Főoldal » A méltányos kereskedelem világnapja

A méltányos kereskedelem világnapja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2012. május 12-én ünnepeljük a fair trade, magyarra fordítva a méltányos kereskedelem világnapját. 2002 óta minden májusban világszerte megemlékeznek e kereskedelmi rendszerről, melynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a fejlődő országokbeli termelők hátrányos helyzetére illetve a fenntartható fejlődésre.

A méltányos kereskedelem rendszere hivatalosan 1964 óta létezik, azzal a céllal jött létre, hogy megváltoztassa a hagyományos nemzetközi kereskedelem gyakorlatát annak érdekében, hogy a fejlett és a fejlődő országok között lévő hatalmas szakadék csökkenjen, vagy legalábbis ne legyen még nagyobb. Nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a szegényebb országok termelői is megfelelő árat kapjanak a termékeikért, fejlődhessenek és így nagyobb eséllyel indulhassanak a nemzetközi versenyben.

A FINE ( Alternatív Kereskedelem Nemzetközi Szövetsége) hivatalos definíciója a méltányos kereskedelemre vonatkozóan: 

A méltányos kereskedelem (fair trade) az a kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden, tiszteleten alapul, átlátható és nagyobb egyenlőségre törekszik a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a fenntarthatósághoz azzal, hogy a hátrányos helyzetű, különösen a “Dél” termelői számára, jobb kereskedelmi feltételeket kínál és biztosítja alapvető jogaikat

A fair trade alapelvei a következőek:

  • a termelők jövedelmének és életszínvonalának növelése, oly módon, hogy javul a piacra jutási esélyük, magasabb árat kapnak a termékeikért, hosszútávú kereskedelmi kapcsolatokat építhetnek ki
  • a hátrányos helyzetű termelők fejlődési esélyeinek növelése, védelem a gyerekek kizsákmányolása ellen
  • a fogyasztók tudatosságának növelése a nemzetközi kereskedelem hátrányos hatásai által sújtott kistermelőket illetően
  • a kereskedelmi partnerség példájának megteremtése, melynek pillérei a párbeszéd, az átláthatóság és az emberi méltóság tiszteletben tartása
  • kampány a hagyományos nemzetközi kereskedelem szabályainak és gyakorlatának megváltoztatása érdekében
  • az emberi jogok védelme a társadalmi igazságosság, a környezetbarát tevékenységek és a gazdasági biztonság ösztönzése által

A termelők számára ez a rendszer tehát azért előnyös, mert magasabb jövedelmet és életszínvonalat érhetnek el, javulnak a piacra jutási esélyeik, magasabb felvásárlási árakkal számolhatnak illetve hosszú távú kereskedelmi kapcsolatokat építhetnek ki. Továbbá kiemelt figyelmet kap a nők egyenjogúsága, a gyermekek védelme és az emberi jogok tiszteletben tartása.

Azonban nem csak a termelők, hanem a fogyasztók számára is tartogat előnyöket. Először is azáltal, hogy kiváló minőségű termékhez juthatnak hozzá, olyan termékhez, mely nem génmódosított, nem tartalmaz az egészségre káros anyagokat és az előállítási módja biztosítja az élőhely és fajmegőrzést. Továbbá a fogyasztó vásárlásával  kiáll a társadalmi igazságosság mellett illetve anélkül nyújt esélyt a termelőknek a magasabb színvonalú életre, hogy segélyt adna. 

A méltányos kereskedelem rendszere elsősorban a déli országok termelőinek támogatására jött létre, azért, hogy csökkentse illetve idővel megszüntesse a segélyre utaltságukat és biztosítani tudják a megélhetésüket. Mivel a “fair trade termék” minősítés megszerzésének feltételei között több olyan is van, amely a magyar viszonyok között szerencsére nem értelmezhető (pl.: nem alkalmazhatnak rabszolgamunkát, gyerekmunkát), ezért például egy magyar termelő nem nagyon kaphat a termékére fair trade minősítést. A fair trade szervezetek annyit tudnak tenni a magyar termelők érdekében, hogy az itthon is megtermelt áruknak (pl. méz, bor) nem teremtenek fair trade konkurenciát. A hazai termelésű áruk esetében a méltányos kereskedelem elsősorban rajtunk múlik, hogy tudatosan vásároljuk-e a hazai termékeket, még ha magasabb árat is kell fizetni érte. A mai, válsággal súlyosbított viszonyok között azonban ezt nem lehet elvárni minden magyar embertől, hiába jobb a minőség, hiába magyar a termék, ha a pénztárcának jobban tetszik az olcsóbb import áru.

A kereskedelmi folyamatban importőrök közvetítenek, akik közvetlen kapcsolatban állnak a termelőkkel, szövetkezetekkel. Mindig méltányos árat fizetnek a termékekért, akkor is, ha a világpiaci ár éppen esik. Hitelt biztosítanak a termelőknek, támogatják a biotermelést és hosszú távú kereskedelmi kapcsolatra törekszenek, mely a kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapul.

A méltányos kereskedelem több mint 800 terméket érint, többek között az olyan termékcsoportokat, mint a kávé, tea, kakaó, csokoládé, banán, rizs, gyümölcsök és gyümölcslevek, focilabdák, virágok. Valamint kézműves és dekorációs termékek, ékszerek.

Ha termelőként nem is, de fogyasztóként 2005 óta Magyarország is részt vesz a fair trade rendszerben az európai államok többségével egyetemben.

Végezetül említsük meg, hogy a nemzetközi kereskedelem 0,35 %-át teszi ki a méltányos kereskedelem. Ez az arány nem tűnik soknak, de a rendszer által támogatott termelők számára mégis aranyat érhet. A méltányos kereskedelem világnapjának legfontosabb üzenete tehát, hogy a mai, szinte csak a profitot és a növekedést hajszoló világban igenis figyelmet kap a fenntarthatóság, a környezet megóvása és a szolidaritás. Ha a gazdaságra, mint egy lassan rothadó almára tekintünk, akkor a méltányos kereskedelem rendszere az alma egyik ép részét jelentheti, mely továbbra is fogyasztásra alkalmas. De csak akkor marad az, ha el is fogyasztják, mert ha nem teszik, akkor a rothadás magával ragadja ezt a részt is és akkor szép lassan kidobhatjuk az almát.

A méltányos kereskedelemmel kapcsolatban minden további információ megtalálható az alábbi weboldalon: www.fairvilag.hu  

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.