Főoldal » Tucat celeb vagy egyéniség a menő

Tucat celeb vagy egyéniség a menő

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Manapság gombamód szaporodnak a tehetségkutató műsorok. Ha úgy gondolod, jól énekelsz, elmész szerencsét próbálni a megasztárba. Ha Jól táncolsz vagy bűvészkedsz, akkor csillag születik. Ha divattervező akarsz lenni, akkor divatkreátor. Ha meg semmihez se értesz, még mindig ott van a való világ vagy az éden hotel. De viccet félretéve, tényleg ennyi tehetséges ember van nálunk? Kis hazánkban bármennyire is magas a tehetséges, talpraesett emberek száma a népességhez képest, mégis túl soknak érzem ezt a fajta erőltetett híresség “gyártást”.

1968-ban Andy Warhol már megjósolta, hogy a jövőben mindenki világhírű lesz 15 percre. Ezt persze mindenki magától értetődően a saját előjogának tekinti. Már nincs természetes kiválasztódás, már nincsenek inasévek, mindenki most és azonnal akar híres lenni. Gyakran valóban csak a szerencsén múlik, hogy éppen felfedeznek-e vagy kemény munkával évekig csak gürcöl valaki a megélhetésért. Éljünk az álmainknak vagy dolgozzunk a számláink kifizetéséért? Nehéz kérdés. Persze sokan feladják, sokan bele se mernek vágni, de hiszem, hogy megéri dolgozni, tanulni, hogy elérhessük céljainkat.

Én ebben látom a különbséget az emberek közt. Szerintem két féle ember létezik. Az egyik aki azt mondja, hogy esik az eső, a másik, aki látja a szivárványt. Aki művész lélek, nehezen tudja elfogadni az életet fekete-fehéren, mindent picit máshogy lát, érzékenyebb, fogékonyabb bizonyos információkra. Gondoljunk csak Van Gogh-ra, Picasso-ra, Salvador Dali-ra. Csak egy elmeháborodott képes kék fákat és asztalról lefolyó órákat festeni. Pedig ezek a látomások információkat sugallnak. Akár egy olyan ember számára is, aki csak az esőt látja, mégis ha megnézi ezeket az alkotásokat, akkor megáll egy pillanatra és eltöpreng. Akár azon, hogy ez mekkora őrültség, de érzelmet vált ki belőle. És ez a cél! Mert mi kell a a népnek? Kenyér és cirkusz, mondta egykoron Néró. Ezért van annyi valóság show, tehetségkutató, szappan opera a tévében, médiában mindenütt. Ez könnyen emészthető, szórakoztató bohózat. Valójában nem igazi tehetségeket keresnek, csak szórakoztatják a nézőket, de a valódi értékeket ennél mélyebben kellene keresni. Arra kellene nevelni az embereket, hogy van a Győzike show-nál tanulságosabb időtöltés is. Van a tucatruhákon kívül is szép és egyedi, akár hordható ruha is. Miért kéne mindenkinek egyenruhát hordani, csak mert az a divat? Manapság éppen az a divat, hogy egyéniségek legyünk.

Merjünk tehát újat kipróbálni, keresni a szokatlant. Fogadjuk el, hogy vannak emberek, akik éppen azzal nyitják fel a szemünket, hogy őrültséget csinálnak. Ezt nem elítélni, kigúnyolni, megkövezni kéne, hanem elgondolkodni, hogy vajon ő miért így látja. Ne akarjon mindenki világhírű lenni, nem mindenki születik Lady Gaga-nak. Csak tanuljuk meg meglátni a művészit, ezzel is lehet valaki értékes, egyedülálló.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.