Főoldal » A bank ördöge

A bank ördöge

A bank ördöge

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A bank ördöge. Összegyűltek az irányítók és azt mondták:

– Csináljunk pénzt!

Egyre több és több kereskedelmi pénzegységet helyeztek a körforgásba. Csökkentették a kamatokat és sok-sok hitelt helyeztek ki. A fejlődés virágzásnak indult. Rengeteg pénzegység volt a forgalomban és ez sok kézen ment keresztül. Ez növekvő gazdasági tevékenységet vonzott maga után, amely munkahelyeket teremtett.

 

A bank ördöge

Az irányítók látták, hogy ez jó, de majd akkor lesz igazán az, ha a pénz megsokszorozva visszajön.

Egyre több volt a költekezés, a kiadás és a kereslet is magas, így a cégek még több kölcsönt vettek fel, még több friss pénzt igényeltek, hogy pénzeljék a termelékenységüket. Az emberek magabiztossá váltak. Rengeteg volt a megrendelés, és egyre több a „biztos állás”. Megnövekedtek az igények.

– Vegyünk egy nagyobb házat!
– Vegyünk új autót!

Az irányítók látták, hogy az emberek és a cégek bekapták a horgot. Úgy gondolták itt az ideje lépniük a saját érdekükben.

– Emeljük meg a kamatokat!

Felemelték a kamatokat, ezért egyre kevesebben vettek fel kölcsönöket és a felvételi feltételeket is szigorították. A megemelkedett kamatok miatt az emberek fizetésének egyre nagyobb része ment vissza a megemelkedett kölcsönök visszafizetésére. Sokak immár a „banknak dolgoztak”, akkora volt a kamat.
Egyre kevesebb pénz került a körforgásba és egyre kevesebb dolgot vásároltak. A cégek kevesebb profitot termeltek, csökkentették az alkalmazottak számát, sokan tönkrementek. Az emberek elvesztették az állásukat, nem tudták tovább fizetni a kölcsönöket.

Az irányítók látták, hogy eljött a megfelelő pillanat.

– Teremtettünk pénzt, itt az ideje, hogy hatalmat is szerezzünk!

Amikor a cégek és a magánszemélyek tönkrementek, a bankok szert tettek a valódi vagyontárgyakra, az ingatlanokra, a földre, a forrásokra, amikre a kölcsönt aláírták. Rengeteg pénzhez jutottak mások munkája és tönkremenetele által, de most már a tulajdonok birtoklása révén, komoly hatalomra is szert tettek.

 

Az anyagi erők hatalma

Az irányítók látták, hogy ez működik. Az irányítók elégedettek voltak és örültek, de egy idő után úgy gondolták, ismét itt az idő.

– Ismételjük meg és még nagyobb hatalmunk lesz!

És nekiláttak, hogy újra megtegyék… és lassan uralmuk alá vonták az egész Földet. Az emberek pedig továbbra is csak a tv híradót nézték és azt hitték a válság természetes. Szidták a politikusokat és elcsüggedtek. Fogalmuk sem volt az irányítókról és azt sem értették, hogyan működnek a pénzügyek. Mert az irányítók gondoskodtak róla, hogy a média sötétségben tartsa őket és álproblémákkal terhelje.

Egy napon az irányítók ismét összejöttek.

– Baj van, az Internet túlzottan szabad, nem tudjuk uralni.
– Akkor itt a következő feladat, valami módon mindenkit meg kell figyelni és azonosítani.

Akkor rájöttek, hogy már majdnem késő, vannak akik – az emberiség egy kis százaléka – már tudják az igazságot.

Ha azt hiszed, hogy ez csak egy mese volt, akkor álmodj tovább. De ha felébredsz, tudod, hogy ezt másokkal is meg kell osztanod.

Ajánlott videó, amelynek egy részlete a cikket is ihlette:

Thrive – Növekedj

 

Ajánlott cikk: A legjobb befektetés – a valódi hatalom

Ha tetszett, lájkold, oszd meg és véleményezd!

A cikk engedély nélküli felhasználása, másolása esetén a szerző jogi fellépéssel élhet!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.