Főoldal » A svéd ipari termelés nagymértékben csökkent januárban 11.MARC.

A svéd ipari termelés nagymértékben csökkent januárban 11.MARC.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A svéd korona ma esett, mert a svéd ipari termelés nagymértékben csökkent januárban (éves viszonylatban -7,8%). Ez még a havi spanyol adatnál (-5,0%) is kedvezőtlenebbül alakult, és jelzi, hogyan befolyásolja Svédországot (amely exportjának kb. 70%-át Európában értékesíti) az eurozóna gyenge gazdasága. A hír hatása túltett azon jelentésen, amely szerint a svéd munkanélküliségi ráta februárban valamelyest csökkent. Az USD és az EUR esetében is fenntartjuk „bika” nézetünket a svéd koronával szemben, mivel a) a központi bank és a pénzügyminiszter is elmondta a vállalatoknak, hogy nem módosítják politikájukat a svéd gazdaság javítása érdekében, továbbá b) a gyártás iránti bizalom februárban javult, és a gyártó és a szolgáltató szektor PMI-indexe is 50 felett volt, ami jelzi, hogy a gazdaság bővül.

Úgy tűnik, hogy a pár „lepattant” korábbi, csökkenő tartománybeli felső trendvonaláról, amelyet szerdán jegyeztünk lehetséges támaszszintként és célként. Ezt az erősödést fokozhatják az USA később közzéteendő, a várakozásoknak megfelelően kedvező nem mezőgazdasági munkaerő-állományának adatai; az ellenállásszint valószínűleg 6,41 lesz. Ezen növekedés ellenére fenntartjuk „medve” nézetünket a párral kapcsolatban; célunk a 6,281, amelyet 2 nappal ezelőtt tűztünk ki a jövő hétre.

Fundamentális elemzés:

Az EUR/USD pár EKB értekezlet hatására bekövetkezett fellendülése nem tartott sokáig, mivel a dollár folytatta rallyját, mert az USA nem mezőgazdasági munkaerő-állományának adatai felülmúlták a várakozásokat. A foglalkoztatási adatok széles körű stabilitást jeleztek, többek között csökkent a munkanélküliségi ráta, nőtt a munkahét és nőttek a jövedelmek. A hírek megerősítették az USA gazdaságával és a dollárral kapcsolatban fennálló „bika” szemléletet, amely szerint a dollár inkább „eszközdeviza”, semmint „finanszírozó deviza”. A rally folytatódott a ma reggeli ázsiai kereskedésen, és a dollár a legtöbb devizával szemben erősödött. A kivételt a kanadai dollár képezte, amely erősödött a vártnál kedvezőbb kanadai foglalkoztatási adatok hatására.

Az adatok heti közzététele kedvezőtlenül indult: több kínai mutató alulmaradt a piac várakozásain. Az ipari termelés a 2009-es válság óta a leggyengébben indult idén, továbbá a viszonteladói értékesítések és a banki kölcsönzés is jóval alulmaradt a konszenzus becslésein. Azonban figyelemre méltó, hogy az AUD alig mozdult a hírek hatására.

A héten napvilágot látó fő adatok az USA, az eurozóna és Kína (már közzétéve) fogyasztói árindexei és ipari termelési adatai. A szokásos különbségre számítunk egyfelől az USA és Európa, másfelől Európa periférikus része között. Egyéb amerikai mutatók is napvilágot látnak a héten, többek között az U. Michigan fogyasztói hangulatindexe, az Empire State gyártói index és az USA viszonteladási adatai. Az EU politikai vezetői csütörtökön és pénteken csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben. Japán országgyűlése szavazást tart a Japán Nemzeti Bank új elnökének és elnökhelyetteseinek megválasztására. Az egyedüli fő központi banki értekezletet Svájcban tartják, ami látszólag nem hagyja érintetlenül az EUR/CHF párt.

Miután pénteken zuhanás következett be a vártnál jobb foglalkoztatási adatok hatására, az EUR/USD szűk tartományban mozgott. Fundamentálisan továbbra is „medve” nézetet vallunk a párral kapcsolatban.

EUR/USD

Az EUR/USD pénteken beigazolta azon várakozásainkat, hogy a csütörtöki erősödés „tiszavirág életű” lesz; elérte a kitűzött 1,296-os célt, majd ellenállásszintre talált a jegyzett trendvonalon. A mai napra kis mozgást tapasztalunk; ellenállásszintet jegyzünk a trendvonalon, 1,3015 körül. A lehetséges napközbeni cél ismét az 1,296 lehet.

Készítette: Marshall Gittler

Marshall Gittler jelenleg a globális devizapiaci startéjiáért felelős az IronFX -nél, korábban vezetője volt a Privát Wealth Management’s FX bizottságnak, a Deutsche Bank volt vezető FX stratégája , a Bank of Amerika egykori Ázsiájáért FX startégiájáért felelős vezető.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.