Főoldal » Trivia – Római vakáció (1953)

Trivia – Római vakáció (1953)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A rendező, William Wyler eredetileg Jean Simmonsnak (Spartacus) szánta a főszerepet.  Majdnem leállt a projekt, amikor kiderült, hogy a színésznő nem tudja vállalni a munkát.

A forgatókönyvíró, Dalton Trumbo neve csak a 2002-es, felújított változat stáblistáján szerepel. 1953-ban javában dúlt a boszorkányüldözés a filmiparban (is), Trumbo feketelistára került baloldali nézetei miatt.

(erről bővebben: 

http://www.lemontree.hu/egyebkep/linkkep/history/tortenetek/xx_szazad/mccarthy.htm )

Barátja,  Ian McLallen Hunter nevén futott a script, így az Oscar-díjat is ő kapta meg a filmiparból kizárt író helyett. Csak 1993-ban rehabilitálta őt az Akadémia, 17 évvel a halála után. A szobrot felesége vette át – Hunter örököse pedig megtarthatta az eredetit. Így kapott két Oscart a Római vakáció forgatókönyve.

A hercegnő történetéből majdnem egy Frank Capra-film született, Cary Grant és Elizabeth Taylor főszereplésével. Huh.

Cary Grant azért nem vállalta az amerikai újságíró, Joe Bradley szerepét, mert túl öregnek érezte magát Audrey Hepburn szerelmének megformálásához. Tíz év múlva már más volt erről a véleménye, lásd Amerikai fogócska (1963), főszerepben Hepburn és Grant.

Ahogy azt a főcímben is büszkén tudatják az alkotók, ez az első olyan hollywoodi film, amelyet teljes egészében Olaszországban forgattak le.

A forgatás kezdetekor Gregory Peck válófélben volt, ami nagyon megviselte és depresszióssá tette a színészt. Ám a forgatás alatt megismerkedett egy Veronique Passani nevű francia hölggyel, akit a válása után azonnal feleségül vett és élete végéig kitartott mellette.

William Wylernek pont kapóra jött a forgatás miatti hosszas külföldi távollét, mert őt is elkezdte kóstolgatni az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság.

Audrey Hepburn az összes filmbeli ruháját és kiegészítőjét megkapta nászajándékként a Paramount Stúdiótól – egyébként nem sokkal a forgatás után felbontotta az eljegyzését. Cseles.

A stúdió Hollywoodban akart forgatni. A rendező addig erősködött, hogy végül bevállalták a külföldi helyszínt, de feltételként megszabták, hogy a film legyen fekete-fehér, a hősnő megformálója pedig ismeretlen arc. És milyen jól tették!

A film bemutatása után brutálisan megnőtt a Vespa robogók iránti kereslet.

Abban a jelenetben, amiben Joe az Igazság Szájánál megvicceli Ann-t, Audrey riadalma teljesen őszinte: Gregory Peck és a rendező előre megbeszélte a kezes poént, de nem szóltak róla a színésznőnek, és szegény, valóban megijedt.

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.