Főoldal » A fáradtság 10 lehetséges oka

A fáradtság 10 lehetséges oka

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

1. Kevés alvás

Amilyen nyilvánvalónak tűnik, olyan sok embert érint. Nemcsak a pihenés mennyisége, de a minősége is fontos, tehát tiltsd ki a számítógépet, a mobiltelefont és a televíziót a szobádból.

Fontos, hogy az alváshoz optimális körülményeket teremts: legyen kényelmes az ágyad, ne vacsorázz túl későn, ne tekerd maximumra a fűtést és figyelj arra, hogy a különböző fények és hangok ne tudjanak zavarni.

2. Alvási apnoé

Az alvás közben bekövetkező légzési rendellenesség átmeneti oxigénhiányhoz, így többszöri felriadáshoz vezet.

Az eredmény: hiába töltöttél akár 8 órát a paplan alatt, mégis mosott rongyként ébredsz. A probléma jellegzetessége a horkolás – ha tapasztalod, fordulj orvoshoz!

3. Kevés tápanyag

Kis mennyiségű vagy nem megfelelő minőségű étel bevitele esetén ingadozhat a vércukorszinted. 

Mivel a sejtjeid – így az agyad is – szénhidráttal táplálkoznak, koncentrációs nehézségtől kezdve a fáradtságérzeten át az ájulásig mindenféle tüneteid lehetnek.

4. Vérszegénység

Nőknél a krónikus fáradtság első számú okozója, mivel a menstruációs vérzés vashiányt idézhet elő, így a vörösvérsejtek oxigénszállító kapacitása csökken. 

Vérvétellel derülhet fény a gondra, és táplálék-kiegészítőkkel orvosolható.

5. Depresszió

A pszichés zavarok fizikai tüneteket is okozhatnak. A fáradtság, a fejfájás és az étvágytalanság a depresszió leggyakoribb velejárói. Ha folyton úgy érzed, hogy hullámvölgyben vagy, konzultálj szakorvossal!

6. Pajzsmirigy-alulműködés

A nyakad alsó részén található, pillangó alakú mirigy irányítja az anyagcserét, tehát azt a folyamatot, amelynek során a tested energiává alakítja a bevitt táplálékot. 

Ha ez túl lassan történik, erőtlennek érezheted magad, illetve hízhatsz.

7. Koffein-túladagolás

Napi két kávétól még nem lesz semmi bajod, ha egyébként normális a vérnyomásod. 

Ennél nagyobb mennyiség azonban túlzott élénkséghez, majd gyors figyelemhanyatláshoz vezethet, így újabb és újabb adagra lesz szükséged…

8. Húgyúti fertőzés

Az ilyen betegségek nem mindig járnak jellegzetes égő érzéssel és gyakori vizelési ingerrel. Előfordulhat, hogy a fáradtság az egyetlen jel. Egy vizeletteszt azonnal elárulja, mi a helyzet.

9. Cukorbetegség

Ha a véred túl sok cukrot tartalmaz, azt jelenti, hogy a tested képtelen megfelelően hasznosítani a szénhidrátot. 

Az állandó, megmagyarázhatatlan, ólmos fáradtság a diabétesz egyik legjellegzetesebb tünete.

10. Kevés folyadék

Talán észre sem veszed, de az egész napod eltelhet anélkül, hogy egy-két pohár folyadéknál többet innál. Legalább két liter tiszta vízre van szükséged mindennap, tehát tedd a palackot az asztalra, s mindig szem előtt lesz!
A fáradtság további lehetséges okai között szerepelnek a szív- és érrendszer megbetegedések, az ételallergia, valamint a váltott műszakos munka miatti bioritmus-rendellenesség. Fordulj bizalommal a háziorvosodhoz, ha valami nincs rendben a közérzeteddel!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.