Főoldal » Spiritualitás ma

Spiritualitás ma

Spiritualitás ma

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A spiritualitás ma is ugyanaz, mint mindig is volt, de a spirituális tudás átadása, megélése és megszerzése ma már másképp zajlik. Valaha csak szűk körben, kiválasztott beavatottak lehettek részesei a magasabb tudásnak. Ma sem lehetséges, hogy mindenki megélje ezt a tudásszintet – hiszen minden ember más-más lelki-szellemi fejlettségi szinten tart – de ma már más eszközökön, hatásokon és eseményeken át szól hozzánk az „Univerzum”. Régen ez szinte elképzelhetetlen volt spirituális vezető, vagy szellemi mester nélkül – kevés kivételtől eltekintve – ma azonban egyre több ember képes közvetlenül ráhangolódni a végtelenre.

 

Spiritualitás ma

Az egyetemes törvények ma és mindig is ugyanúgy érvényesek. Azonban a „magas tudás” minden korszakban más módon érkezik az emberek felé, a fejlődés szintjétől függően. Ezért ma ugyanazt ugyanúgy, nem bölcs dolog tanítani. A régi tanítások tele vannak tiltásokkal és ezek az adott korban az akkori emberek tudati fejlettségi szintjének megfeleltek, de ma már nem.
A mai embernek fokozott igénye van az intellektuális tudásra is, ezért az a helyes, ha magasabb tudás intuitíven és intellektuálisan egyaránt érkezik az egyénhez. Az ember az értelmi tudásával, megértésével összekapcsolva léphet feljebb az intuitív, belső tudáshoz. Ez azt jelenti, hogy ma már nem elég hinni, el kell jutni ahhoz a felismeréshez, amely nyitottá teszi az elmét az „értelmen túli” bölcsesség befogadására.

Ezért például a régi vallási tanítások, vagy a keleti filozófiák jó része, ma már nem szó szerint követendő. Például a jóga útja egy nyugati ember számára nagyon nehéz (ami nem jelenti azt hogy ne lenne lehetséges), a rózsakeresztes út viszont teljesen megfelelő. A fizikai világbeli élmények megismerése és átélése által szükséges megismernünk a szellemit, és nem a fizikai világtól való elvonulással. Természetesen mindig vannak kivételek, most általában az emberről beszélek.
A mai világ találmányait, eszközeit és eseményeit felhasználva és átélve érdemes szellemi utunkon továbbhaladni, mert azért vagyunk itt. Eközben, saját élményeink és fejlődésünk eredményeképp, egyre „minőségibb” rezgéseket bocsáthatunk a körülöttünk lévő világra. Tulajdonképpen ez a dolgunk: teljes, élményekkel teli, gazdag élet általi példamutatás, teremtés, és értékek közvetítése.

 

A karma és a vonzás törvénye

Kifejezetten mulattató tud lenni, amikor a spirituális érdeklődésű emberek azon vitatkoznak, hogy melyik a „nagyobb igazság”, a karma, vagy a vonzás törvénye. A szomorú az, hogy egyesek ebből véresen komoly harcot csinálnak, pedig az egész játék. Igen, most elárultam a mindenség titka mögött megbúvó, de mindenki tudatalattijában ott rejlő igazságot: az élet egy kozmikus játék. Egy örömteli, csodálatos és végeérhetetlen folyamat. Vajon hányan döbbentek most meg? Hány ember egója szólal fel felháborodottan: „ez nagyon is véres játék”. Igen, ha ezt érzed, valami még nagyon nem tiszta.

A karma titkáról már írtam régebben, ha nem olvastad, tedd meg, a vonzás törvényéről több helyütt más blogjaimban, pl. itt. Mit gondolsz, melyik igaz, a karma, vagy a vonzás törvénye? Az a helyzet, hogy ez egy meglehetősen szűk látásmódból eredő kérdés, ugyanis a kettő ugyanaz. Hogy lehetne ugyanaz, amikor egymásnak ellentmondó? – kérdezhetnéd.

Valójában a kettő nem mond ellent egymásnak, hanem ugyanannak a dolognak két különböző megközelítése. Nincsen két igazság, csak egy. Ez pedig az ok és okozat törvénye. A hasonló vonzza a hasonlót. Ami belül, az kívül. A mikrokozmosz visszatükrözi a makrokozmoszt. Mindig a hasonló rezgések vonzzák egymást. Minden létező dolog a hasonló rezgést vonzza. Ez egyetemes törvény. Nem tudsz mást átélni, mint ami benned van.

A „két tábor” a következő kijelentéseket szokta tenni:
– Ha valami rosszat tettünk, akkor következménye van, hiába van vonzás törvénye.
– Ha a vonzás törvénye igaz, akkor bármit megtehetünk következmények nélkül, hiszen csak azt kapjuk, amilyen gondolatok és érzések vannak bennünk.

Van két dolog, amelyről mindkét tábor elfeledkezik. Minden egy. A tudatalatti nem különbözteti meg a másik embert tőlünk, amit másról gondolunk, érzünk, vagy mással teszünk, úgy veszi, mintha magunkkal tennénk. Bármit is teszünk bárkivel, olyan, mintha magunkkal tennénk. Az univerzum nem büntet. Mi vagyunk azok, akik folyamatosan saját magunkon munkálkodunk, tapasztalatot szerzünk. Arra törekszünk, hogy egyre jobban, optimálisabban, teljesebben éljük meg önmagunkat. Ez csak akkor lehetséges, ha másokban is megtaláljuk önmagunkat. Ez minden emberre érvényes. Amikor felismerjük önmagunkat másokban, automatikusan úgy cselekszünk, ahogy az minden jelenlévő számára a legjobb. Ez egy természetes folyamat, az emberben ott a törekvés, ha a tanulási periódusban hibázott, azt helyrehozza.

A másik dolog az idő titka, amelyről az előző cikkben esett szó. Ha minden egy időben, és minden életed egyszerre történik, hogyan vezekelhetnél egész életedben, egy előző életben elkövetett bűnért? Valamit tudnotok kell.

Minden egyes élet egy teremtés. Minden egyes életedet magad teremted, hogy más és más aspektusból tekinthess, művedre és egyre magasabb fokon megéld a létezést. Nem valami külső erő kényszerít arra, hogy most szenvedj, mert valamikor szörnyű hibát követtél el, és ártottál egy embertársadnak. Igazából te magad – nem az egó, hanem a „felsőbb” én-ed, aki valójában vagy – dolgozol azon, hogy egyre jobb légy. Tehát minden egyes élet egy új teremtés, és ebbe belefér a továbbfejlődés, azaz a „régi” hibák korrigálása, immár a tapasztalatok birtokában.

Valójában a „szereplők” „odafent” megegyeztek a szerepekben, amelyeket el fognak játszani. Egyszer az egyik a „gyilkos”, a másik az „áldozat”, majd fordítva, hogy minden szükséges tapasztalatot átéljenek. Mindenkinek joga van megismerni mindkét oldalt  .
A cikk megírása után észrevettem, hogy több forrásban is említik ugyanezeket, amelyekről írtam. Az alábbi idézet a Beszélgetések Istennel című könyvből származik, és nagyon ideillő:

„…senki nem kötelez rá, hogy bármit is tegyél. Akadnak azonban bizonyos dolgok, amelyeket meg akarsz tenni; megtapasztalást választani. És ezekből a választásokból némelyik attól függ – az teremti meg a vágyat irántuk -, hogy mit tapasztaltál meg azelőtt. Ez áll a legközelebb ahhoz, amit karmának nevezel. A karma: belső vágy jobbnak, nemesebbnek lenni, fejlődni, növekedni és úgy tekinteni a múlt eseményeire, és tapasztalataira, mint ezek mércéjére; ebben az értelemben valóság a karma.

 

Egy törvény létezik

Azt hiszem, jobb hanyagolni ezeket a kifejezéseket, mint karma, vagy vonzás törvénye, mert ezekhez ma már túl sok szubjektív érzés fűződik. A Logosz megtestesülésének a szavait használva, egy törvény létezik: a szeretet. Vagyis minden egy. Ez az egy benned kezdődik, mert mindent „saját magadon keresztül” tapasztalsz. Tehát ennek a szeretetnek is benned kell ébrednie, elsőként magad iránt, hogy bármi másban megélhesd.
A karma a fejlődés törvénye, a vonzás törvénye pedig a teremtés törvénye, de mindkettő az ok és okozat törvénye. Ezek mindig egyensúlyban vannak. Mindig azt kapod, amit teremtesz, de minden teremtésed az előzőből fejlődik tovább.

Letöltés: Eyn oldala – Letöltések

Ajánlott cikk: Munkás előadások könyvsorozat

Ha tetszett, nyomj egy lájkot, és/vagy g+, s ha szeretnéd, hogy mások is megismerjék, meg is oszthatod!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.