Főoldal » A platina

A platina

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szürkésfehér színű, eléggé puha, jól alakítható, nagy fajsúlyú nemesfém. Kémiailag igen ellenálló, csak a királyvíz oldja. A villamosipar, a műszergyártás és az ékszeripar hasznosítja.

A platinacsoportba tartozik. Igen ritka fém, mely a természetben elemi állapotban vassal, rézzel vagy más platinafémmel (pl. palládiummal, ródiummal stb.) ötvözve fordul elő. 1755 C-on olvad. A gázokat abszorbeálja (főleg a hidrogént) különösen aprított állapotában. Így nagyon jó katalizátor. Semmilyen hőmérsékleten nem oxidálható, de melegen vegyül a klórral, a kénnel és az olvadó fémekkel. Savak nem támadják meg, de a királyvízben oldódik.  Előállítása igen költséges: a platinatartalmú anyagot előbb dúsítják, majd királyvízzel kezelik, így a kísérő anyagokat feloldják, majd a maradékot tisztítják.

Felhasználják katalizátorként (a platina majd 40%-át a benzinüzemű gépkocsik katalizátoraként használják fel), az elektrotechnikában ellenálláshuzalnak és termoelemként, laboratóriumi eszközök készítésére, az ékszerészetben, az üvegiparban és a fogászatban.

A használatban a platinából készült ékszer nem színeződik el, mint az alacsonyabb színfémtartalmú aranyötvözetek. Megőrzi fényét és ragyogását akár egy gyógyvizes fürdőzés után is. A gyógyászatban a fogászat mellett csontok rögzítésére is alkalmas, mivel teljesen szövetbarát. Emellett bizonyos vegyületeit daganatellenes gyógyszerként is alkalmazzák.

 

Főbb platinatermelők: Oroszország, Dél-Afrika, Kanada, Kolumbia

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.