Főoldal » A palládium

A palládium

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezüstfehér, csillogó, a platinánál keményebb és szívósabb, de jól megmunkálható nemesfém. A természetben a platinaércekben, emellett az arannyal együtt található meg ötvözetként. Egyedülálló tulajdonságai miatt a feldolgozóiparban széles körűen alkalmazzák. A szerves kémiában katalizátorként használják, arany és ezüstötvözetét az ékszeriparban, fogászatban, elektromos érintkezők gyártására alkalmazzák.

A platinacsoportba tartozó nemesfém. A platinafémek közül a legkevésbé ellenálló. Jellegzetes tulajdonsága, hogy nagy mennyiségű hidrogént (saját térfogatának 800-szorosát is) képes atomos állapotban megkötni, oxigénnel, halogénekkel magasabb hőmérsékleten reagál, tömény salétromsavban oldódik. A platinafémek közül egyedül a palládium oldódik salétromsavban. Valamivel keményebb, mint a platina. Lágyított állapotában is kétszer keményebb, mint az ezüst. A palládiumot a platinaércekből nyerik ki. A természetben termésállapotban található platina és arany kísérőjeként. A platina előállításának melléktermékeként nyerhető.

Mint említettem a hidrogént nagyon könnyen elnyeli, ezért heterogén katalizátorként illetve gázelektródként hasznosítják. A nagytisztaságú hidrogén előállításának nélkülözhetetlen segédanyaga. Alkalmazzák az elektrotechnikában és a híradástechnikában. Egyes ötvözeteit az ékszeripar (arany, fehérarany), valamint a fogászat (fogpótlás) használja fel. A palládium befektetésként is kiváló. E nemesfém iránti kereslet a tapasztalatok alapján folyamatosan nő.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.