Főoldal » Spleen

Spleen

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Világfájdalmas, életunt hangulat, életuntság. Nos, kérem szépen, manapság igencsak reneszánszát éli. Életerős férfiak nyavalyognak jólétükben… de ez egy másik történet. Az írás ötletadója: F. Scott Fitzgerald: Szépek és átkozottak. Mint valamennyi Fitzgerald-könyv, ez is a kiábrándulás hiteles krónikáját nyújtja. Gatsby se rossz a maga módján, eltekintve attól, hogy a film viszont nagyon gyenge.

      De nagyon elkalandoztam. Szóval az eredeti téma: spleen. Ifjúurak jólétükben teljesen üresnek érzik magukat lelkileg. Elegáns egyetemen diplomáznak, de dolgozni nem nagyon akarnak. Megtehetik. Majd néhány évet utazgatnak, aztán néhány évet nőznek-buliznak, művészkedni próbálnak, persze megrekednek a kamuművész kategóriában. Egy kis ez, egy kis az… Maury alakjában nagyon szembeötlő. Anthony talán egy fokkal jobb. Bár érzelmek terén igencsak sekélyes. Sajnos mindez nem fikció, hanem valós jelenség. Ott lapul köztünk is a spleen. Noha nem arisztokrata szinten, de egyre jobban burjánzik. Ördögi kör, nehéz kiszakítani őket onnan. Szinte lehetetlen, hatalmas pofont kell kapniuk az élettől, hogy magukhoz térjenek.

   Mindenesetre, ha „csak” olvassuk, kifejezetten élvezetes a spleen, bátran ajánlom nyári kötelezőként ezeket a „szép, de átkozott” férfiakat.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.