Főoldal » A befektetési arany

A befektetési arany

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

A magánemberek számára elérhető arany két csoportba sorolható. Az egyik az ékszerarany, melyből ékszert készítenek. Ezek ötvözöttsége, vagyis, hogy milyen más fémmel (réz, ezüst, stb.)  vegyítették, valamint formája, minősége eltér. Ezzel szemben a befektetési arany szigorú előírásoknak kell, hogy megfeleljen. Ennek értelmében legalább 99,5 százalékos tisztaságúnak kell lennie.

Tisztasága tehát minimum 995 ezrelék kell, hogy legyen, ami azt jelenti, hogy ötvözni legfeljebb úgy lehet, hogy 1000 egységből mindössze 5 egység lehet más fém, 995 egységnek színtiszta aranynak kell lennie. A gyártók többnyire 999 vagy 999,9 ezreléket írnak elő maguknak. (ez utóbbi a legtisztább finomság, a legjobb minőség az úgynevezett „négykilences”, befektetési célból ezt érdemes venni.) A rudakon minden esetben fel kell tüntetni a finomságot, ugyanígy a képviselt tömeget és a gyártót is. A formára és a súlyra ugyan nincs szabály, de érdemes a mára már elterjedt, a piac által ismert és elfogadott formájú és súlyú befektetési termékeket vásárolni, főleg a későbbi értékesítést teszi könnyebbé az ismertség.

Léteznek az aranyrudak és érmék: az aranyrudak jellemzően gramm súlyúak. A leggyakoribbak az 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 és 1000 grammos aranyrudak. A világon az aranyrudak közül a legnagyobb mérettel a 12,5 kilogrammos London Good Delivery rendelkezik. Az érmék általában uncia súlyegységben készülnek, annak törtarányaiban:1/25, 1/20, 1/10, 1/4, 1/2, vagy 1 uncia méretben. (1 uncia= 31,104 gramm) Minél kisebb egy érme, annál nagyobb az árában a gyártási költség aránya, még ha összességében ez nem is számottevő az aranyértékhez képest. Fontos tudni, hogy ezeknek a befektetési célú aranyérméknek a vásárlása 2004. január 1-től, hazánk EU-csatlakozásától kezdve ÁFA és jövedéki adó mentesek.

A befektetési aranyérmék jellemzően valamely állam által kibocsátott hivatalos fizetőeszközök, tehát pénzek is, névértékkel, de értéküket a befoglalt arany ára adja, mely jóval magasabb, mint a névértékük. A klasszikus érmegyűjtőkkel ellentétben a motívumok a befektetési érmék esetében másodlagosak, gyűjteményi vagy numizmatikai értékkel nem igazán rendelkeznek. Így aztán a befektetési érméket nevezhetnénk érme formájú rudaknak is, hisz értéküket a bennük lévő fémérték adja.  Az első befektetési érme, a Krugerrand 1967-ben jelent meg, majd 1970-től megkezdődött a tömeges gyártása. Ez a legrégibb és ma is létező befektetési érme. A 80-as években más országok is követték a példáját. Hosszú ideig a Krugerrand piacvezető volt, több mint 50%-os részesedéssel. Ha más fémeket, pl. rezet használnak az ötvözésnél, az érmének sajátságos (vöröses) színezete lesz (pl. Krugerrand, Brittania, American Eagle). Az ötvözések az aranyérme szilárdságát is növelik, és így ellenállóbbak a kopással és karcolásokkal szemben.

Mint minden befektetés, úgy az aranyba vagy egyéb nemesfémbe (pl.: ezüst, platina, palládium stb.) való befektetés is hozhat nyereséget és veszteséget egyaránt. Az arany hosszútávon mindenképpen jó befektetésnek tűnik és erre számos tényező utal. Az arany árfolyama több száz évre visszatekintve stabilan emelkedett napjainkig. Ennek a legegyszerűbb magyarázata az, hogy a Föld népességének valamint az ipari felhasználásnak a növekedésével egyre csökkenő kibányászható tartalékok állnak rendelkezésre. Ugyanez vonatkozik az ezüstre és más nemesfémre.  Az évszázadok tapasztalatai alapján alakult ki az a konzervatív befektetési gondolkodásmód, hogy a gazdasági válságok idején és az inflációs években a nemesfém megóvja a befektetőt vagyona elértéktelenedésétől és a csődtől. Ez mind a mai napig az egyik legjobb eszköz az értékmegőrzésre és amelyet elismernek a világ minden országában.

 

 

Forrás: www.aranypiac.hu/tudastar

 

 

 

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.