Főoldal » Sötét Zsaruk régi-új köntösben – Men in Black 3

Sötét Zsaruk régi-új köntösben – Men in Black 3

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tizenöt év telt el az első, tíz a második rész óta – a Sötét Zsaruk készítői nem siettek el semmit, ami nem túl szokványos a mai világban, ahol az utolsó két epizód ideje alatt egész sorozatok születtek, emelkedtek fel és hanyatlottak le, hogy aztán kicsivel később rebootolják őket. Jó példa erre a Pókember széria, aminek az első része ugyanazon a nyáron került mozikba, mint a Sötét Zsaruk 2, két folytatás után pedig el is készült a reboot, amit jövő hónapban vetítenek. Tíz év hosszú idő, és régi, nagynevű franchise-ok újraélesztését (Indiana Jones, Die Hard) leszámítva nem is nagyon tudnék példát mondani ekkora szünetre.

A legelső dolog, amivel szembesülünk tehát, az az, hogy hőseinken is meglátszanak az eltelt évek, Tommy Lee Jones szeme körül a ráncok elszaporodtak, de Will Smith is jóval érettebb és visszafogottabb lett. Páran egyébként pont emiatt pedzegették is, hogy ezért teszik bele az időutazást az ifjú K ügynököt alakító Josh Brolinnal, hogy megfiatalítsák a szériát, ahogy ez Abramsék is tették a Star Trek sorozattal. Pedig igazából a filmnek nem célja az, hogy alávesse magát egy ráncfelvarrásnak, és, miután hamar túltettük magunkat azon, hogy gyermekkorunk hősei is emberek, akik velünk együtt öregszenek, arra jövünk rá, hogy plasztikai beavatkozásra nincs is szükség.

Mert milyen film is a Sötét Zsaruk harmadik felvonása? Míg az első eredeti volt, a második pörgős, addig a harmadik személyes – a rendező, Barry Sonnenfeld az egész filmet a két ügynök kapcsolatára hegyezi ki, így esze ágában sincs Jones-t Brolinra cserélni. Nem, ő Brolinnal kiegészíti Jones karakterét, ami kulcsfontosságú, lévén a harmadik rész leglényegesebb karaktere K.

Ugyanis míg az első részben a hangsúly inkább J ügynök karakterén volt – mint zöldfülű újonc, az ő szemén keresztül ismertük meg a földön élő űrlények világát –, a második részben kettejük szerepe kiegyenlített volt, addig a harmadikban főleg K kerül a reflektorfénybe. A Will Smith-rajongók ne ijedjenek meg, a nézőpont karakter továbbra is J, azonban míg az első filmben a Sötét Zsaruk szervezetéről akart mindent megtudni, addig ez a harmadik részben K személye. Annál is inkább, mert az MIB vezetője, Z, nem sokkal a történet kezdete előtt hunyt el, és, titkok és diszkréció ide vagy oda, J szeretne minél többet megtudni partneréről.

A helyzetét nem könnyíti meg, hogy ezzel egy időben kiszabadul Vadállat Boris, egy boglodita ügynök, akit K tartóztatott le negyven évvel ezelőtt, hogy aztán az elkövetkezendő időt egy, kimondottan a számára épített holdbéli börtönben töltse el. Első dolga lesz bosszút esküdni az ügynök ellen, mivel K-nak köszönhetően Boris elvesztette a karját és népét – a bogloditák képtelenek voltak a K által telepített erőpajzs miatt meghódítani a Földet, és mivel ők más fajok kiszipolyozásával tartották fent magukat, kihaltak, mielőtt a következő bolygóra értek volna. J pedig egy nap arra ébred, hogy rajta kívül senki nem emlékszik a társára – pontosabban úgy tudják, hogy K meghalt negyven évvel ezelőtt. J tehát nem tehet mást, minthogy visszamegy az időben Boris után, és megállítja, mielőtt az végezne partnerével.

Persze K idő előtti halála miatt az emberiség nyakán a boglodita invázió, így máris nagyobb a tétje J küldetésének… azonban ez csak adalék. Akkor is ugyanúgy szorítanánk J-nek, ha csak K élete lenne a tét, de a Föld pusztulása eddig is a sorozat része volt – és egyik filmnél sem erre emlékszünk, hanem a két feketeruhásra. Mivel időutazásról van szó, ezért akadnak olyan részek, amikor a logika alá van rendelve a dramaturgiának, noha a forgatókönyvírók igyekeznek ezen esetekre magyarázatot adni. Például a boglodita invázióra is azért a megváltozott jelenben kerül sor, és nem évekkel korábban, hogy átérezzük, miként lóg az emberiség feje felett Damoklész kardja – a filmben ezt azzal magyarázták, hogy megvárták, míg Boris hazatért, addig valószínűleg takaréklángon égtek. Az, hogy J ügynök miért nem felejti el K-t, megint csak röviden indokolva van, ugyanakkor talán a legőszintébb magyarázat az, hogy azért, mert társak – és talán barátok – voltak hosszú éveken át. Végül is, kettejükről szól elsősorban a film, nem időparadoxonokról.

Mind Tommy Lee Jones, mind Will Smith jól hozza a korábban megismert karaktereket, a legnagyobb elismerést mégis Josh Brolin érdemli. Nagyon hiteles K ügynökként úgy, hogy nem Jones figuráját majmolja, ellenkezőleg, ő azt a fiatalt alakítja, akiből majd a zsémbes öregúr lesz. Kimért, mégis fiatalos és derűs a maga visszafogott módján. Ezért pedig dicséretet érdemel, mert bár Brolin sok helyen jól hozza Jones gesztusait és mimikáját, mégsem csupán lemásolta egy másik színész játékát, hanem azt felhasználva valami sajátosat adott.

Ugyanígy kiemelném Michael Stuhlbarg játékát, aki Griffint, egy köztünk élő földönkívülit alakít. Ötletesnek találom azt is, hogy Griffin látja az összes lehetséges jövőt, így képessége ellenére ő sem mindentudó. Stuhlbarg egy nagyra nőtt gyerek lelkesedésével és szétszórtságával formálja meg karakterét, akit leginkább Yodához tudnék hasonlítani – A birodalom visszavág Jedi mesteréhez, nem pedig az előzmény-trilógia befordult igazgatójához. Jópofa még a Bill Hader által megformált Andy Warhol, és Emma Thompson is jó Z utódjának, csak kicsit keveset szerepel ahhoz, hogy maradandót lássunk tőle. A régi űrlények közül egyedül a kukacokat látjuk viszont egy rövid időre, a többiekkel – pl. Frank – legfeljebb csak utalás szintjén találkozunk.

Ami a főgonosz Borist illeti, ő sem egy rossz karakter, ugyanakkor az első rész csótányával nem is ér fel, amit a kettejük közti rengeteg párhuzam csak még jobban kiemel. Mindketten egy más népeken élősködő rovarszerű faj előfutárai, mindketten érzékenyen reagálnak egy apróságra – bogarak eltiprása illetve a Vadállat jelző –, mindkettő tüskékkel végez az ellenfeleivel, sőt, néhány jelenet szinte egy-az-egyben visszaköszön az eredeti filmből, csakhogy a felénél teljesen más irányba vigyék az alkotók. Jemaine Clement nem játszik rosszul, vannak eltalált jelenetei, csak a megírt figurától vártam volna itt-ott kicsit többet.

Ami a történetet magát illeti, kell egy negyedóra ahhoz, hogy belelendüljön, köszönhetően annak, hogy még nem volt kész a forgatókönyv, mikor elkezdték a forgatást. Emiatt roppant cinikus is voltam a harmadik résszel szemben, a végeredmény azonban összeszedettebb, mint sok más szórakoztató film esetén, amit állítólag megírtak. Nem várt csavarokkal nem szolgál, de egy franchise érdekeiért nem is tesz erőszakot önnön dramaturgiáján. Ugyan ahogy a főgonosztól, úgy az akcióktól is többet vártam, azonban a Sötét Zsaruk 3 nem is ezeket tekinti lényegesnek. Mintha Sonnenfeldék tudták volna, hogy ezen a fronton nem versenyezhetnek a Bosszúállókkal, és inkább minden másra helyezték volna a hangsúlyt.

Mert sok minden működik, az időugrás ötletes és jópofa, a hatvanas évek hangulatát mind általános, mind sci-fi vonalon nagyon eltalálták, a humor a helyén van, és ismét találkozhatunk egy csomó színes idegennel. Olyan, mintha egy inverz Trasnformerst látnánk tehát, mert ott az akció volt a lényeg, minden más csak alibi volt… bár, azt kell mondanom, hogy a Sötét Zsaruk harcjelenetei, ha nem is epikusak, jóval tisztességesebbek Bay filmszériájáénál, ahol sokszor csak csavarok és alkatrészek kavalkádját látjuk. Ugyan a harmadik rész akciójelenetei nem fognak a székhez szögezni minket, de törődünk a szereplőkkel, és ez többet számít, mint félóra ad-hoc robbantgatás.

Összességében tehát a Sötét Zsaruk harmadik része kedves, kellemes alkotás, amit többször is megnézhetünk. Nem akar egy régi sorozatot rebootolni, nem akarja előkészíteni a következő filmet, nem akar rekordokat dönteni – szórakoztatni szeretne, és ezt sokkal jobban teszi, mint korunk jó néhány kasszasikere. A Sötét Zsaruk 3 tehát működik, nemcsak egy sorozat részeként, de önmagában is – márpedig a franchise-ok világában szükségünk van ezekre a filmekre is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.