Főoldal » Radu Muntean: Ünnepek után

Radu Muntean: Ünnepek után

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

-lista-

egy család
egy férfi, egy nő, egy kislány
és egy szerető
egy fiatal román rendező (Muntean)
egy fiatal román irányzat (román új hullám)
sok hosszú beállítás
sok statikus beállítás
sok emberi helyzet
sok életszagú kép

Egy házasság – valószínűleg utolsó – pár napját követi végig a film. A kicsit megtévesztő Ünnepek után cím ellenére a karácsonyi készülődés időszakában játszódik, csak az utolsó jelenetben jutunk el karácsonyig, de valójában nem tudjuk meg, mi történik majd az ünnepek után. Pont attól lesz nagyon hiteles, hogy Muntean nem ugorja át azokat az apró pillanatokat, mikor két ember közt csend van, mikor valaki cukrot tesz a kávéba, vagy hosszasan vezet egy autópályán – és ezektől a komótosan ábrázolt részletektől egyáltalán nem lesz unalmas. Ennek lehet az oka, hogy a dialógusok nagyon jók, illetve hogy azzal, hogy tulajdonképpen már az első 10 percben szembesülünk az alaphelyzettel, miszerint a főszereplő férfi már hónapok óta csalja a feleségét. Így tulajdonképpen folyamatosan kényszerítve vagyunk arra, hogy mi is ítéletet alkossunk – kinek van igaza? Kit sajnálunk igazából? És így tulajdonképpen fel sem tűnik, hogy sok percig nézünk egy egy statikus beállítást.
Egyébként szerintem ezekre a kérdésekre nem is ad adekvát választ a film, nincs a végén kinyilatkoztatva egy erkölcsi igazság – szerencsére.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.