Főoldal » 10 fontos képesség, különböző kereskedési stílusokhoz

10 fontos képesség, különböző kereskedési stílusokhoz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem létezik jó vagy rossz kereskedési stílus, csak meg kell találni a megfelelőt amit a legkényelmesebben tudsz csinálni. Ehhez jó tudni milyen képességekben vagy jó:

 

Fegyelem: szabályokat következetesen követni. Bizonyos befektetési, kereskedési stílusoknál nagyobb fegyelemre van szükség mint másoknál. Minél közelebbi figyelmet kell szentelni a pontos beszállóknak és kiszállóknak annál nagyobb fegyelemre van szükség. Ez főként a rövidebb időtávú kereskedésekre igaz. Fundamentális, hosszú távú befektetésekhez viszont sok munkát igényel megtalálni azokat a részvényeket, instrumentumokat amik épp leértékeltek, alacsony áron vannak és a pénzügyi kimutatások is jók, az iparág, szektor vagy ország helyzete javulhat a jövőben… Ilyen megfontolásokkal való kereskedésekhez kevesebb fegyelemre van szükség, ide más képességek fontosabbak.

Türelem: Akarsz-e azonnali visszaigazolást vagy tudsz tovább várni míg beérik a profit? Egy leértékelt részvénynél néha éveket is várni kell, míg a napi kereskedésnél órák percek kérdése lehet a kereskedés időtartalma, így ez utóbbi esetben jóval kevesebb türelemre van szükséged.

Idő horizont: Amilyen hosszú időtávban kereskedsz, annyi türelemre van szükséged.

Időelkötelezettség: mennyi ideig tart kiválasztani az instrumentumot, és mennyit kell figyelni. Hosszú távú fundamentális befektetés jóval kevesebb felügyeletet igényel. A portfólió összeállítása, az instrumentumok kiválogatása több időt vesz igénybe, viszont utána elég havonta ránézni, vagy akár negyedévente. A másik szélsőség a rövid távú kereskedések, ahol közelről figyelni kell a pontos belépést és kilépést!

Kockázat elviselés: mekkora veszteséget engedsz meg magadnak annak a reményében, hogy azt visszanyerheted. Ha magas a rizikó toleranciád, akkor nem tör le nagyobb veszély sem, például, ha nagyot esett a részvényed árfolyama, viszont ki kevés rizikót tud tolerálni nagyon kényelmetlenül érezné magát ilyen szituációkban. A felértékelt, magas áru részvények esetében élesebb korrekciók lehetségesek, mert a leghalványabban negatív hírre is sérülékenyek.

Nyereség elvárás: Mennyi nyereséget szeretnél a befektetéseidből / kereskedéseidből? Amennyit csak lehet, persze. Viszont a nyereség össze van hangolva a kockázattal s ez alapján lehet minimális célt felállítani amekkora rizikót vagyunk hajlandók tolerálni. A legmagasabb nyereségek a rövidebb távú kereskedésekben vannak, ahol a kockázat is a legmagasabb.

Ingadozás /volatilitás/ elviselés: Fel-le ingadozások gyakorisága és fokozata. Napi kereskedők, nagymértékű eladások vagy vételek, például fontosabb piaci hírek idején megnövelhetik az árfolyam ingadozást. Mint a nyereség elvárásnál írtam, magas árú és felértékelt részvények ingadozása nagyobb lehet. A rövid távú kereskedésben mint például a napi kereskedés, a nagyobb ingadozás előnyös lehet, viszont kit a nagyobb esések, korrekciók idegesítenek próbáljon nyugodtabb hosszú távú befektetési stílust.

Számolási képességek: matematikai összehasonlításokat csinálni, mérlegeket és pénzügyi kimutatásokat összehasonlítani kiválasztani a fundamentálisan erős instrumentumokat fundamentális befektetési stílushoz fontos.

Technikai vagy grafikai képességek: vizuális képesség. Grafikon mintákat összehasonlítani, analizálni rövid távon mindenképp szükséges. Aki a döntéseit fundamentumokra alapozza kevesebbet figyeli a grafikont, de azért ott is van jelentősége a megfelelő kilépések és belépések miatt. Ezt a képességet el lehet sajátítani sok gyakorlással.

Befektetési magabiztosság: meg kell tanulni különbséget tenni mért jobb az egyik lehetőség a másiknál, mik a leértékeltség jelei, mért szkeptikus a többség s milyen értéket látsz benne amitől úgy döntesz, hogy ez jó vétel.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.