Főoldal » Quo vadis Felsőfokon?

Quo vadis Felsőfokon?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Merre tartunk emberek? Van e még út alattunk, látja e még valaki a célt, melyet anno magunk elé tűztünk? Egyáltalán, az e még cél, ami annak idején volt, vagy valami más, netán nincs is? Esetleg csak szédelgünk a ködben világtalanul, céltalanul, reménytelenül? Van e itt valaki, aki tudja a válaszokat?

Elindultunk úgy három éve (én csak attól az időtől számolok, amikor is az oldal nyitott sokak, köztük felém is) hatalmas reményekkel, álmokkal telve. Azután most úgy tűnik számomra, hogy itt a harmadik év utolsó dekádjában már haldoklunk. Hogy miből érzem ezt?

Nos, például abból, hogy ezen rettentő hosszú idő alatt írd és mondd két és félezer „rajongót” sikerült az oldalnak összeszednie. Ez valami iszonyatosan kevés! Főleg, ha egy kicsit a számok mögé is tekintünk, mert akkor azt tapasztaljuk, hogy a lájkolók egy jó részét az itt blogolók (és blogoltak) alkotják, a másik tetemes részt pedig ezek ismerősei.

Persze kérdezhetné most bárki, hogy miért kevés ez nekem? Erre a válaszom: nem (csak) nekem kevés, hanem az oldal üzemeltetőinek! Egy weboldalnak vannak fenntartási költségei, és minden oldal alapítója, tulajdonosa azzal számol induláskor, hogy a kezdeti tőkebeinvesztálást követően majd egyszer (remélhetőleg minél hamarabb) az oldal eltartja magát, sőt idővel nyereséget is produkál.

Ehhez pedig ugye reklámok kellenek, a reklámokhoz pedig nagy látogatottság, utóbbihoz pedig sok-sok érdekes, jó írás, ami az oldalra csalogatja az olvasókat. Nézzük meg, hogy is állunk mi ezzel.

Azt senki nem vitathatja, hogy a mára már több ezresre duzzadt iromány-tömeg színvonala vegyes, mint a koldus végterméke. Köszönhető ez annak, hogy jóformán semmiféle szűrő nem létezik, hála annak a vezérkari szemléletnek, hogy mindegy csak sok legyen (mert, hogy a rossz írások is hoznak kattintásokat). Pedig itt nem a „Kleine Fische, gute Fische” német bölcsességnek kellene érvényesülnie, hiszen az olvasók esetében nem szimpla „éhezőkről” van szó, hanem olyanokról, akik a jóra szomjúhoznak.

A vacak írásokra kattintva ugyanis az érdeklődő máris lapoz tovább, elkönyvelve magában, hogy ez egy vacak oldal. Innen nézve tehát ezek az „alkotások” sokkal több kárt okoznak, mint amennyi „hasznot” hoznak. De menjünk tovább a szakmaiság témájára.

A nevünkben valóban szakmai blogmagazin lennénk, így tény, hogy ez kötelez bennünket valamire. Olvasatomban arra, hogy ne celebek és bulvár témák uralják a teret, ám véleményem szerint ez nem jelenti egyúttal azt is, hogy unalmasnak, száraznak kell lennünk. Lehet szakmai szinten is érdekes témákról érdekesen írni (lásd pl Bálint gazda honlapja, vagy hogy egy friss FF cikket is hozzak példaként: A királynét megölni nem kell?). Természetesen szükség van szakavatott szintű irományokra is, hiszen azoknak is megvan a maga (szűkebb) közönsége, de az is tény, hogy ezek az írások nem segítik nagyban a fő cél (rentabilitás és gazdaságosság) felé az oldalt. Arról már nem beszélve, hogy az alacsonyabb szintet képviselő, jóformán senkit nem érdeklő „szakmai” irományok (másolmányok) leginkább csak a szakterületi „cimborák” kattintásaiból és lájkjaiból „élnek”.

Hogy ezek az irományok ilyen szédületes pályát futhattak be a lapnál, annak a fentebb idézet szemléleten túl a (hál’ istennek mára már megszűnt) „szakértői” pontrendszer is oka volt, mely szintén csak a mennyiséget honorálta. Bár ez a rendszer próbált egyfajta ösztönző lenni, nem jó felé ösztönzött. Sokkal inkább szükség lett volna (illetve szükség lenne) arra, hogy a kollégák láthassák, kinek milyen a látogatottsága (nem is értem ez miért „titkos”), hiszen abból képet kaphatnának arról, hogy az élen állók mit tesznek a sikerért, milyen módszereket alkalmaznak, milyen témákról- és hogyan írnak. Úgy vélem ez sokakat segíthetne munkájuk jobbá, eredménysebbé tételében.

A legjobbak látogatottságának ismeretében vélhetően kevesebben nyújtanák a markukat „honorért”. Talán ha látná a sok anyagi ellenszolgáltatást váró, hogy mily keveset tesz hozzá a közöshöz, akkor eleve nem lépne fel (irreális) igényével, és vélhetően igyekezne felzárkózni az élbolyba, hogy jogot formálhasson effélére (megint más kérdés, hogy ha nincs miből, akkor hiába nyújtózkodik).

És itt megint visszajutunk oda, hogy reklámok kellenének, hogy legyen miből osztani (meg persze a vezetőség ez irányú szándéka sem elhanyagolható). Fentebb főként a blogger „hibákra” próbáltam rámutatni, de a vezetőség sem maradhat ki az „osztásból”.

Az elhibázott minden áron mennyiség és pontrendszer mellet ejtettem már szót máshol az oda nem figyelésről, a rengeteg jó blogger zokszó nélküli szélnek eresztéséről (a félresikerült bloggerverseny is megérne egy „misét”, de arról majd máskor), így azzal most nem foglalkozom. De foglalkoznom kell azzal, hogy az oldal régóta esedékes fejlesztése folytonosan elodázódik, sőt mára már ígéret sincs e téren. Én nem mondom azt, hogy a FF főoldalának kinézete csúnya lenne, de azt bátran állítom, hogy nem is olyan, ami már megjelenésében lenyűgözi az odalátogatót. Szerintem ennél több kellene, mert igenis hogy a csomagolás is számít.

Sok-sok kis apró praktikával fel lehet dobni egy oldalt, ám a miénk évek óta változatlan. Amit meg is értenék, ha sikeres lenne. De nem az! Változtatni KELL tehát minél sürgősebben, akár uram bocsá’ a bloggerek megkérdezésével. És itt egy megint fájó téma. A kutya sem kérdez bennünket, a kutya sem kíváncsi ránk!

Rettentően elszakadt a vezérkar a „néptől”, így itt „lent” fogalmunk sincs arról, mi történik az „égben”. Az utóbbi időben igencsak aggasztóan működik (jobban mondva nem működik) az oldal, és mi, bloggerek nem kapunk a miértre magyarázatot. Úgy is mondhatnám, hogy gyanúsan nagy a csend.

Amiért ez az írás megszületett: nekem most úgy tűnik, hogy baj van. Nem is kicsi, és nem is csak „most óta”.

A bevezetőben feltettem a kérdést: Van e itt valaki, aki tudja a válaszokat?

Ha van ilyen, akkor kérem álljon ki elénk tökösen, és mondja meg a „frankót”!

kép: memecenter.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.