Főoldal » 4000 milliárd forint a befektetési alapokban

4000 milliárd forint a befektetési alapokban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

.Bár a világ jelentős részén, köztünk a mi szűkebb régiónkban is az új év elején kitartott a decemberi pozitív hangulat a tőkepiacokon, így a hazai és a fejlett részvénypiacok mellett a magyar állampapírpiac és a forint is erősödött, a fejlődő piacok januárban gyengélkedni kezdtek. Az intézményi befektetők januárban is aktívabbak voltak, a lakossági visszaváltások pedig jelentősen lecsökkentek – derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből. Az elmúlt hónapban összességében nem egészen négymilliárd forint tőke távozott az alapokból, szemben a decemberi 32 milliárddal.

„A befektetési alapok vagyonának januári növekedése főként egy újabb alapkezelő társaság BAMOSZ-hoz történő csatlakozásának köszönhető, pozitívumként értékelhető ugyanakkor az is, hogy a jelentős decemberi lakossági tőkekivonás az év elején mérséklődött, továbbá a hozamok is növelték némileg az alapok vagyonát” – magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára. „Az intézményi befektetők esetében a folytatódó tőkebeáramlás mellett továbbra is tapasztalható volt a nyilvános alapokból a dedikált intézményi zártkörű alapok felé történő átcsoportosítás is” – tette hozzá a főtitkár.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok vagyona a piaci teljesítmény hatására összesen 1,4 milliárd forinttal nőtt januárban, ugyanakkor ezen időszak alatt 3,8 milliárd forintot vontak ki a befektetők. Ezek hatására 0,1 százalékkal csökkent volna a vagyon, a januárban felvett új tag alapjainak köszönhetően viszont a hónap végén a BAMOSZ tagok 2,4 százalékos bővülést követően, 466 hazai befektetési alapban összesen 3 855 milliárd forintot kezeltek. Friss tőke érkezett az intézményi befektetők jóvoltából a kockázatosabb (pl. származtatott) alapokba, míg a lakossági befektetők januárban is inkább visszaváltottak.

A nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok továbbra is az összvagyon többségét (58,7 százalékát) adják, és az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon januárban 2,9 százalékkal nőtt, bár az új tag alapjainak vagyonát kiszűrve 1,4 százalékkal csökkent. A vizsgált időszakban összesen 30,8 milliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból, a piaci teljesítmények pedig minimális mértékben, összesen 222 millió forinttal csökkentették a befektetések értékét.

A hazai és a fejlett részvénypiacok januárban ismét emelkedtek, míg a fejlődő piacok estek, ami a forint jelentős erősödésével együtt a részvényalapok forintban mért hozamait összességében negatív irányba mozdította. A nyilvános részvényalapokból – elsősorban a folytatódó jelentős intézményi átalakítás miatt – közel 38 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a piaci teljesítmények összességében 9,2 milliárd forinttal csökkentették a befektetők vagyonát.

A pénzpiaci alapok esetében januárban végre megszűntek az előző év végén tapasztalt nagymértékű visszaváltások, így ezek vagyona 0,8 százalékkal (az új tag alapjának hatását kiszűrve 0,2 százalékkal) nőtt. Összesen 1,1 milliárd forint érkezett az alapokba, és több mint kétmilliárd forint hozam is keletkezett rajtuk, ráadásul az új BAMOSZ tag egy alapja is 8,4 milliárd forinttal növelte az alapok vagyonát, így a hónap végén a teljes vagyon 1 384 milliárd forintra nőtt.

Tovább romlott viszont a kép a garantált alapok piacán, miután januárban ismét kevesebb új alap indult, mint ahány lejárt. A vagyon a lejárt alapoknak – és elsősorban egy 7 milliárdos vagyonú lejárt alapnak – köszönhetően januárban ismét három százalékkal csökkent, mivel az alapokból összesen 14,5 milliárd forint távozott, bár a piaci teljesítmények 2,2 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát.

Továbbra is gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek januárban 1,8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 700 millió forint hozamot termeltek.

BAMOSZ

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.