Főoldal » A válság egy film szemszögéből – Válság a Wall Streeten (Too Big to Fail)

A válság egy film szemszögéből – Válság a Wall Streeten (Too Big to Fail)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezúttal egy újabb válságfilmet szeretnék bemutatni, mely szintén a 2008-ban kitört pénzügyi válságot tárgyalja, de ezúttal a Wall Street-i nagykutyák és az amerikai kormányzat szemszögéből.

 

Ha meg akarjuk határozni a film műfaját, akkor valahol félúton találjuk meg a megoldást a dokumentumfilm és a mozifilm között. A korábban már említett Margin Call-hoz képest inkább dokumentumfilm, a Bennfentesekhez képest viszont sokkal inkább mozifilm. De mindkét alkotáshoz szorosan kapcsolódik, ugyanis a Krízispontban kimondva- kimondatlanul szereplő Lehman Brothers esetéből indul ki a film, de a Bennfentesekben látható kormányzati és gazdasági szereplők szemszögéből.

A fő motívum az, hogy a már ismert ingatlanpiaci lufi kipukkadt, beütött a krach és ezt felismerve az amerikai kormányzat menteni igyekszik a menthetőt. A főszereplő Hank Paulson pénzügyminiszter, aki korábban a Wall Street egyik vezető figurája volt, a feladata most pedig nem kisebb, mint hogy csapatával valahogy meg kellene állítani dőlésnek induló dominót, lehetőleg minél kisebb veszteséggel. Az állami beavatkozást igyekeznek minél jobban elkerülni és próbálják úgymond a Wall Street-en belül megoldani a problémát, többek között felvásárlásokkal, fúziókkal. Azonban ez nem életképes megoldás, mégpedig amiatt, amire a film próbálja kihegyezni a mondanivalóját, azaz a nagykutyák önzősége, pökhendisége miatt. Nem törődnek a bajba jutott pénzintézetekkel, csak a saját üzletükkel foglalkoznak. A Lehman Brothers csődje ennek is köszönhető, mivel senki sem volt hajlandó olyan lépéseket tenni, amiből nincs haszna, viszont áldozatokkal jár. Ha már a csőd szélére jutott, akkor hagyták is becsődölni. Éppen ezért az állami beavatkozás elkerülhetetlen volt, azonban a kormányzat nem menthette meg az összes bajba jutott bankot, csak azokat, amelyek egész egyszerűen túl nagyok és a globális pénzügyi rendszer szempontjából túlságosan jelentősek ahhoz, hogy hagyják őket bedőlni. Ez volt az oka annak, hogy a Lehman Brothers csődbe ment, de az egyik legnagyobb biztosítót, az AIG-t megmentette a kormányzat, hiszen ha az csődbe megy, akkor jó eséllyel az egész pénzügyi rendszer összeomlik. 

A film tehát a kormányzat kétségbeesett küzdelmét és a pénzügyi szereplők kompromisszum-képtelenségét állítja a középpontba. Mindenki csak a saját érdekeit tartja szem előtt, csak akkor hajlandó tenni valamit a megoldás ügyében, ha az előnnyel jár a számára. Azt is megtudjuk, hogy a sokat emlegetett 700 milliárdos bankmentő csomagot szinte úgy kellett ráerőszakolni a bankokra, mivel azon az állásponton voltak, hogy nincs rá szükségük. Ami igaz is lehetett, viszont a gazdaságnak nagy szüksége lett volna rá a hitelezés fellendítése miatt. Így majdhogynem zsarolás útján sikerült rájuk erőszakolni a plusz forrásokat, amelyet a hitelezés bővítésére kellett felhasználniuk, azaz ki kellett helyezniük. Azonban a film záró momentumaiból kiderül, hogy természetesen nem nőtt a hitelezés, sőt inkább csökkent. 

Ez az alkotás tehát a tényfeltáró dokumentumfilmek nézőpontjából közelítette meg a válságot, a Wall Street urainak romlottságát a középpontba állítva. A Bennfentesektől eltérően az ördög szerepén ezúttal nem osztozik az amerikai kormányzat és a Wall Street, utóbbi egyedül játssza ezt el.

A parádés szereposztáson kívül azért is jó, hogy kaptunk egy újabb válságfilmet, mert egy újabb nézőpontból is betekintést nyerhettünk a válság okaiba. Minél több ilyen témájú film születik, annál teljesebb képet kaphatunk arról, hogy mi is történt valójában. Ezért bátran ajánlom mindenkinek, akinek tetszett a Krízispont és érdekli egy másik nézőpont is.

Részletes ismertető az alábbi linken:

http://megneztem.blog.hu/2012/07/05/too_big_to_fail_valsag_a_wall_streeten_az_hbo_musoran

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.