Főoldal » Úszóleckék a sivatagban

Úszóleckék a sivatagban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Öreg Földünk éghajlati változásainak érdekes példájával találkozhatunk a hatalmas területű észak-afrikai Szaharában, amit az emberiség kopár, forró sivatagnak ismer már 3000 éve. De ez nem volt mindig így.

A geológusok és a történettudomány állásfoglalása szerint a föld történetében folyamatosan zajlottak kisebb-nagyobb földrajzi, éghajlati változások az évezredek során, melyek hol jégkorszakokban, hol globális felmelegedésben manifesztálódtak. Ezeket a változásokat már az emberek is átélték, akik gondoskodtak az információközlésről az anyagi és szellemi kultúra átörökítő ereje által. Ilyenek lehettek az ősi özönvíz- mítoszok, melyek az utolsó jégkorszak utáni tengerszint-emelkedéssel, és hatalmas esőzésekkel állnak kapcsolatban. 

A Szahara területére vonatkozó kutatásokat egy barlangrajz véletlenszerű felfedezése indította el, ami történetesen egy magyar geológus és Afrika-kutató, Almásy László nevéhez fűződik, aki az Angol beteg című film főszerepét is ihlette. Almásy 1932-ben kiküldetésben, (politikai) térképészeti megbízással fürkészett Afrikában. Háborús objektumokat keresett, de ősi, emberlakta barlangokat talált egy völgyben. (Vádi Szúra, Képek Völgye.) Az általa elnevezett „Úszók barlangjában” a strucc, pálma, gazella és zsiráfábrázolások mellett vízben úszó emberek alakjai is láthatóak a barlang falán vörösen. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezen a helyen állandó vízfolyások lehettek ebben az időszakban, i. e. 8500 és 5500 között.

A Kölni Egyetem két kutatója is végigjárta a területet később, akik közel 150 lakott települést találtak. A kézműves tárgyi leletek tanúbizonysága szerint itt a közel-keletivel egyidőben történhetett a letelepedés, sőt, lehet, hogy még korábban. Ismerték a juhot és a kecskét. A sivatagosodás kezdetekor innen vándoroltak az emberek az akkor még lakatlan Nílus-völgybe.

Észak-nyugat Afrika a hazája az afroázsiai nyelvcsaládnak is, melynek tagjai a sémi és egyiptomi nyelvek. (Tehát az akkád, asszír, babilóni, eblai, óhéber, egyiptomi… De a sumer nem  ide tartozik!) A nyelvcsalád magját szintén i.e 8000 körülire teszi a kutatás, tehát valószínű, hogy Almásy „úszói”voltak az afroázsiai ősnép. 

Forrás: http://www.ng.hu/Civilizacio/2006/07/Valaha_surun_lakott_terulet_volt_a_Szahara

http://hu.wikipedia.org/wiki/Afro%C3%A1zsiai_nyelvcsal%C3%A1d

http://hu.wikipedia.org/wiki/Alm%C3%A1sy_L%C3%A1szl%C3%B3

Wilson, Ian: Az özönvíz előtt. Gold Book, 2001.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.