Főoldal » 5 perc munka, fél liter szórakozás

5 perc munka, fél liter szórakozás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Oktoberfest idején nem meglepő, ha minden csapból sör folyik és az sem, ha csillagászati áron mérik a hűsítő nedűt. Azonban ahogy az Economist összeállításából is kiderül, szerte a világon, a sörünneptől távol szerencsére emberi áron is hozzá lehet jutni bármelyik boltban vagy vendéglátóipari egységben. Az azonban nem mindegy, hogy hol mennyit kell dolgozni egy üveg sörért.

 

Ahogyan az alábbi ábrán is látható, a svájci USB bank elemzői arra keresték a választ, hogy az egyes országokban, figyelembe véve a sör árát és az átlagos órabér nagyságát, hány percet kell dolgozni ahhoz, hogy a szomjas polgár meg tudjon venni egy sört.

Meglepő vagy sem, de a legjobb helyzetben, azaz a hab tetején a tradícionális sörgyártó országok polgárai ülnek, vagyis a németek és a csehek.  Ezekben az országokban elegendő 6-7 percet munkával tölteni egy legurításért cserében. A leginkább irigylésre méltó sors azonban az amerikaiaknak jutott, akiknek elég nagyjából 5 percet dolgozni ahhoz, hogy meg tudjanak fizetni egy korsó sört. Habár az amerikai sörgyártást nem emlegetjük egy szinten a német vagy a cseh söriparral, de például a Miller vagy a Rolling Rock ismerős márka lehet a sörkedvelők számára. Azért az 5 perc munkáért fél liter szórakozás nem hangzik olyan rosszul.

Valószínűleg Indiában is így gondolják, hiszen egy átlag szomjas indiai dolgozónak majdnem egy órát kell robotolnia a jól megérdemelt korsó söréért. Ezt a korántsem kecsegtető helyzetet elsősorban az alacsony béreknek és a magas adóknak köszönhetik, a sör ára Indiában a többi országhoz viszonyítva nem különösebben magas. Ebben a tekintetben Japán, Ausztrália és Nagy-Britannia a legkevésbé vonzó desztináció, viszont a magasabb fizetés bőven kárpótol a magasabb sörárakért, így az a 12-17 perc, amit munkával kell tölteni egy korsóért, nem is olyan vészes. A legalacsonyabb árral pedig Kína büszkélkedhet, ráadásul a 0,55 dolláros sörért elég nagyjából 9 percet dolgozni, sokat azonban ez sem emel az ország vonzerején.

A felmérésben résztvevő 150 ország adatainak átlagából az látható, hogy az 1,55 dollárba kerülő sörért 20 percet kell kemény vagy kevésbé kemény munkával tölteni. Bár Magyarország nem szerepel a kiemeltek között, de ha az átlagbért vesszük alapul, akkor mondjuk a 250 Ft-os átlagos sörár esetén 12-13 percet kell dolgoznunk egy sör elfogyasztásáért. Ha megnézzük az ábrát, akkor látható, hogy ezzel nagyjából a középmezőnyben helyezkedünk el, azaz éppen annyi nemzet irigyel minket, mint amennyire mi tekintünk sóvárgással. Azért ez nem olyan borzasztó, pláne, ha az olcsóbb kategóriába tartozó vagy akciós söröket választjuk, akkor 10 percnél kevesebb munka is elegendő lehet. De az igazán igényeseknek sem kell 15 percnél többet munkára áldozni a jól megérdemelt jutalomért cserében.

Összegezve tehát egy elég jó kis áttekintést kaphatunk abban az esetben, ha az alapján akarnánk célországot választani a karrierünk építésére, hogy hol kell kevesebbet dolgozni fél liter sörért cserében. De ennél kevésbé komolyabb szándékok esetén is hasznos lehet tudni, hol érdemes sörözni a nagyvilágban, ha a pénztárcánk is beleszólást kap a döntésbe.

felhasznált forrás:

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2012/09/daily-chart-13

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.