Főoldal » A mérnökökre, valamint IT és pénzügyi szakemberekre van a legnagyobb szükség

A mérnökökre, valamint IT és pénzügyi szakemberekre van a legnagyobb szükség

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A február 22-23-án megrendezett HVG Állásbörze ismét nagy sikerrel zárult. A két nap alatt több mint 11 000 látogató válogatott a 136 kiállító közel 5 000 állásajánlata és több száz képzési ajánlata között a SYMA Rendezvényközpontban. A börzén meghirdetett állásajánlatok alapján jól megfigyelhetőek voltak a diplomás munkaerő iránti igények, melyek részben magyarázzák a felsőoktatási keretszámok drasztikus változásait.

Mini-munkaerő-piaci körkép az állásbörzén

A pályaválasztás előtt álló diákok számára is nagyon tanulságos a börze kínálatának áttekintése és jövőtervezési szempontból való elemezése, hiszen ezen a rendezvényen koncentráltan jelenik meg a versenyszektor diplomás munkaerő-igénye. Mivel a HVG Állásbörze szervezői minden rendezvényt követően közzéteszik többek között a keresleti és kínálati adatokat, ezeket összehasonlítva a munkaerő-piaci trendekre is következtethetünk. A börze sajtótájékoztatóján Toldi Gábor, a HVG HR Center igazgatója elmondta: a kiállítók döntő többsége (72 %-a) mérnöki, műszaki, 65 %-a pedig informatikai szakembereknek szóló ajánlatokkal is érkezett. Hozzátette: a kiállítók több mint felének fontos, hogy a jelölt beszéljen nyelveket, 95 %-uk előnyben részesíti a tapasztalattal rendelkező álláskeresőket, de a pályakezdőket is sok cég (a kiállítók 91 %-a) várja.

 

Már 2011 tavaszán is a mérnökök, informatikusok voltak a legkeresettebbek, a 2009-2010-es börzékhez képest pedig rendezvényről rendezvényre csökkent a gazdasági/pénzügyi szakemberek iránti igény a műszaki, IT terület javára. A trendeket figyelembe véve várhatóan az elkövetkező években is hasonló munkaadói kínálattal lehet számolni, így aki most a mérnöki, műszaki, informatikai pályát választja, az gyorsabb és könnyebb elhelyezkedésre számíthat, és ha még a tanulmányok alatt tapasztalatra és magabiztos nyelvtudásra is szert tesz a leendő munkavállaló, akkor várhatóan gazdasági/pénzügyi végzettséggel sem lesz nehéz elhelyezkednie.

 

A kifejezetten népszerű gépész és villamosmérnöki szakmák legjobbjait például különleges standok, szakmai újdonságok is várták a helyszínen – a Bosch csoport fúrógéppel kombinált csocsóasztalt, az AUDI Hungaria pedig több autót is kiállított a helyszínen: megtekinthető volt egyrészt az állásbörze nyereményeként egy hétvégére hazavihető AUDI TT Coupe, de ennél is nagyobb sikert aratott a cég koncepcióautója, az AUDI e-tron Spyder Plug-in-Hybrid tanulmányautó, mely előtt folyamatosan fényképező, ámuló tömeg állt.

 

Nem csak a standokon fordítottak figyelmet a műszaki érdeklődésű látogatók tájékoztatására és megszólítására, a börze külön programokkal, játékokkal várta a szakembereket. A rendezvény Szakmai Fórumán például mindkét nap több nagy, kifejezetten mérnököket, informatikusokat kereső vállalat mutatta be aktuális fejlesztéseit, újításait és a náluk elérhető karrierlehetőségeket.

A börzén a műszaki szakemberek megszólításáért folyó „verseny” magyarázza, hogy a felsőoktatási törvénymódosítás és a keretszámok átstrukturálása során miért kapott olyan nagy hangsúlyt a mérnöki, műszaki, természettudományi képzés támogatása.

Nem csak nálunk nagy a verseny a képzett műszaki szakemberekért

”A HVG Állásbörzén évek óta folyamatosan magas a jól képzett, nyelveket beszélő IT és műszaki szakemberek (az utóbbiakon belül is elsősorban a gépész- és villamosmérnökök) iránti igény, sőt az elmúlt időben ez még tovább növekedett. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy nulla közeli gazdasági növekedés mellett is szakemberhiányról kell beszélnünk, illetve hogy Nyugat-Európában is ugyanúgy az IT és a mérnök számít hiányszakmának. Sőt, ez a helyzet már hazánktól keletre is: a HVG Állásbörzén például egy romániai játékszoftver-fejlesztő cég is keresett tapasztalt informatikusokat. Félő belegondolni, hogy mekkora kihívást jelent majd a munkaadóknak akkor a toborzás, ha meglódul a gazdaság, és elérjük a jövőre prognosztizált 1,5-2 %-os növekedést, miközben a legjobb műszaki szakembereket már most is igyekeznek külföldre csábítani.” – mondta el Hajdú Csongor, a HVG Állásbörze főszervezője.

 

Mindezek mellett figyelemre méltó az is, hogy bár 2012-ben a gazdasági területen huszadára csökkent az államilag finanszírozott képzésbe felvehető diákok száma, a HVG Állásbörzén megjelenő állásajánlatok alapján mégis jelentős munkaerő-piaci igény mutatkozik a jó gazdasági szakemberek iránt: a kiállítók 2/3-a kínált ilyen területen lehetőségeket, és a látogatói preferenciákat tekintve is még mindig ez a diplomások körében legnépszerűbb szakterület, amiben szeretnének elhelyezkedni. A gazdasági végzettséget tekintve leginkább a pénzügyi, kontrolling és könyvelés/ számvitel területen kínálták a legtöbb állást a munkaadók, így annak, aki kifejezetten gazdasági a területen szeretne elhelyezkedni, érdemes a fenti szakmák közül választani a diploma utáni sikeres elhelyezkedés érdekében.

 

A rendezvényen megjelent közel 5 000 állásajánlatra még lehet jelentkezni a börze honlapján keresztül.

 

A HVG Állásbörze online még március 11-ig elérhető: www.hvgallasborze.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.