Főoldal » 2012 a Facebook éve a tőzsdén

2012 a Facebook éve a tőzsdén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Történelmi pillanatnak lehetünk tanúi május 18-án, ugyanis a tervek szerint ezen a napon vezetik be a Facebook részvényeit a nyilvános tőzsdei kereskedésbe. Nem is maga az esemény a rendkívüli, hanem a forgalomba hozatal részletei.

Az első tervek szerint a Facebook IPO (Initial Public Offering, azaz elsődleges nyilvános forgalomba hozatal) keretében 10 milliárd dollárnyi forrást akartak bevonni Zuckerbergék. Azóta állítólag már lejjebb adtak az igényekből és egyelőre csak 5 milliárd dollárról szólnak a hírek, de még ezzel is toronymagasan elsők a technológiai cégek között. Az internetes vállalkozások közül az eddigi listavezető Google IPO-jánál háromszor nagyobb a Facebook IPO-ja. Olyan cégek találhatóak még a vert mezőny élén, mint a LinkedIn vagy a Bankrate, melyek még a fél milliárdos értéket sem érik el. Ha az összes amerikai vállalatot nézzük, akkor hasonló volumennel olyan cégek büszkélkedhetnek, mint az AT$T, a GM és a VISA. 

Hogy melyik tőzsdére vezetik be, az egyelőre nem tisztázott, de kétesélyes a dolog, vagy a New York-i tőzsde, vagy pedig a Nasdaq lesz a befutó. Ebből látható, hogy például egy magyar átlagember nem tud majd olyan könnyedén Facebook részvényt vásárolni, de ha sikerül, akkor kaszálni lehet vele. A tervezett kibocsátási árfolyam egyébként 28-35 dollár körül alakul majd. Az elején mindenképpen várható egy jelentősebb emelkedés, ahogy az lenni szokott, a nagy érdeklődés feltolja az árfolyamot, úgyhogy érdemes lesz befektetni.

Ezt támasztja alá, hogy szakértők szerint valószínűsíthető, hogy a Facebook a jelenlegi 5 vagy 10 milliárdról egészen 100 milliárdig is felértékelődhet és ezzel olyan óriásokat utasíthat maga mögé, mint a Disney vagy a McDonald’s. Amennyiben valóban eléri a 100 milliárdos álomhatárt, akkor Mark Zuckerberg a 24%-os részesedésével egy 24 milliárdos szeletet kanyarinthat ki a tortából. De még a sokak szerint méltatlan bánásmódban részesülő Eduardo Saverin is 5 milliárdot remélhet a maga alacsony, 5%-os részesedésével. Kíváncsi vagyok, hogy anno abban a kollégiumi szobában gondoltak-e vajon erre… De ami egy egyszerű földi halandó számára is érdekes lehet, az az, hogy ha a várakozások beigazolódnak, akkor egy, az elején vásárolt részvény akár a többszörösére is felértékelődhet. A kérdés csak az, hogy mennyi idő alatt, de türelemmel és megfelelő időzítéssel sokat lehet majd keresni vele.

A Harvard Egyetem kollégiumából induló cég manapság már ott tart, hogy napi 800 millió felhasználója van, ami azt jelenti, hogy a világon több, mint minden tizedik ember használja naponta a Facebookot.

2011 végére 4,2 milliárd dolláros bevételt prognosztizáltak, ami bődületes szám, de hozzá kell tenni, hogy az Apple ezt az összeget mindössze 3 hét alatt elérte…Bár az is igaz, hogy a két vállalat tevékenysége nem sokban hasonlít, hiszen a Facebook bevételeinek majdnem 90%-a a hirdetésekből származik, a további 10% pedig az úgynevezett Facebook-kreditekből.

2012 végére a Facebook várhatóan a negyedik helyre lép az egyedi látogatók számát tekintve, közvetlenül a Google, a Microsoft és a Yahoo mögé. Az online hirdetések szempontjából azonban az első helyen találhatjuk majd a 17,7%-os részesedéssel, megelőzve a Yahoot (13,1%), a Google-t (9,3%) és a Microsoftot (4,9%).

Látható tehát, hogy hatalmas pénzügyi lehetőségek rejlenek a Facebook működésében. A tőzsdei bevezetés nélkül is komoly bevételeket termelt, de az IPO révén még ezt is lehet fokozni. És igazából, tegyük a kezünket a szívünkre: mi kihagytuk volna ezt a lehetőséget Mark Zuckerberg helyében? 

Az adatok forrása: http://www.accountingdegreeonline.net/facebook-ipo/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.