Főoldal » Chanel csodaországa- Mademoiselle Privé

Chanel csodaországa- Mademoiselle Privé

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Képzeljék el, hogy a mesebeli Alízhoz hasonlóan a divatház csodavilágában ébrednek, ahol még a fű is “Chanelből van”. A londoni Saatchi Gallery-ban megrendezett Mademoiselle Privé kiállításon a látogatóknak egy ehhez hasonló, minden érzékszervre ható szürreális élményben volt részük. A múzeum teljes épületének három szintjén berendezett alkalmi tárlat a divatrajongók álmát váltotta valóra: betekintést nyerhettek Coco és Karl titkos világába. Az interaktív kiállítás különlegessége volt az is, hogy okostelefonra letöltött applikációval a fizikális valóság és interaktív tartalom között barangolhattak a látogatók.

A Chanel-élmény már a múzeum udvarában elkezdődött: egy külön az alkalomra berendezett kert CC logó formában kialakított ösvényein sétáltunk az épületbe. Innen utunk a Mademoiselle híres, tükrös lépcsős termébe vezetett. A következő szobában Coco-t hallottuk, amint “személyesen” mesélte el történetét a kalapbolt kezdeti sikereitől a világhírnévig. A tweed sarokban megismerhettük, miként inspirálta a skót vidék, ahol angol szerelmével töltött el sok időt fiatalon. A parfüm teremben pedig a híres No.5 illat összetevői külön-külön hatalmas tégelyekben, mint kagylók nyíltak ki és csukódtak le, csodálatos illatkompozíciót alkotva.

Az emeleten egy francia kert várta a megpihenni vágyókat, háromdimenziós,  dobozokba ültetett örökzöldekkel, ami Chanel gyerekkorából a zárda kertjének hangulatát hozta el. Innen egy különleges sötét teremben folytattuk a vizuális álomutat, ahol haute couture csipke kreációkat helyeztek átlátszó próbababákra, hogy még jobban láthatóak legyen a kézműves alkotások és szabászati remekművek részletei.

Chanel 1932-ben tervezett egyetlen gyémánt kollekcióját is megtekinthettük, amit ő maga úgy jellemzett: a “legnagyobb érték a legkisebb formában”. Néhány darab maradt csak meg az eredeti  kollekcióból, ezért a kiállításra újra elkészítették az ékszereket a korábbi tervek alapján, melyeknek darabja egyenként akár a 450 millió forintot is elérheti. A nyakékek, hajdíszek ma is hordható, modern műalkotások. Ezt a terem falán lévő fotóplakátok is bizonyították, amiken híres színésznők viselték a drága ékszereket.

A harmadik emeleten tematikus foglalkozások várták az érdeklődőket: a parfüm készítés rejtelmeiről, valamint a virághímzés és tolldíszítés kézműves titkairól. Chanel haute couture ruháit Francois Lesage hímző mester és tanítványainak alkotásai díszítik. Gabrielle Chanel még elutasította a burjánzó mintákat, mert úgy gondolta, túlságosan a konkurenciájához, Schiaparellihez kötődik ez a stílus. Karl Lagerfeld azonban a divatház átvételének kezdetétől együtt dolgozott a művésszel, mert szerinte az haute couture elképzelhetetlen kézi hímzés nélkül. Bár ez eredendően nem francia találmány, mégis Franciaország lett a kézimunka művészetének fellegvára.

A híres térbeli virágok és tollakkal díszített anyagok pedig Lemarié műhelyéből származnak, ahol mai napig kézi szerszámokkal készülnek például a  kultikussá vált kamélia virágok is. A Lémarié céget 1880-ban alapították, kezdetben kalapok készítésével és díszítésével foglalkoztak, azonban ahogy a divat változásával a nők egyszerűbb fejfedőket kezdtek viselni, a műhely az haute couture ruhák díszítésével kezdett el foglalkozni. Bár nem csak a Chanel számára készítenek kézműves alkotásokat, hanem más luxusmárkáknak is, a Chanel megvásárolta mindkét műhelyt, hogy életben tartsa a két manufaktúra felbecsülhetetlen értékű kulturális tudását.

A Chanel élményutazás utolsó állomása egy hatalmas terem, ahonnan színházi függönyként lógtak egymás mellett több méter magasból a krém színű és fekete Chanel anyagok, amik között sétálva a bőrünkön érezhettük a minőségi anyagok simogatását. A legalább száz féle anyagból könnyen tudtam volna választani pár kosztümre valót, de sajnos nem volt nálam olló. A Mademoiselle Privé kiállítás azonban így is egy életreszóló élmény volt a Chanel kézműves titkairól, az inspirációk  születéséről, a művészet és divat kapcsolatáról.

szerző: Jantay Kata

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.