a téma iránt érdeklődőnek ajánlok – mert számtalan kérdésre választ kaphat:

A karma megnyilvánulásai

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.