Főoldal » Arany befektetési érmék

Arany befektetési érmék

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

A befektetési érmék átmenetet képeznek a nemesfém tömbök és a művészeti értéket hordozó, numizmatikai termékek között. Jellemzően egyúttal névértékkel bíró hivatalos pénzek is egyben, ahol a bennük megtestesülő fémérték messze meghaladja a névértéküket.

A befektetési érmék elviekben érme formájú rudak, ami azt jelenti, hogy értéküket a bennük lévő fémérték adja, vagyis számottevő gyűjteményi vagy numizmatikai értékkel nem rendelkeznek. A klasszikus érmegyűjtőkkel ellentétben a motívumok a befektetési érmék (angol szakkifejezéssel: Bullion Coin) esetében másodlagosak, mivel a befektető a nemesfémre lényegében anyagáron szeretne szert tenni.

A befektetőérméket kiadó államok részben úgy értékesítik arany-és ezüstbányáik termelését, hogy a kibányászott nemesfémből különböző méretű pénzt vernek. Ezüstnél 1/2 , 1 és 2 uncia, aranynál 1/25, 1/20, 1/10, 1/4, 1/2, 1 uncia a legismertebb méret. Azonban minél kisebb egy érme, annál nagyobb az árában a gyártási költség aránya, még ha ez összességében el is törpül az aranyértékhez képest.

A befektetőérméket ,,fémből készült részvényeknek” is nevezik. Elsősorban azok gyűjtik, akik hosszútávon értékálló és biztos megtakarításként nemesfémbe kívánnak fektetni. Számos szakértő úgy véli, hogy magánszemélyeknek is nemesfémben kéne tartaniuk vagyonuk 3-5%-át. Célszerű az ilyen magáncélú aranytartalékot hosszabb időn keresztül kisebb mennyiségek fokozatos vásárlásával felépíteni, és így az esetleges árfolyamingadozásokat kiegyenlíteni. Itt említeném meg, hogy Magyarországon, 2004-től, vagyis hazánk EU-csatlakozásától kezdve ezen befektetési célú aranytermékek vásárlása ÁFA és jövedéki adó mentes.

Az első befektetési érme az 1967-ben megjelent Krugerrand volt, melynek 1970-től megkezdődött a nagy darabszámú verése. Ez a legrégebbi, ma is létező befektetési aranyérme. A 80-as évektől más országok is  elkezdtek kibocsátani arany befektetési érméket.  

Ha más fémeket (pl. rezet) használnak az ötvözésnél, ez az érmének sajátságos színezetet ad.  Ez jellemző pl.: a Krugerrand, Brittania, American Eagle befektetési érméknél. Az ötvözések emellett növelik az aranyérme szilárdságát is, így keményebbek és a sérülésekkel, karcolásokkal szemben  ellenállóbbak.

 

 

(A képen látható arany befektetési érmék: Krugerrand, Bécsi Filharmonikusok, Arany Sas, Arany  Panda)

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.