Főoldal » A coworking mint újszerű munkavégzés

A coworking mint újszerű munkavégzés

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A közösségi munkahely, a világszerte coworkingként ismert új trend, már Magyarországon is egyre nagyobb közkedveltségnek örvend. Különösen a kreatív szakmák induló vállalkozói igénylik világszerte ezt a kötetlen, de ugyanakkor hatékony munkakörnyezetet. A jelenlegi gazdasági helyzetben szabadúszóként dolgozóknak, vagy önálló vállalkozóknak figyelniük kell a kiadások korlátozására. A bérleti díj oszlik a munkaközösségben, ezért a költségkímélés szempontjából is előnyös ez a modern megoldás. 

Mit is értünk a coworking alatt?

Mint a „coworking” kifejezés elárulja, a fogalom alatt egy közösségi munkavégzés formáját értjük. A közös helyiségben dolgozók habár különböző munkaterületről vannak, munkájuk végzéséhez egy közös helységet osztanak meg egymással. A helységek berendezése szolgáltatókként változó, de a legtöbb esetben professzionális technikával vannak felszerelve. Így a bérlethez hozzátartozik az internet, a nyomtató, a fax, vagy más irodai tartozékok, mint a szkenner és a projektor. Léteznek olyan irodaházak, ahol a coworking közösségben dolgozók a leggazdaságosabb helyeken fekvő helyiségeket választhatják, alacsony bérleti költségek fejében. Ez nagy előnnyel szolgál például az induló vállalkozók számára, hisz cégüket nagyobb anyagi megterhelés nélkül egy jól hangzó üzleti címmel jelenthetik be. Mindemellett ügyintézői szolgáltatással is kiegészíthetik igény szerint a helység bérlését.

Hogy alakult ki valójában a közösségi munkavégzés?

A trend az Egyesült Államok nagyvárosaiból származik. Az ott élő szabadúszók kezdeményezésének köszönhetően – miszerint a csoportos munkavégzés fölösleges kiadásoktól kímél meg – mára már egy új generáció egyedi életstílusa alakult ki a munkavégzés terén. A munkaerőpiacon ez az inspiráló környezet különböző szakterületek dolgozóit győzte meg: grafikusok, fordítók, újságírók, mérnökök, jogászok, PR ügynökök és más szakmai ágban tevékeny személyek osztanak meg egymással közös irodát. Az otthonról való dolgozást nem kedvelő szakemberek, szabadúszók és startupok körében a közösségi irodák nemcsak a költségkímélés végett váltak népszerűvé, hanem a coworking irodákra jellemző inspiráló munkaszellem és az azzel járó kölcsönös motiváció révén nyerték el sok távmunkát, vagy rövidebb projekteket vállaló munkások tetszését. A coworking koncepciója napjainkra a rugalmasan bérelhető helyiségek és irodaszolgáltatások igénylésének lehetőségére nőtte ki magát.

A coworking irodákban való dolgozás előnyei  

  1. A közös tér megosztásával lehetőség adódik az üzleti kapcsolatok kialakítására, ami az otthoni munka elszigeteltsége által nem adatott meg 
  2. Professzionálisan felszereléssel rendelkező, optimális fekvésű irodahelyiségek kisebb büdzséből is kifizethetők
  3. Rugalmas szerződéskötések és igényre szabhatóság úgy a térség, mint a kiegészítő irodaszolgáltatás terén
  4. Az inspiráló környezetben létrejövő eszmecsere a különböző szakterületen tevékeny kollegák között bizonyítottan növeli a kreativitást és motiválóan hat  

Hogyan lehet megtalálni a megfelelő munkaközösséget?

A coworking munkakörnyezet elvileg a lakóközösséghez hasonló. Aki mellette dönt, annak tisztába kell lennie azzal, hogy a felsorolt előnyök mellett – mint minden közösségben – részben zavaró tényezők is felléphetnek. Ezért mindenkép tanácsos a döntés előtt a bérlendő helyiség pontos szemügyre vétele. A speciális helyiségben fontos szerepe van a szomszédok térbeli közelségének, a fény beesésének, a zajszintnek és a munkatér alaphangulatának. Az alapos vizsgálat után a tervezett bérleti idő függvényében kiválasztható a megfelelő helyiség.

A közösségi munkavégzés potenciálja még messze nincs kimerítve Magyarországon. Az eddigi világszintű sikertörténete viszont azt mutatja, hogy országunkban is idővel még nagyobb teret fog hódítani ez a modern munkamodell.     

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.