Főoldal » Van, amikor az emberek elolvadnak – Street Trash

Van, amikor az emberek elolvadnak – Street Trash

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Melt movie

Amikor először olvastam ezt a kifejezést, megrendült az angoltudásomba vetett bizalmam. Melt movie? Olvadós film? Tessék?

A véletlenül talált Street Trash című filmnek olvastam utána, ekkor ütköztem ebbe a típusmegnevezésbe. Igazából csak két filmet emlegetnek a kategória kapcsán: az említett '87-es műremeket és az 1993-as, beszédes című Body Melt-et. Ezekben a filmekben lényegében nem történik más, mint hogy emberek isznak valami trutyit, ami aztán szokatlan cselekedetre sarkallja testüket. Lásd a videókat – erős gyomor szükséges a megtekintésühez. A lehető legkomolyabban mondom.

 

Utóbbinál a felhasznált temperamennyiségen kívül figyelemre méltó még az operatőri munka – a steadycamről bővebben itt: http://felsofokonhu.wpengine.com/blog/eichnerhanna/110203-steadycam A film alkotója, az akkoriban a húszas évei elején járó J. M. Muro a kilencvenes évektől kezdve a legkomolyabb mainstream filmek steadys embere.

Sorozatos – igen kreatív – olvadások láncolata a film, a köztes események kb. lényegtelenek. Ha bírja az ember, kifejezetten vicces – a Street Trash végi önreflexív poén igazi gyöngyszem: az éppen olvadó főgonosz elkezd énekelni, s dala a stáblista alatt is folytatódik. (Ha már stáblista: Muro egy feliratban megköszöni egy bizonyos Anitának, hogy hat éves korában elvitte az I Drink Your Blood-ra – ezzel a gesztussal a régi jó exploitation-elődökre kacsint vissza, hiszen az emlegetett film vérbeli hippisploitation, sátánista ellenkultúrával és veszett építőmunkásokkal megtömve.)

Habár az emberi test olvadásának látványos és változatos bemutatásán alapuló filmes irányzat hamar kifulladt – már ha létezett egyáltalán – , hiba lenne ezt az egész folyékony mizériát kizárólag a melt movie-k kapcsán emlegetni. Idézzük csak fel a Terminátor 2-t és a Robotzsarut, és semmiképp nem feledkezhetünk meg Roger nyúl főellenségéről, sem pedig a gonosz Nyugati boszorkányról.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.