Főoldal » And the Oscar goes to…

And the Oscar goes to…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez a mindenki által ismert mondat legközelebb 2012. február 26-án, Hollywoodban fog elhangzani. És ez a gála kicsit más lesz, mint a többi, hiszen az Akadémia az életműdíjat egy legendás smink- és maszkmesternek, Dick Smith-nek adományozza majd!

Mr. Smith már korábban is szerepelt a díjazottak között, 1984-ben Paul LeBlanc-kal közösen elnyerte a Legjobb Sminkért járó Oscar szobrocskát az Amadeus című filmért. Ezen kívül olyan filmekben dolgozott, mint a Keresztapa, az Ördögűző, a Taxisofőr vagy a Jól áll neki a halál.

Dick Smith 1922-ben született New Yorkban. A Yale Egyetemen tanult (fogorvos szeretett volna lenni), amikor a kezébe került egy könyv a Hollywoodi sminktechnikákról. A téma annyira lenyűgözte, hogy az egyetemi dráma-kör sminkese lett. Ezután 14 éven keresztül volt az NBC smink-igazgatója, nagy tapasztalatot szerezve a tévés és filmes sminkelésben.

Smith sokat kísérletezett ezekben az években. Többek között ő fejlesztette ki a latex és a különböző műanyagok alkalmazását a maszkolásban. Az ő újításainak köszönhetően a színészek sokkal nagyobb szabadságot kaptak, és a maszkok természetesebbnek hatottak. Habár az új technikát sokan kritizálták, az idő Smith-nek adott igazat, hiszen a mai napig azokat az eljárásokat használják, amiket ő talált fel.

Ezután Smith tudományos-fantasztikus tv sorozatokban maszkolt. 1973-ban készült az Ördögűző, ami újabb technikai vívmányokat hozott. Smith itt kezdte el kombinálni a sminket az “on-set” speciális effektekkel, ezzel gyakorlatilag megadta a kezdő lökést az FX make-up műfajának. Tanítványai közül kerültek ki a legnagyobb sikerű hollywoodi maszkmesterek, ezért őt tekintjük a modern speciális make-up effektek keresztapjának.

Ezen kívül Smith még egy területen alkotott kiemelkedőt: ez pedig az öregítés. Legszebb példái ennek Marlon Brando a Keresztapában, vagy a már említett Oscar díjas Amadeus.

A ’60-as években Smith kiadott egy oktató könyvet, aminek Dick Smith Csináld Magad Szörny Sminkek Kézikönyve volt a címe. A tárgyalt technikákat több mint 100 oldalon mutatta be, telis-tele képekkel. Ez a kiadvány később smink- és maszkmesterek generációit inspirálta arra, hogy tökéletesítsék a filmes sminkek minőségét.

Érdekesség, hogy Smith-nek csak 4 ujja van a bal kezén. Gyűrűsujját egy fertőzés következményeként vesztette el. Saját bevallása  szerint azonban nem is hiányzik neki a munkához.

Dick Smith kiadott egy oktató csomagot is, amit potom 350$-os áron (+ szállítási költség) megrendelhetsz. Az anyagok költsége 300$ körül van, de az alap csomag nem igényel sminkes előképzettséget. A haladó szintű tananyagokat Smith honlapján keresztül lehet elérni, 1995$-ért. További információ: www.dicksmithmake-up.com

forrás: www.beautybible.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.